Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] M36 Slugger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słowem wstępu:

Witam wszystkich, zauważyłem, że nie ma poradnika co do Jackson'a, tak więc jako, że rozegrałem na nim trochę bitew to chciałbym podzielić się moimi odczuciami, spostrzeżeniami oraz sposobem gry. Czołg budzi mieszane uczucia u graczy, jedni go nienawidzą, drudzy go kochają, jak dla mnie to najlepszy tank jakim grałem. Możemy zbadać go poprzez M10 Wolverine lub M4A3E8 Sherman, obecnie znajduje się na VI tierze. Na oficjalnym serwerze mam nim około 200 bitew, dodatkowo na każdym z testowych na jakich grałem ( od 0.7.3 aż do 0.8.0 ) miałem nim po około 100 bitew, ale mimo to gram nim na testach. To zaczynajmy !

Maksyma:

Masz trzech głównych wrogów: czołgi przeciwnika, zbyt dużą pewność siebie i strach.

Informacje ogólne:

Rys historyczny:

Jak to się ma w grze:

Jak wygląda drzewko rozwoju i jak dotrzeć do niego:

sluggertechtree.png

Zalety i wady:

- Najważniejsze: wieżyczka,
- Mobilność,
- Celność i przebicie,
- Nie mała szybkostrzelność,
- Ładnie zarabia,
- Rzadko spotykany względem odpowiednika, HellCat'a,

- Walka zza górki,
- Dobrze ześlizguje się ze stoków.

- Pancerz, który na papierze wygląda ładnie ( przód 114mm ), pozornie dobre kąty lecz łatwo się przebić,
- Słaba wieżyczka,
- Skład amunicji, który krzyczy " Strzelaj ! ",

- Bardzo łatwy kąsek dla artylerii z powodu braku pancerza od góry,
- Wieżyczka obraca się 16' na sekundę,
- Gąsienice łatwo zrywają się od skoków.

- Cechą obojętną jest to, że jest dość wysoki. Czasem ciężko się ukryć, a czasem łatwo znaleźć osłonę do strzelania.

Czołg względem swojego tieru:

Zacznijmy od porównania z M18 HellCat, Jackson ma tylko gorszą mobilność. Może śmiało konkurować z czołgami swojego poziomu. Jeżeli wykorzystamy dobrze teren, który mamy wokół siebie to powinniśmy nawet VIII tiery wyprowadzić w pole. Jeżeli ktoś grał Shermanem M4A3E8 przechodząc do Jackson'a, może pomyśleć " podobne kąty, grubszy pancerz, świetnie ! ". Nie, to nie prawda, pancerz jest tak naprawdę słaby i pod tym względem słabo się spisuje biorąc pod uwagę jego rówieśników poziomowych, ale jak już pisałem, może śmiało z nimi konkurować dzięki połączeniu wielu dobrych cech. Z wieżyczką możemy bronić się przed Średnimi Czołgami, dzięki mobilności wodzić za nos Czołgi Ciężkie i inne Niszczyciele oraz uciekać przed Artylerią, które znajdują się na tym samym poziomie.

Film War Gaming przeglądający M36 Jackson:

Pociski:

Polecam PP ( Przeciw Pancerne ), jak nie możesz się przebić albo nie chcesz ryzykować, że nie zdejmiesz capa, bij Odłamkowymi. Jednakże strzelanie HE ( odłamkowe ) nie da 100%, że zadasz obrażenia/ przebijesz.

Załoga:

- dowódca
- celowniczy
- kierowca-mechanik
- radiooperator
- ładowniczy

Umiejętności załogi:

Dowódca:

premonition.pngcamovi.pngrepairj.pngDalej jak uważasz, zależy od twoich preferencji.

Celowniczy:

camovi.pngrepairj.pngDalej jak uważasz, zależy od twoich preferencji.

Kierowca- mechanik:

Radiooperator:

Ładowniczy:

Czołg nie ma jakiś nader natarczywych wad, które trzeba eliminować jak najszybciej umiejętnościami.

-Żarówa ( Szósty zmysł ), przy wyszkoleniu na 100% pokazuje nam, czy jesteśmy wykryci wyświetlając się u góry ekranu,
z tym mankamentem, że robi to około 3 sec po wyspotowaniu nas.
-Kamuflaż przy 100% u każdego zwiększa krycie o 75%.
-Naprawa przy 100% u każdego powoduje, że niemalże zaraz po zniszczeniu modułu jest on naprawiony.

Dodatkowe wyposażenie i moduły:

Jeżeli chodzi o wyposażenie, to mamy dość ubogi wybór za kredyty, jednakże podstawa to Mały Zestaw Naprawczy. Zwróci nam się. Reszta to już zależy jak gracz chce, ale do wyboru mamy Małą Apteczkę i Gaśnicę.

Moduły, na pewno Siatka Kamuflażowa, dalej można kombinować po swojemu ale polecam System Dosyłający i Ulepszony System Naprowadzający gdyż jest to kombinacja uniwersalna, ale jeśli ktoś bardzo dużo kampi to wybiera Osłoniętą Optykę i Lornetę Polową. Jak ktoś gra aktywnie to już sobie sam dobierze.

