Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak założyć porządne forum pod własny serwer?

AoDek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

;)

Poradnik skierowany jest dla początkujących.

W tym poradniku pokaże wam jak założyć porządne forum pod swój serwer, gildie itd. itp. :)

No to zaczynamy.

Na początek musicie znaleźć sobie jakiegoś hosta.

Bezpłatny, płatny? To już zależy od was ;)

Na początek polecam yoyo.pl, tutaj też pokaże jak założyć ( forum smf )

Po założeniu konta i zalogowaniu się wchodzimy w zakładkę " Twoje strony ", a następnie " Załóż stronę "

naporadnik.png

Teraz wypełniamy dane naszej strony.

Punkt " Oprogramowanie " pozostawiacie bez zmian!

naporadnik.png

Po wypełnieniu trzeba poczekać chwilkę zanim strona się aktywuje.

Gdy strona jest już aktywna wchodzimy w " Twoje strony " i klikamy obok naszej stronki " Edytuj stronę ".

Sciągamy yoyo na pasek.

Teraz trzeba pobrać jakiegoś clienta FTP, polecam FilleZilla - http://filezilla-pro...rg/download.php

Po pobraniu i instalacji pobieramy pliki na forum SMF - http://www.smf.pl/in...n=tpmod;dl=get9

Gdy już wszystko macie wypakowywujecie pliki SMF do jakiegoś folderu i wrzucacie na FTP waszej strony,

dane do FTP i MySql znajdziecie w " Twoje strony " ---> " Parametry połączenia "

Dobra, gdy już macie pliki na FTP wchodzicie na adreswaszejstrony.yoyo.pl/install.php

naporadnik.png

Wyskoczy wam proces instalacji waszego forum, uzupełniacie wszystko według danych podanych w " Parametry połączenia "

naporadnik.png

Po zakończeniu procesu instalacji usuwacie z FTP plik install.php

Teraz już możecie korzystać ze swojego nowego forum :)

Poradnik by AoD

Kopiowanie, modyfikacja, udostępnianie na innych stronach tylko za zgodą autora!

obraz1pb.png

Już wkrótce

;)

Opublikowano

wchodząc w ten temat myślałem, że czymś mnie zaskoczysz. Tak dla jasności - to nie jest porządne zakładanie forum, to jest tylko poradnik jak zrobić pseudo-forum, bo jeśli chcielibyśmy zrobić porządne forum to musielibyśmy wydać na hosting oraz silnik (mówię o IP.Board i innych forach). Więc nazwa trochę złą do tego co Nam przedstawiłeś.

Za chęci Plus.

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

Opublikowano

wchodząc w ten temat myślałem, że czymś mnie zaskoczysz. Tak dla jasności - to nie jest porządne zakładanie forum, to jest tylko poradnik jak zrobić pseudo-forum, bo jeśli chcielibyśmy zrobić porządne forum to musielibyśmy wydać na hosting oraz silnik (mówię o IP.Board i innych forach). Więc nazwa trochę złą do tego co Nam przedstawiłeś.

Za chęci Plus.

Wiadomo, że IPB o wiele lepsze ale chodzi mi o forum dla początkujących.

Dzięki za uwagi, następnym razem postaram się coś lepszego napisać :)

obraz1pb.png

Już wkrótce

;)

Opublikowano

Jeżeli zależy Ci na darmowym i dobrym silniku to zdecydowanie polecam właśnie SMF ;)

obraz1pb.png

Już wkrótce

;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...