Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stawianie serwera TeamSpeak3 - bez zdjęć, tylko komendy.

Siera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co nam potrzeba:

-Putty

Włączmy Putty i logujemy się do naszego serwera.

Następnie dodajemy nowego użytkownika wpisując

adduser ts3

Kolejno logujemy się na nowo stworzonego użytkownika

su ts3

I wchodzimy w jego katalog domowy

cd /home/ts3

Pobieramy serwer teamspeak'a

wget http://teamspeak.gameserver.gamed.de/ts3/releases/3.0.6.1/teamspeak3-server_linux-x86-3.0.6.1.tar.gz

Wypakowujemy serwer

tar -zxvf teamspeak3-server_linux-x86-3.0.6.1.tar.gz

Kolejno wchodzimy w niego

cd /home/ts3/teamspeak3-server_linux-x86

Aby uruchomić serwer wpisujemy

./ts3server_startscript.sh start

Aby wyłączyć serwer

./ts3server_startscript.sh stop

Aby sprawdzić status serwera

./ts3server_startscript.sh status

Natomiast restart

./ts3server_startscript.sh restart

Info. Podczas pierwszego włączenia pojawi nam się login i hasło administratora query oraz klucz, zapiszcie sobie to gdzieś.

Info2. Jak postawić serwer na więcej niż 32 sloty ? Wystarczy licencja non-profit stąd, przyjdzie ona po jakimś czasie na email, plik będzie nazywał się licensekey.dat wrzucamy go do głównego folderu ts (/home/ts3/teamspeak3-server_linux-x86) i robimy restart serwera.

To tyle...

Planuję więcej poradników/tutoriali.

Wszystkie poradniki będą bez screenów, chyba, że uznam screeny za konieczne.

Według mnie nie ma sensu wrzucać zdjęć konsoli...

Edit:

Zapomniałeś o jednej ważnej rzeczy czyli nadanie chmodów na plik startowy oraz inne pliki w folderze które nie mają nadanych chmodów. Ja polecam komende chmod -R 777 /sciezkadots-a/ która od razu da chmody na wszystkie pliki. Mogłeś też wspomnieć jak uzyskać query admina. Ale ja opisze to na szybko tutaj:

Gdy jesteśmy na naszym teamspeaku wchodzimy w Tools --> ServerQuery. Następnie w pole tekstowe wklejamy to:

login client_login_name=serveradmin
client_login_password=
use port=9987
servergroupaddclient sgid=2 cldbid=2

w client_login_passoword wpisujecie haslo które podało wam przy pierwszym włączeniu serwera razem z tokenem. Login zostawiamy taki jaki jest, a port to można sobie ustawić na dowolny.

Były Moderator Metin2, kiedyś z obowiązku, dziś dla rozrywki.

icon-social-apple-outline-64.png

Opublikowano

xxx.

edit.

w sumie to up ma rację. nowe konto jrest nie potrzewbne, przecież to może nawet na root chodzić ;o

pracował jak ciężki przemysł, bez żadnej domieszki chemii bo talent to dziesięć procent, reszta to morderczy trening.

Opublikowano

to jest na 64 czy 32 bity?

@@edit dobra już wiem, że na 32 bity.

Mam tylko problem z wgraniem licencji non-profit możesz mi wyjaśnić jak to zrobić? like leci!

Opublikowano

Po co dodawać usera ts3, skoro bez usera ts3 serwer działa bez zarzutu?

Dla bezpieczeństwa... nigdy nie powinno się odpalać serwerów gier, głosowych z poziomu roota...

xxx.

edit.

w sumie to up ma rację. nowe konto jrest nie potrzewbne, przecież to może nawet na root chodzić ;o

Wyżej odpisałem :)

to jest na 64 czy 32 bity?

@@edit dobra już wiem, że na 32 bity.

Mam tylko problem z wgraniem licencji non-profit możesz mi wyjaśnić jak to zrobić? like leci!

