Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] WTF?! Czyli co to oznacza...

Redes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:ninja: Cześć! Jestem nowy dlatego mam kilka niezrozumiałych dla mnie " czegoś'ów ". Nie wiem co to jest dlatego pytam Was.

Oto moje pytania:

1. Co to jest Conti?

2. Co to jest PID?

3. Co to są Lapizje/Lapisy? ( wiem, że coś dodają )

4. Czy lepiej expić w party i nie robić questów czy robić questy i nie expić?

5. Czy REC runki to to co dodaje DEF i HP?

Sorkam za moje lenistwo ale np. o Conti nic nie znalazlem. <_<

Opublikowano

Witam,

1. Na samym początku gry, masz do wybrania poziom trudności gry swojej postaci. Mięczak, słabiak, mocarz i heros (po wbiciu na jednej postaci 40lvl sie odblokowuje). Jeśli grasz na poziomie heros, postać gdy zginie, zostaje usunięta. Conti, jest to runka wskrzeszenia postaci, która działa np. na 7 czy 15 dni. Działa ona mniej więcej tak, że gdy ją odpalisz to postać działa tak jak w trybie mocarz, poprostu możesz sobie ją odrodzić w mieście. Dodam jeszcze, że jest dość droga.

2. PID jest to skrót od "Prevent of item drop", tłumacząc na jezyk polski utrata spadku przedmiotu. Gdy postać umiera, z ekwipunku mogą wypaść Tobie rzedmioty.

PID w polskiej wersji językowej jest poprostu nazywany "plecakiem" i jak wyżej zapobiega utracie ekwipunku. Również działa podobnie jak conti np. na 15 dni czy 30 dni. Jest to bardzo przydatne jeśli się chodzi troszke "sprać" przeciwną frakcje :)

3. A na temat lapizjii czy lapisów to można by było się nieźle rozpisać, ale spróbuje Ci to tak mniej więcej wytłumaczyć.

Lapizja jest to przedmiot, którym możesz sobie ulepszyć dany przedmiot. Gdy najedziesz myszką na przedmiot, powinieneś zauważyc coś w stylu "Wzmocnienie skóra skorpiona" to oznacza, że jak pójdziesz z tym przedmiotem do kowala, wrzucisz go w zakładke "zaczaruj" to możesz w ten przedmiot wbić lapizje, jeśli wrzucisz również skóre skorpiona typowo. Są lapizje, które niszczą ekwipunek przy nieudanej próbie wbicia oraz te co nie niszczą ekwipunku.

Natomiast Lapisy, są to kamienie, które możesz wbić w przedmiot, który posiada sloty, czyli miejsca do wbicia. Jest ich naprawde sporo, także dużo by się rozpisywać. Wbija się je również u kowala. Więcej się dowiesz na ten temat, jeśli poprostu wpiszesz w google lapisy czy lapizje.

4. Expić najlepiej w party. Porównując, jeśli expisz w "duo" czyli 2 osoby i za zabitego potworka dostajesz 10,000 doświadczenia, to będąc w pełnym party, czyli 7 osób, dostaniesz np. 5,000 x 2 czyli taki sam exp, a siła rażenia jest wyższa, gdyż masz 7 osób do bicia, a nie tylko dwie.

Co do questów, to odradzam ich robienia. Nagrody z questów sa raczej symboliczne niż cokolwiek warte. Moim zdaniem jest to marnowanie czasu.

5. Rec runka jest to runa, która losowo daje Ci pomarańczwe statystyki w przedmiocie. Typowo jeśli masz zbroje hp 422 + 200 (pomarańczowych), to gdy pójdziesz z taką runką do kowala, to te + 200 może się zmienić na więcej, jak również i mniej. To już jest, tak jak napisałem wcześniej, losowe.

Mam nadzieję, że troszke Ci to rozjaśniłem, życze miłej gry

Pozdrawiam

Opublikowano

bylo latwiej przejrzeć samouczek i slowniczek newbera niz tworzyc posta;] ale dzieki tobie mareczeq6 lapie lajka za wysilek;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...