Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Co mi jest potrzebne aby zacząć naukę Visuala?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pan Szymek
Opublikowano

Po pierwsze nie ucz się tego języka tylko C#. IDE - Visual Studio Express Edition

Opublikowano

Po pierwsze nie ucz się tego języka tylko C#

dlaczego tak twierdzisz? Visual Basic jest jednym z najbardziej rozbudowanych języków programowania. Przy odrobinie chęci napiszesz w nim nawet grę klient-serwer (ale to będzie pracochłonne).

@TOP:

http://www.mpcforum.pl/topic/189564-tut-wstep-do-programowania-w-visual-basic-2008/

57199140501148694665.png

Gość Pan Szymek
Opublikowano

dlaczego tak twierdzisz? Visual Basic jest jednym z najbardziej rozbudowanych języków programowania. Przy odrobinie chęci napiszesz w nim nawet grę klient-serwer (ale to będzie pracochłonne).

@TOP:

http://www.mpcforum.pl/topic/189564-tut-wstep-do-programowania-w-visual-basic-2008/

Dziwna składnia, z której ciężko przeskoczyć na inny język, brak klas - nieobiektowość. VB można się uczyć dla poszerzenia wiedzy, nic więcej.

Opublikowano

Po pierwsze nie ucz się tego języka tylko C#. IDE - Visual Studio Express Edition

mam się śmiać czy płakać, sam pewnie tyle umiesz co ja grafiki...

vb dużo lepszy niż AutoIT.

Gość Pan Szymek
Opublikowano

@UP

Ehh, najłatwiej palnąć głupotę i mieć wszystko w dupie. Mylisz się, potrafię więcej niż możesz myśleć.

Od AutoShita jest lepsze wszystko, więc to akurat argument bezpodstawny.

Opublikowano

@UP

Ehh, najłatwiej palnąć głupotę i mieć wszystko w dupie. Mylisz się, potrafię więcej niż możesz myśleć.

vb jest bodajże o 10lat starszy, a sam język "basic" jest starszy od C

język basic pojawił się 1964 a C w 1972...

btw. microsoft planuję "inwazję" na inne systemy takim jak jest linux, potem będzie planował coś najpopularniejszym "serwerowym" systemem jakim jest Solaris...

i tu się mylisz, owszem zgodzę się że jest wolniejszy ale język c jest napewno wydajniejszy bo należy do jezyków nieskiego poziomu.

Ale sam język Basic ( starszy brat vb ) jest starszy od C bodajże o 8 lat

Język basic został stworzony w 1964roku a

C bodajże 1972...

Platworma .NET To najszybciej rozwijający język, dlatego że microsoft nie może się opierać na samych widnowsach

bo wystarczy jednynie 1 zmiana w pc, to już windows upada.

teraz ludzie próbują robić komputery Kwantowe, nasze procesory tak naprawdę są przestarzałe,

ponieważ to są procesory "bajtowe"

tzw. np. Assambler Jest rozkładany na bajty liczby dwójkowe bodajże 0 i 1, te ułożone w jakiś tam algorytm wysyłają odpowiednią ilość prądu by nasz procesor przystąpił do danego działania..

C++ o tyle jest fajny że daje programiście pełną kontrolę nad skryptem.

vb od lat był "wyśmiewanym językiem" nie wiem dlaczego, programiści można tak powiedzieć "zazdrościli" że co w vb można zrobić o wiele krócej niż w C, Vb jest dobrym językiem, więcej osób piszę w nim nawet niż w C, Niektóre sterowniki pod karty graficzne są robione w vb, na moim starym komputerze jak instalowałem sterownik, to pierw instalowało framework potem sterownik =P

btw.

np. programy jak microsoft word, excel, cały microsoft office są napisane w vb

każda składnia komuś innemu przypasuję, to zależy komu się spodoba...

"VB to syf bo potrzebuje Frameworka"

Każdy komputer moim zdaniem powinien mieć FW, dużo gier potrzebuje jego...

ironia..

no ale po co nie każdemu chce się ruszyć dupe, wole grać metka ;f

każdy kto będzie chciał wybierze swój język, komu składnia przypadnie do gustu to będzie się uczył...

każdy program, w prawię każdym języku może być wydajnie napisany, pierwszym sposobem i najłatwiejszym to stosowanie małej ilości zmiennych, zmienna przechowuję dane, czyli jest używana pamieć komputara, dlatego po to stworzono zmienną tablicę

Gość LastPhoenix450
Opublikowano

@UP

Szymon, że tak powiem wypierdalaj bo spamujesz tylko, "wybierz c sharp bo jest lepsze tere fere kuku".

