Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Co musze umieć i jakich programów potrzebuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co widzę to jest to taka gra jak na gry.pl tak?

chodzi mi oto ze nie chce robić gry typu gladiatus itp gier strategicznych tylko strzelankę

jOABuHG.png

Opublikowano

Polecam flash'a jeśli ma być to w przeglądarce. Co do strzelanki to można by było jeszcze spróbować zrobić taką bardzo słabą, JS, AJAX, PHP ale to nie będzie dobre rozwiązanie.

Opublikowano

Dokładnie chodzi mu o grę Flash :)

Tutaj masz link do niej:

http://www.giercownia.pl/gra/120/stick_arena/"]http://www.giercownia.pl/gra/120/stick_arena/

Opublikowano

Można zastosować JS. Tylko wiesz jak to z czymś takim jest. Nie chce mi się linka patrzeć ,ale jeśli to jest SP to HTML, CSS, JS, PHP, Ajax i jedziesz.

Jak MP z roomami to flash bo musisz tworzyć zabezpieczoną sieć P2P między graczami w roomie ,a jeden komp musi odgrywać rolę serwera i klienta - to on jako jedyny odpytuje serwer.

Opublikowano

bnmbb - nie koniecznie. Jak się nie mylę to mówiłeś, że pokera nie da się zrobić bez javy a ja zrobię prostą grafikę, podepnę pod szablon i Ci pokażę jak zrobić "dobrą" grę bez javy - z pojedynczymi ścinkami powodującymi przez hosting)

@top

Jeżeli chcesz zrobić by rolę serwera odgrywał serwer to na pewno musisz znać php i możliwości mysql. Bez tego ani rusz. A jeżeli to jest gra flash to oczywiście flash... (masło, maślane)

Programy... Notepad++; jakiś program, w którym bd. sprawdzał swoje postępy (localhost) np. xampp; program do flash (za bardzo się nie znam, więc żadnego nie polecam)

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

No tak ,ale Krycha jak lepiej jest zrobić ? Obciążyć TYLKO główny serwer (naszą stronę) milionami zapytań gdy jedno jest potrzebne co 0,3 sekundy czy odciążyć serwer kilkakrotnie (jak nie kilkanaście) razy słabiej ?

Co do pokera - Faktycznie tak mogłem powiedzieć. Ale w pokerze nie musi być to ,aż tak super płynnie. Raz na 5 sekund wystarczy.

A do Flasha to mamy w sumie tylko płatne (ale cudo) Adobe Flash (jakoś tak ;p) lub Flash Aligator (jakoś tak, Nie jest on Adobe), który ma mniej więcej takie umiejętności co Adobe Flash. Obsługa może być trochę gorsza. Program też jest płatny ,ale poniżej 50 zeta jak pamiętam i różnica jest taka ,że zdejmują z dołu napis programu :).

@down ,żeby nie spamować :D

No tak ,ale podaję rozwiązanie jakie wykorzystuje np. haxball

Opublikowano

bnmbb- lepszy hosting (a raczej vps/dedyk) i 150 uciągnie bez lagów i byłoby łatwiej niż klient-serwer, ale również można spróbować ;)

Opublikowano

To może zróbmy że każdy przygotuje po jednej grze w pokera? Możemy sprawdzić jak każdy z nas napiszę i kto będzie miał wydajniejszy. Bo nie ma jak porównać, bo nikt z nas nie napisze w FlASH'u. Ale to co mówi kongo to ma rację co do p2p w flash'u jest to super rozwiązanie, ale jedynie w tym języku jest możliwy ten protokół.

Jedynie najlepszym rozwiązaniem jest napisanie gier planszowych lub karcianek w php i mysql. A takie pytanie, czy flash nie obciąża bardziej niż php?

Opublikowano

Tak flash mocniej obciąża ze względu na bibliotekę ,która jest tam wsadzona (lub inne za przeproszeniem gówno) bo 3 klatki i animacja ma z 11Mb z 3 grafikami prostymi.

Flash jest o tyle gorszy bo pobierasz cały plik czyli wszystkie użyte grafiki itd. A w PHP robisz sobie to tak jak chcesz. Dlatego ja bardziej preferuje HTML, PHP, CSS, JS, Ajax jako zamiennik Flash + Action Script. Choć w pewnych rzeczach AS wygrywa - łatwe Mapowanie klawiszy*, nasłuch zdarzeń**, kolizje obiektów***, pozycjonowanie, Obiekty 3D, odtwarzanie plików video, MP3 (choć teraz daje nam to HTML5). Także wszystkie gry gdzie nie ma zakładania pokoi zrobisz w Flashu. A tam gdzie zakładasz pokoje to wdł. mnie tylko Flash.

* - Keyboard.SPACE, Keyboard.F, Keyboard.UP (jakoś tak. długo nic nie pisałem)

** - cos.addEventListener(rodzaj nasłuchu. Jest też coś jak ENTER FRAME, co ma się stac)

*** - cos.hitTestObject(cos2) (jakoś tak)

Czyli jak pisać pokera ? Nie chce mi się bo mam WoV'a na głowie :P. No ,ale proste jest napisanie takiego :). Odświerzam sobie JQuer'em pliczek, Ajaxem wysyłam zapytania.

PS: Nie polecam nikomu tworzyć takiej gry jak ja. Jakby piła porwał jakiegoś webMastera to by kazał mu stworzyć taką grę - naprawdę katorga z nią jest.

Opublikowano

Ja przepisuję mojego pokera. Dawało te same karty osobom... A pokoje zakładam w panelu admina (podobnie jak z Zynga Poker)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...