Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema i witajcie,

Wojtek333314 uczył się C++ no i zaproponował wspólne pisanie gry. Po milionach pytań, wysłanych linkach do tutoriali, dokumentacji i tysiacach wiadomości i moich wywodów na Hamachi, napisaliśmy grę, a raczej zaczęliśmy...

W grze jest parę podstawowych rzeczy, jak kolizje, poruszanie się, mapki, moobki (nic nie robią jeszcze), NPC, dialogi, EQ, handel, wyszukiwanie drogi na mapie, generowanie losowych map i własne GUI.

Grę piszemy od jakiś 2 tygodni (nie liczyłem, nie wiem dokładnie), robiąc przerwy, bo trudno nam się trochę zgrać czasami ;] Narazie nic tam nie ma. Pod grę domyślnie mają być podpięte questy pisane w LUA, skryptowanie itemków, dialogów i zachowań NPC też w LUA. Na razie to mi się nie chce, Wojtek chce już pisać coś innego, więc projekt pewnie umrze śmiercią nagłą i tragiczną.

Skąd tytuł? Nawiązujemy w nim do Trylogii Husyckiej A. Sapkowskiego, którego obydwoje jak się okazało jesteśmy fanami ;] Na razie brak podobieństw, ale miało nadrabiać fabułą, to wszystko to robocza wersja na której testowaliśmy wszystko co wykodziliśmy. Grafika jest autorska i kradziona z przewagą na kradziona, no ale rysowanie to nie taka prosta rzecz jak wiemy.

Kodu raczej nie udostępniamy, bo może kiedyś zaczniemy pisać dalej? Jest co prawda na necie, kto poszuka ten znajdzie ;] Nie chce mi się dodawać, bo mam już paczkę gotową do wysłania. Linijek kodu jest dokładnie 3899. Całość jest pisana w C++ w bibliotece Allegro, wyciąga 270 FPS, jeśli nie jest narzucony limit.

Download

http://speedy.sh/yh7Wx/Trylogia.7z

Skan

https://www.virustotal.com/file/e08dd0310bf6cfaa303c53f39877c0e390fe727d4b035bd46d73e6bf4be57aa6/analysis/1342994146/

Pozdrawiam, hfaua :)

Weteran
Opublikowano

GUI sami robiliście czy to jakiś gotowiec? Co się stało z dźwiękiem? ;]

Trochę szkoda, że grafika "kradziona", bo w zasadzie mało tu jej jest.

I dlaczego questy akurat w LUA? XML jest prostszy i bardziej logiczny. LUA to staroć. ;)

Gra ogółem nawet fajnie wyszła. Ma to "coś"(a przynajmniej idzie w dobrym kierunku)

Aż mi się chciało dokończyć The Lorema. Jak skończę mój aktualny projektu od razu wezmę się za niego.

Opublikowano

GUI sam pisałem. Takie proste, żeby było, na razie niewykorzystane, w tym demku (jeśli to tak nazwać można). Grafiki nie ma dużo, bo po co? Jak będzie silnik gotowy to się dorobi jakieś trawki, chmurki i kwiatuszki, to jest wersja robocza. Zapomniałem dopisać, na M jest minimapa włączana. Na szybko pisana, żeby tylko sprawdzić jak generuje nową mapę. Dźwięku brak, może potem jakiś się dorobi ;] LUA, bo LUA, jakoś tak wyszło, jeszcze nie ma jej dołączonej do projektu, ale to po napisaniu moobków, ich AI, walki i pewnie wtedy te questy zaimplementuję :) Gra jeszcze nie wyszła, wątpię, że wyjdzie wogóle, motywacji coraz mniej, może jakieś zainteresowanie na forum je zwiększy. Pomysły na kolejne 3 projekty już są, ale jeszcze ich nie zaczynamy :)

Opublikowano

Huh? Jakoś nie wyobrażam sobie pisania skryptów w tych nodach XML'a, dane trzymać owszem ale skrypty? w Lua wystarczy to zbindować i możesz używać funkcji itd. tak samo jak w C.

Chociaż Squirrel chyba lepszy (a przynajmniej nowszy)

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Opublikowano

Jak narazie idzie bardzo dobrze. Gdybyście przysiedli nad tym i rozwijali gre, to kto wie co by z tego wyszło, ale myślę, że coś naprawdę ciekawego.

Kocham mame

Opublikowano

Noo, mam nadzieje, ze nam motywacji starczy na ukończenie tego :)

Jeśli chcecie to tutaj macie samego exeka z generowaniem losowych mapek. Dla testów użyłem mapy 64x64 kafelki, jak sprawdzałem, to w całkiem niezłym czasie generuje mapki do 2048x2048, przy 4096 już chwilkę trzeba poczekać :] To jest wersja robocza na razie, brakuje kasowania (ew. łączenia jeśli się opłaca) mapy w całość, bo czasami, jak możecie zaobserwować generuje mapy podzielone na jeden duży środek i parę (ok. 2-3) takich małych wysepek, już to mam prawie zrobione, ale zobaczymy, jak to wyjdzie ;] Aha, no i nie jest jeszcze teksturowane podłoże pod drzewkami (potem tam będą jakieś losowe drzewka, wszystko się ustawia w plikach biomów, każdy biom to ile procent kafelków będzie danego ID, potem myślałem, żeby zrobić grupy kafelków (np. trawy, drogi itp.) i to ich ilość wyznaczać, ale to w przyszłych wersjach ;]

#EDIT A no tak, dodam, że generator można dowolnie edytować, jego mapy wyjściowe mogą być generowane na miliony sposobów ;]

Link

http://speedy.sh/hbb36/Trylogia.exe

Opublikowano

Bardzo fajny projekt. Wszystko jak na razie jest porządnie zrobione, szczególnie GUI. Mogłoby być z tego coś grywalnego, szkoda, że powoli oddalacie się od tego projektu.

Opublikowano

Jak pisałem GUI to chodziło mi o kontrolki typu, button, input do menu głównego + opcje + tworzenie postaci :D Ani jedna z tych rzeczy nie jest włączona w tej wersji :P Trochę mnie natchneliście i chyba coś popisze :)

Weteran
Opublikowano

@UP2

Taaa, LUA to całkiwicie martwy język... Najgorszy z możliwych do wykonania takiego zadania.

http://en.wikipedia....ted_video_games

Źle się wyraziłem i nie jest przede wszystkim martwy, bo tego nie powiedziałem.

Chodziło mi o to, że taki dialog łatwiej zapisać w XML niż w LUA. Dodatkowo XML jest na tyle łatwy, że wystarczy poświęcić 10 min aby się go nauczyć.

Opublikowano

Dialogi będą dodawane dla NPC za pomocą LUA. Dodajesz sobie dialogi, kasujesz inne i skryptujesz je (np. jeśli wybierzesz tą opcje to dostajesz 100 złota). Bawić się w XML'a mi się nie chce, bo każdy quest będzie w osobnym pliku, więc jakieś niewygodne to to nie będzie ;] Dobra, nie pierdolę, tylko idę pisać.

Opublikowano

To nie temat, żeby się dopytać co lepsze do pisania questów, tylko, żeby pokazać to co napisaliśmy już. Zostaje LUA i chuj z XML'em, pewnie i tak nam się to pisanie znudzi :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...