Rejestrujesz się na stronie którą podałem następnie na email przychodzi Ci plik licensekey.dat i wrzucasz go do głównego folderu z teamspeakiem następnie robisz reset serwera. Po resecie możesz zmienić ilość slotów.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zapomniałeś o jednej ważnej rzeczy czyli nadanie chmodów na plik startowy oraz inne pliki w folderze które nie mają nadanych chmodów. Ja polecam komende chmod -R 777 /sciezkadots-a/ która od razu da chmody na wszystkie pliki. Mogłeś też wspomnieć jak uzyskać query admina. Ale ja opisze to na szybko tutaj:

Gdy jesteśmy na naszym teamspeaku wchodzimy w Tools --> ServerQuery. Następnie w pole tekstowe wklejamy to:

client_login_password=
use port=9987 

w client_login_passoword wpisujecie haslo które podało wam przy pierwszym włączeniu serwera razem z tokenem. Login zostawiamy taki jaki jest, a port to można sobie ustawić na dowolny.

Opublikowano

Dla bezpieczeństwa... nigdy nie powinno się odpalać serwerów gier, głosowych z poziomu roota...

Wyżej odpisałem :)

Rejestrujesz się na stronie którą podałem następnie na email przychodzi Ci plik licensekey.dat i wrzucasz go do głównego folderu z teamspeakiem następnie robisz reset serwera. Po resecie możesz zmienić ilość slotów.

Pozdrawiam.

Ale ja nie mówiłem o roocie. Kto ma wszystkie klepki pod kopułą w porządku to nie korzysta z roota tylko z innego konta na którym w razie ptorzeby może sobie tymczasowo podnieść uprawnienia do roota podając hasło.

Opublikowano

Ale ja nie mówiłem o roocie. Kto ma wszystkie klepki pod kopułą w porządku to nie korzysta z roota tylko z innego konta na którym w razie ptorzeby może sobie tymczasowo podnieść uprawnienia do roota podając hasło.

Nie zrozumiałem Cię :P

Opisałem tak, ponieważ zakładam, że 3/4 userów startowała by serwer z roota.

client_login_password=
use port=9987

Mi bez uprawnień na katalogi serwer normalnie działa, ale masz rację, mogłem wspomnieć.

Dodałem :)

Opublikowano

Nie zrozumiałem Cię :P

Opisałem tak, ponieważ zakładam, że 3/4 userów startowała by serwer z roota.

Mi bez uprawnień na katalogi serwer normalnie działa, ale masz rację, mogłem wspomnieć.

Dodałem :)

Chodziło mi normaalnych adminów, którzy nie używają rooota na co dzień, a tylko podnoszą sobie uprawnienia na używanym userze poprzez su albo sudo. Startowanie serwerów z roota to głupota(FLOŁ JAK MAGIG. IDE SKOCZYC Z 9 PIETRA)

Opublikowano

Chodziło mi normaalnych adminów, którzy nie używają rooota na co dzień, a tylko podnoszą sobie uprawnienia na używanym userze poprzez su albo sudo. Startowanie serwerów z roota to głupota(FLOŁ JAK MAGIG. IDE SKOCZYC Z 9 PIETRA)

Hahah, miłego lotu :D

Poradnik również dla nienormalnych ;*

Opublikowano

Że się tak zapytam jakie bezpieczeństwo ma zapewnić uruchamianie serwera na innym użytkowniku, bo zauważyłem że gdy uruchamia się serwer na roocie to przy uruchamianiu TeamSpeak pojawia się wiadomość aby nie startować serwera jako root.

hn5r.png

“Let's face it: the world is twisted. And rotten.” ― Natsuo Kirino

Opublikowano

Jeśli startujesz cokolwiek z roota, taki program ma dostęp do wszystkiego. Przez lukę w takim oprogramowaniu hacker może mieć dostęp do ważnych plików systemowych/wykraść dane. Startując z innego usera(o ograniczonych prawach) pole manewru hakera ogranicza się do katalogu domowego danego usera i katalogu z samym serwerem.

Hahah, miłego lotu :D

Poradnik również dla nienormalnych ;*

Lot fajny, tylko lądowanie nie pykło :C

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie jestem pewny, spróbuj tylko podmienić pliki w katalogu teamspeak3-server_linux-x86 nie ruszając przy tym folderów (logs etc.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...