Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Jak zabezpieczyć serwer Hamachi DAJE +++++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie a mianowicie - Jak na MAXa zabezpieczyć swój serwer Hamachi?

Proszę o link do tuta albo o wytłumaczenie mi tego.

daje +++++

Pozdrawiam

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/231554-tut-blokowanie-gm-mode-na-serwerze/

http://www.mpcforum.pl/topic/418937-tutkompilacja-konfiguracja-ipf-aka-ipfilter/

Opublikowano

Zabezpiecz samo game. Serwera Hamachi ci sie nie oplaca zabezpieczać bo po co ktoś by miał sobie zawracać głowę i atakować taki serwer. Na celowniku są dedyki. A jak chcesz porzadne zabezpieczenia to powinien je zrobic ktoś kto się na tym zna i wie co robi. Jeśli nie masz o tym zielonego pojęcia to korzystając z tutów albo sobie popsujesz serwer albo twoje zabezpieczenia nie będą spełniały swojej roli.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

Czy jak mam to zrobić? Co mam robić żeby na hamachi mi nikt serwer nie rozjebał?

Podeślij kolego UP to co mam zrobić ( w ogóle się na zabezpieczaniu nie znam )

Plizka o pomoc.

Opublikowano

Podstawowym zabezpieczeniem jest wykonywanie regularnych kopii bezpieczeństwa. Czyli dump bazy mysql np co godzine. I kopia plików game po każdej zmianie w nich. Oczywiście kopia na jakiś zewnętrzny nośnik. Nawet jak ci rozwalą serwer to w pare minut można go odzyskać. Pozatym nie wiem czemu się tak boisz o to swoje hamachi. Kto by się interesował takimi serwerami gdzie gra 10 osób na krzyż i nie wiem po co by miał je rozwalać. Jeśli się przejmujesz atakami na porty p2p to musisz mieć firewall. Jeśli chodzi o game to napewno ci potrzebne czyte bez backdorów.

Ogólnie postaw serwer rób kopie i zobaczysz co będzie. Jak ktos będzie mieszał to wtedy będziesz się martwił. Chyba że cię stać na zabezpieczenie serwera hamachi tak jak dedyka.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

Nie stać :)

Kopie czego mam dokładnie robić, co dokładnie kopiować, jakie pliki?

A poza zmianą hasła w mysql i w maszynce coś jeszcze robić?

Opublikowano

Zmień porty , PONG , hasła do FTP , root , MySQL.

All poradniki znajdziesz na forum :)

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...