Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] z Baza Mysql (problem z instalacja)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj zainstalować za pomocą portmastera

# cd /usr/ports/*/portmaster
# make install clean rehash
# portmaster databases/mysql55

lub

# make reinstall
# make install

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Komunikat błędu mówi że masz już zainstalowany mysql55-server.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

@up mylisz się baza danych nie została poprawnie zainstalowana

@autor możesz podać komendy które wpisałeś? jeżeli się niemyle to odinstaluj to co probowałeś zainstalować

a następnie zrób tak >>

1. Wejdź do katalogu z bazą danych MySQL.

cd /usr/ports/databases/mysql55-server/

2. Wpisz komendę instalującą.

make install clean

3.

Options for MySQL-Server 5.5.xx

Zaznaczamy obydwie opcje, a później strzałka w prawo, w lewo i ENTER.

4.

Options for MySQL-Client 5.5.xx

Zaznacz obydwie opcje, a później strzałka w prawo, w lewo i ENTER.

Być może nie zaznaczyłeś obydwu opcji... jak nadal wyskoczy taki błąd spróbuj wpisać jeszcze raz

make install clean

mi to pomogło ;]

a jeżeli to nie pomoże to postaram się pomóc później

Pozdrawiam Robin;]

Ps. jak nie zadziała to proszę typ systemu (czyli 8.2 64bit... lub inny ?)

Opublikowano

Hmm a moze wiecie jak odinstalowac tą baze danych i zainstalowac ja na nowo?

i jeszcze jedno pytanie podczas instalacji nie zaznaczyłem tych dwóch opcji na początku, wiecie jak to naprawić?

Robin tylko ze mi raz wyskoczyło te okienko z Options MySql

zabawne własnie o tym napisałem ze nie zaznaczyłem:P

Opublikowano

@up bo dopiero instalowałeś server i zgaduje ze wersja mysql 5.5 ;] możesz to naprawić a to zaznaczenie 2 opcji jest nie konieczne w przepadku dedyka napisz na pw jakiś kontakt do sb to ci podyktuje co i jak ;P

Opublikowano

@up mylisz się baza danych nie została poprawnie zainstalowana

A możesz powiedzieć na jakiej podstawie twierdzisz że baza nie została poprawnie zainstalowana ?

Bo zobaczyłeś error to uważasz że już jest wszystko źle i trzeba robić od nowa ?

Otórz wyżej w screenie błędu masz komunikat jednoznaczny 'mysql-server-5.5.25 is already installed' czyli mysql jest juz zainstalowany i make nie pozwoli zainstalować portu drugi raz. Proste tylko trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...