Gdzie strzelać:

Prawie cały czołg jest miękki, ale dobrze ustawiona wieżyczka potrafi wiele odbić rykoszetem oraz łapać uszkodzenia za 0.

Gdzie nie strzelać ( to miejsce na dole, to tam jest właśnie 114mm pancerza ):

sluggerhardspots.jpg

Magazyn amunicji:

sluggerammorack.jpg

Tutaj mamy stronę, pokazującą, w jakim miejscu jak twardy jest nasz przyjaciel:

Jak grać:

1. Nie pchamy się razem z Ciężkimi Czołgami, od tego mają być Czołgi Średnie oraz odpowiednicy z prawej strony drzewka rozwoju.

2. Gra na II i III linii, gra w I linii tylko jeżeli jest to bardzo konieczne lub jest się na szczycie stawki, ale i tak radzę uważać,

3. Mamy wieżyczkę, nie musimy się obracać więc nie tracimy efektu ukrycia, niszczyciele same w sobie mają mały % wykrywalności, posiadając Siatkę Kamuflażową, umiejętność Kamuflaż i siedząc przy krzakach jesteśmy prawie niewidoczni nawet z bliskiej odległości, jeśli siedzimy dodatkowo w lesie, to możemy czuć się bezpiecznie lecz nie w 100% ( strzał/ ruch powoduje zniknięcie efektu ukrycia ). Podajmy mój przykład, mapa Obrona Malinovki, jestem atakujący. Kryję się w lesie po prawej. Wyjechałem trochę do przodu. Nagle obrońcy szarżują na mój team przejeżdżając dosłownie obok mnie. Ja nie strzelałem ani się nie obracałem. Następnie kiedy przejechali już wszyscy poczekałem chwilę i zacząłem na nich jechać od tyłu. Ich zdziwienie było ogromne, " przecież przejeżdżaliśmy i nikogo nie było !",

4. Jak ktoś lubi akcję, to robi za " opóźnionego meda ". Gramy aktywnie, ale za Czołgami Średnimi,

7. Jak jesteśmy na dole listy to raczej dobijamy, chyba nas nie nazwą złodziejami bo jednak jedno działo przeciwnika mniej,

6. Dobrym pomysłem jest połączyć siły w plutonie z jakimś Ciężkim Czołgiem i wypracować wspólny styl grania,

7.
W razie potrzeby szybkiego obrotu wieżyczki lepiej obrócić się na gąsienicach, jest szybciej,

8. Nasz dolny pancerz, to tam jest najtwardszy, ma fajny kształt, depresja ( kąt opuszczenia w działa dół ) jest dobry, wyjeżdżanie zza górki to niezły pomysł, jednakże pojazd jest, jak już wspomniałem, dosyć wysoki, co utrudnia wykorzystanie tej taktyki, ale mimo to sprawdza się,

9. Faktycznie, dobrym pomysłem jak zaczajenie się w jakimś miejscu, posiadanie wieżyczki nie wymusza na nas ciągłego ruchu, jak się porządnie " okopiemy " to napsujemy nerwów wrogowi,

10. NAJWAŻNIEJSZE ! Jeżeli chcesz się ukryć, to nie stój w krzaku. Czemu ? Ponieważ w momencie strzału krzaki w promieniu 15m tracą swoje właściwości ukrywania. Więc zatrzymaj się 15 metrów przed krzakami, a będziesz mógł prowadzić ostrzał bliskich celów pozostając dla nich niewidocznym.

Fizyka:

Ten czołg nie lata, nie warto bawić się nim w szybowiec albo piłkę kauczukową. Gąsienice łatwo się zrywają od większych skoków, tłumaczę to tym, że M36 ma małą powierzchnię gąsienic, przez co przy upadku działa na nie większa siła. Jeżeli gąsienica zostanie uszkodzona będzie spadać przy każdym wyskoku. Natomiast ześlizgiwanie się ze zboczy powoduje małe szkody, co daje dużo możliwości ataku lub obrony. Jeśli pod czas taranowania trafisz pancerzem między gąsienicami, zadasz duże obrażenia wrogowi, kiedy Tobie stanie się mała krzywda.

Jak badać czołg:

Tak wygląda drzewko rozwoju Jackson'a:

prosek.jpg

1. Badamy działo 90 mm M3 przeciwpancerne,
2*. Badamy Gąsienice, żeby móc załadować dodatkowe moduły,
3*. Badamy Silniki, które dadzą nam mobilność,
4. Badamy Radio,
5. Badamy T25 AT lub Wieżyczkę, pomimo iż niby nic się nie zmienia ta nowa ma lepsze kąty,
6. Jeżeli nie badaliśmy T25 AT to teraz to robimy.

* - te punkty można zamienić kolejnością.

Zarobki i doświadczenie:

Bez premium czołg ten przywoził mi około 15-20.000 kredytów na czysto.
Doświadczenie wiadomo, zależy od umiejętności oraz rodzaju konta.

