Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[guide]przydatne Tricki

Gość Owned!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Postanowiłem napisać tutorial o paru trickach w cs 1.6. Niektóre z nich przydadzą się w innych "częściach" cs'a. A więc do rzeczy :

Na początek radzę ustawić sobie bindy na kucanie i skakanie na scrollu. UWAGA ! Te bindy nie są dozwolone w esl i wielu ligach, więc nie pogracie tam z tym.

bind "MWHEELUP" "+duck"

bind "MWHEELDOWN" "+jump"

dlaczego skakanie na dół? Otóż łatwiej jest robić BH ze skakaniem ustawionym na dół. Wystarczy teraz przesunąć kółko od myszki w górę jeśli chcemy kucnąć lub w dół jeśli chcemy skoczyć.

Longjump

Pierwszy trick to longjump. Gracze KZ i HNS powinni wiedzieć o czym mówię. Longjump to jedna z technik skakania. Jak możemy wywnioskować po nazwie pomoże nam ona dalej skakać. Na czym to polega? Otóż w longjumpie jest ważne prestrafe (pierwsza strefa, rozbieg), strefy w locie i lądowanie. Pewnie nikt nie wie o czym mówię, więc wytłumaczę. Zacznijmy od prestrafe. To jest nasz rozbieg. Jak się pewnie domyślacie nie biegniemy prosto przed siebie trzymając tylko w bo byłoby to za proste ;) Przyda nam się na początek licznik prędkości. Na serwerach KZ wystarczy wpisać /speed, o ile jest plugin od pomiaru prędkości. Najwyższą możliwą prędkością z kosą/usp jest 250 unitów/s. Trzymamy W dopóki nie osiągniemy tej prędkości. Jeśli będziemy mieli 250 u/s wciskamy D lub A (jak nam wygodniej) i manewrujemy myszką jak na filmiku. Potem wybijamy się i machamy myszką na zmianę w prawo i lewo. Jeśli w locie przesuwamy myszkę z lewo, wciskamy A, jeśli w prawo, D. To są już strefy i są one bardzo ważne. Im więcej dobrze wykonanych stref, tym dalej polecimy. Ale nie róbcie jak najwięcej na pałę, bo to was tylko spowolni. Na początek 2, 3 potem jak już to ogarniecie to 4, 5 i sobie powoli dokładajcie. Żeby skoczyć daleko, strefy muszą być szerokie. Przy lądowaniu oczywiście kucamy. Róbcie to na serwerach KZ bo macie tam od razu pomiar i będziecie wiedzieli co robicie źle. Polecam serwer uDiabełka. Według mnie najlepszy KZ w Polsce ;) 91.203.133.231:27011 Only Steam.

DEMKO :

http://rapidshare.com/files/289580635/Long_Jump_Steam_-_Owned__-_mpcforum.pl.rar

Bunny Hop

Tutaj bez bindu na skakanie robienie tego tricku jest wręcz niemożliwe. Do BH wybijamy się najlepiej tak jak przy LJ. A więc robimy prestrafe. Po wyskoku nie robimy żadnych stref i zamiast lądować odbijamy się przekręcając scrolla. Jeśli wyskoczyliśmy w prawą stronę to potem odbijamy się w lewo, następnie na prawo i tak na przemian. Jeśli w lewo to na odwrót. Wszystko widać na demku :

DEMKO :

http://rapidshare.com/files/289581842/Bunny_Hop_Steam_-_Owned__-_mpcforum.pl.rar

Russian Duck

Pewnie nie raz na serwerach ffa, tp, dm czy jeszcze innych widzieliście jak ktoś dziwnie biega i skacze jednocześnie. To jest właśnie russian duck. Co on daje, a raczej dawał? Robiąc ten trick poruszaliśmy się z taką samą prędkością jak przy bieganiu, ale nie można było nas usłyszeć. Niestety to już zostało zafixowane. Więc po co teraz uczyć się tego? Otóż wg mnie jest to przydatne do uciekania przed przeciwnikiem, tak jak bh. Trudno nas trafić i możemy zaoszczędzić te parę sekund na przeładowanie jeśli zabraknie nam amunicji. Teraz konieczny jest bind na kucanie. Biegniemy prosto (W), przesuwamy scroll do góry i szybko kucamy controlem. Robimy malutką przerwę i znowu to samo. Może będzie lepiej tak : S - scroll, C - control, spacja - przerwa

SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC SC

Zobaczcie to na demku

DEMKO :

http://rapidshare.com/files/289583198/Russian_Duck_Steam_-_Owned__-_mpcforum.pl.rar

Strafe Jump

Strafe jump to trick związany ze skakaniem. Przydaje się gdy między dwoma skrzynkami jest ściana, a chcielibyśmy przedostać się z pierwszej na drugą. Lepiej to wygląda na ss :

strafe.png

Tutaj widać taką sytuację. Jak to zrobić? To jest bardzo proste. Idziemy na krawędź skrzyni, rozpędamy się z W, wyskakujemy, puszczamy W, przyciskamy D i manewrujemy myszką. Nie wyjaśniłem tego za dobrze, ale mam nadzieję, że będziecie wiedzieli o co chodzi po oglądnięcie demka.

DEMKO :

http://rapidshare.com/files/289587828/Strafe_Jump_Steam_-_Owned__-_mpcforum.pl.rar

Fast Run

Jak wcześniej napisałem z nożem możemy pobiec najszybciej 250 u/s. Z tym trickiem prędkość wzrośnie do ~270 u/s. Jest on bardzo prosty i nie wymaga wielu ćwiczeń. Celownik przesuwamy trochę w lewo, biegniemy prosto z W i w tym czasie maniakalnie klikamy D. Bez przerwy.

DEMKO :

http://rapidshare.com/files/289588998/Fast_Run_Steam_-_Owned__-_mpcforum.pl.rar

Fast Ladder

Prawie tak samo jak przy Fast Run. Tym razem wchodzimy szybciej na drabinę. Również przesuwamy celownik w lewo i do góry oczywiście, tylko że zamiast klikać D to ciągle trzymamy.

DEMKO :

http://rapidshare.com/files/289589723/Fast_Ladder_Steam_-_Owned__-_mpcforum.pl.rar

Koniec guide. Jeśli chcecie aby coś było dodane, piszcie w tym temacie

Jest późna godziną, więc mogłem zrobić parę literówek, powtórzyć trochę wyrazów.

UWAGA ! Demka są na steam. Jutro na 99% zuploaduje na NS. Byćmoże będą również dema HLTV, dzięki którym ustawicie kamerę gdzie chciecie i zobaczycie co chcecie.

Wszystko sam pisałem, demka również są moje. Jeśli chcesz, skopiuj słowo w słowo, ale nie bądź lamer i napisz kto to tak naprawdę zrobił ;)

Nie robię tego dla siebie i doceńcie to.

Opublikowano

wow...

no to mnie troche zgniotłeś :D

widać duzo pracy poświęciłeś w to :))

takie małe pytanie...

ten fast run serio działa :P ?

71170943.jpg
Opublikowano

Tak, zwiększa prędkość do 20unitów/s. Demka ns będą około 14-15.

#e

Niestety nie będzie demek non steam. No, chyba że ktoś wrzuci to dodam do tematu.

Opublikowano

mam problem z speed..;/ na dust chodzi na aze juz nie.;/

<b><!--coloro:#00BFFF--><span style="color:#00BFFF"><!--/coloro--><!--sizeo:4--><span style="font-size:14pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Palatino Linotype--><span style='font-family: "Palatino Linotype"'><!--/fonto-->You are Talking Shit! Rally<sup>33</sup>Shit!<!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc--></b>

<b><!--fonto:Palatino Linotype--><span style='font-family: "Palatino Linotype"'><!--/fonto--><!--coloro:#00BFFF--><span style="color:#00BFFF"><!--/coloro--><!--sizeo:4--><span style="font-size:14pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->1. Diablo Mod <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->83.1.164.124:27028<!--colorc--></span><!--/colorc--> Steam

2. Zombie Mod <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->83.143.134.61:27025<!--colorc--></span><!--/colorc--> Steam

3. Aim/Awp Only HS <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->83.143.134.61:27021<!--colorc--></span><!--/colorc--> Steam

4. FFA <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->83.1.164.150:27104<!--colorc--></span><!--/colorc--> Steam

5. GunGame DM <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->83.143.134.61:27030<!--colorc--></span><!--/colorc--> Steam/NS<!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--></b>

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Postarałeś sie = 5.

5 postow-OK

10 postow-OK

20 postow-OK

30 postow-OK

40 posotw-OK

50 postow-OK

60 postow-OK

70 postow-OK

80 postow-OK

90 postow-[x]

100 postow-[x]

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...