@Top

IDE masz na stronie microsoftu, poradniki na youtube, na stronie microsoftu w dziale dla developerów...

Tyle tego co musisz wiedzieć :)

Gość Pan Szymek
Opublikowano

vb jest bodajże o 10lat starszy, a sam język "basic" jest starszy od C

język basic pojawił się 1964 a C w 1972...

btw. microsoft planuję "inwazję" na inne systemy takim jak jest linux, potem będzie planował coś najpopularniejszym "serwerowym" systemem jakim jest Solaris...

każdy kto będzie chciał wybierze swój język, komu składnia przypadnie do gustu to będzie się uczył...

każdy program, w prawię każdym języku może być wydajnie napisany, pierwszym sposobem i najłatwiejszym to stosowanie małej ilości zmiennych, zmienna przechowuję dane, czyli jest używana pamieć komputara, dlatego po to stworzono zmienną tablicę

Nie obraź się, ale w tym tłumaczeniu dałeś dupy, Basic, Visual Basic i Visual Basic.NET to inne języki. Microsoftu nie obchodzi linux bo to marne 1 % rynku.

Opublikowano

Nie obraź się, ale w tym tłumaczeniu dałeś dupy, Basic, Visual Basic i Visual Basic.NET to inne języki. Microsoftu nie obchodzi linux bo to marne 1 % rynku.

sam dałeś dupy... lol? jakie pedalskie skojażenia Oo

visual basic jest tak powiem 'młodszym bratem' basic...

tak samo delphi.net

Gość Pan Szymek
Opublikowano

sam dałeś dupy... lol? jakie pedalskie skojażenia Oo

visual basic jest tak powiem 'młodszym bratem' basic...

tak samo delphi.net

I teraz mnie wkurwiłeś. Ja Ci kulturalnie mówię, że gówno gadasz, a ty do mnie wyjeżdżasz z informacją, że VB jest młodszym bratem basica. To kurwa napisz kod w basicu, a potem "lekko go przerób" na VB.NET.

Opublikowano

I teraz mnie wkurwiłeś. Ja Ci kulturalnie mówię, że gówno gadasz, a ty do mnie wyjeżdżasz z informacją, że VB jest młodszym bratem basica. To kurwa napisz kod w basicu, a potem "lekko go przerób" na VB.NET.

hmm.. to ty mnie wnerwiłeś, ja ci odpowiedziałem tak jak ty "dałeś dupy" wiec?

nawet jak byś spojrzał na kody, to vb ma podobną składnie do basic'a...

vb.net już mniej przypomina basic, ale te poprzednie wersje 4-6, opierały się na języku basic.

Gość Pan Szymek
Opublikowano

hmm.. to ty mnie wnerwiłeś, ja ci odpowiedziałem tak jak ty "dałeś dupy" wiec?

nawet jak byś spojrzał na kody, to vb ma podobną składnie do basic'a...

vb.net już mniej przypomina basic, ale te poprzednie wersje 4-6, opierały się na języku basic.

Oprócz tego mówiłeś nam, że używanie zmiennych zużywa więcej pamięci, ale nie mamy roku 90, komputery mają po 8 GB RAMu, więc warto użyć zmiennej, jeżeli kod ma być czytelniejszy.

Opublikowano

Oprócz tego mówiłeś nam, że używanie zmiennych zużywa więcej pamięci, ale nie mamy roku 90, komputery mają po 8 GB RAMu, więc warto użyć zmiennej, jeżeli kod ma być czytelniejszy.

ale głupotą jest stosowanie "wielu zmiennych"

nie każdy ma 8GB ram, na 1GB na zwyczajnie programy to już bardzo duzo, jeżeli robisz aplikacje np. na telefon, to musisz dojść do maksymalnej wydajności..

nie po to stworzono "tablicę"

nie które aplikację muszą być wydajne nie tylko na telefon, jeżeli źle napiszesz program to będzie zacinał się nawet przy 16GB ramu i procesorze

xeon x6,

btw.

Herc hercowi nie równy i nie można patrzeć na nie, przy kupowaniu, tylko na testy a jeszcze gorszym błędem porównanie herców, innych mark

Intel > AMD

ps. jeżeli chcesz kod czytelny to masz komentarze i odstępy, ale jak kod ma być czytelny jak nawalisz mu zmiennych =P

ja nie napisałem że nie warto, bo jak by się program pisało, chyba że znasz nową metodę ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...