Ważne linki:

" Jedyny słuszny poradnik " - Voytech

Przydatne linki:

Polecam człowieka, bardzo dobre filmy:

Hitzone, które pomogą być bardziej skutecznym:

Opisy umiejętności oraz ilość doświadczenia potrzebnego do wytrenowania:

Chcesz sprawdzić model pancerza czołgu, jego wygląd oraz specyfikacje przy danej konfiguracji? Ten link cię zbawi ^_^ :

Moje zdanie na temat tego czołgu: Czołg, który sam potrafi zmienić oblicze bitwy, która zdaje się, że jest przegrana.
Jak jego nazwa mówi, jest zwinny, silny i wytrzymały.
[*] dla M36 Slugger, czyli Jackson'a przed wersją 0.8.2.

Życzę wszystkim udanych walk tym czołgiem, wielu fragów, zadanych obrażeń, zdjętych capów, punktów okupacji bazy oraz dużo odznaczeń ! ;P
To jest na tyle, zachęcam do komentowania, dyskutowania na temat Jackson'a i tutka oraz wytykania błędów :D

Jeżeli nadal czegoś nie rozumiesz to pytaj w temacie lub pisz mi na prywatną wiadomość, odpiszę tak szybko jak się da.

Źródła:

Czołgi np. Średnie Czołgi piszę specjalnie dużymi literami, żeby było to bardziej widoczne.
Pozwalam kopiować na inne fora, jednakże z dopiskiem, że mojego autorstwa lub linkiem do oryginału.

Ostatnia aktualizacja:

- 05.05.2014 - poprawa linków.

- 28.09.2013 - Dodanie cechy pozytywnej, dodanie modelu pancerza czołgu.

- 05.08.2013 - Stylistyka, poprawa opisów.

- 24.12.2012 - Poprawa błędów.

- 12.12.2012 - Zmiany dotyczące aktualizacji ( nazwa, itd.)

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

Dzięki znajomemu mam teraz zaje**stą nazwę :F

Opublikowano

Od niedawna mam ten czołg więc poradnik mi pomoże :)

Oban, jesteś doświadczonym graczem więc powinieneś zrobić z niego maszynę do zabijania ;)

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

Opublikowano

Poradniczek dobry właśnie ciągne do tego czołgu <jeszcze 500expa !!!:D> Przyda się ;) Leci Like.

Pomogłem? ;) Daj like :)

Opublikowano

Fajnie by było jakbyś dodawał do tego typu tutoriali ogólną ocenę (w odniesieniu do innych czołgów z danego tieru).

Dobry pomysł. Właśnie to zrobiłem oraz dodałem małe info o pociskach. Szczerze mówiąc ciągle siedzę i myślę co poprawić, czego ważnego nie napisałem a co jest zbędne i zaśmieca. Chyba powoli kończy się faza beta tego poradnika... :D

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

Opublikowano

Co ty na to żeby napisać taki tut jak ten ale o Tigerze? :D

Tym czołgiem grałem tylko i wyłącznie może z 20 razy na testowym, nigdy mnie nie jakoś nie interesował, nie jest dla mnie jakimś super przeciwnikiem ale posiada dosyć sporą ilość punktów wytrzymałości.

Raczej zastanawiam się nad opisaniem czołgu AMX M4 1945 lub AMX50 100 bo tymi czołgami ( i Sluggerem ) zawsze gram na testowych i doświadczenie zbieram a i na oficjalnym trochę M4 pojeździłem.

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Taki mały odkop, nie bijcie mnie :unsure: , ale:

- dodałem aktualne screeny,

- opis fizyki dla czołgu,

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

Opublikowano

Niestety, każdy jest łasy na kasę w większym lub mniejszym stopniu i wg zmniejszyło zarobki.

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja musze wam sie przyznać do czegoś........KOCHAM SLUGGERA!!!!! to mój nałóg granie nim mam na nim 444 bitew i 434 zniszczonych czołgów poprostu nie ma lepszego TD na 6 tierze su-100 może mu naskoczyć!

Opublikowano

Sam go mialem i jest dla mnie najlepszym niszczycielem. ale T29 AT jak dla mnie to lipa. :)

Ze 105 mm na T25 AT nie jest tak strasznie zle zwlaszcza na topie.

Mi lepiej od Sluggera gralo sie M18.

636451494245979649038.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nom przyda się teraz chce zacząć to drzewko rozwijać :D

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

Maksyma:

Masz trzech głównych wrogów: czołgi przeciwnika, zbyt dużą pewność siebie i strach.

tutaj raczej dodałbym jeszcze jednego a raczej 14 swoich w drużynie którzy zawsze starają się zrobić wszystko by przegrać :D

Ale tut ok :)

Tak mam dysleksje, nie zwalnia to z próby robienia jak najmniejszej ilości błędów

signature.png

Opublikowano

No niby fakt, ale można znaleźć na randomach ludzi, z którymi nie trzeba pisać, aby się dogadać, ale często ludzie niestety patrzą tylko na siebie.

9c5e8497803a7cb2gen.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...