Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Viktor - The Machine Herald

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

634714706441643099.jpg

Spis treści:

1. Plusy i minusy

2. Skille

3. Skill order

4. Summoner spelle

5. Masterki i Runy

6. Build

7. Styl gry

1. Plusy i minusy

Plusy:

- Świetny Burst

- Tarcza

- Nasz stun ma mocne zastosowanie z innym cc

- Obrażenie AOE

- Mocny laning

Minusy:

- Słaba mobilność

- Mano-żerny laser

- Jeżeli nie trafimy z lasera lub z ulta, możemy przegrać walkę

2. Skille

spell_513.jpgEwolucja Technologii [Passive]

Viktor rozpoczyna grę z Hexrdzeniem, który daje mu statystyki i może być ulepszony w sklepie w celu wzmocnienia jednej z umiejętności. Przedmiot ten można wzmocnić tylko raz, nie da się go odsprzedać w sklepie.

spell_514.jpgTransfer Mocy [Q]

Viktor razi przeciwnika, zadając ( 80/125/170/215/260 + p.65 przelicznik AP ) pkt. obrażeń magicznych, zmieniając 40% w tarczę.

item_134.jpgUlepszenie: Moc

Wzmacnia nasze "Q" przez to, że po użyciu tego skilla dodaje nam 30% prędkości ruchu. Daje też staty takie jak:

- 3 AP na poziom,

- +220 Health Points,

- +6 Health Regen.

spell_515.jpgPole Grawitacyjne [W]

Viktor wytwarza silne pole grawitacyjne, które spowalnia wrogów o ( 28/32/36/40/44 )%, który to efekt kumuluje się do 3 razy. Po uzyskanie 3 ładunków, cel zostaje ogłuszony na 1.5 sekundy

item_135.jpgUlepszenie: Grawitacja

Wzmacnia nasze "W" zwiększając jego zasięg o 30%. Daje także staty takie jak:

- 3 AP na poziom.

- +200 Many,

- +10% CD Reduction,

- + 5 Mana Regenu.

spell_516.jpgPromień Śmierci [E]

Viktor za pomocą swojej mechanicznej ręki, ciska wiązką chaosu, która zadaje ( 70/115/160/205/250 + 0.7 przelicznik AP ) pkt. obrażeń magicznych wszystkim wrogom znajdującym się na swej drodze.

item_136.jpgUlepszenie: Śmierć

Wzmacnia nasze dmg z lasera o kolejne 30% dmg w kształcie DoT ( Damage over Time ). Daje także takie staty jak:

- 3 AP na poziom,

- 45 AP.

3. Skill order

Pod "E"

13464603994027320699.png

Pod "Q"

47226935747501647842.png

Plusy maxowania E:

- Bezpieczny harras

- Ostre zabieranie hp przed TF'em

- Laser wyciska wiekszy damage od Q

- Ulepszenie passive'a wyjdzie na naszą korzysc, poniewaz nie bedziemy ulepszac Q, gdyz bonus jest cienki.

Plusy maxowania Q:

- Tarcza

- Wymiany idą na naszą korzysc

- Pewny damage, poniewaz to nie jest skillshot

4. Summoner spelle

634538638499994690.png634538638494149690.png

Ignite pozwoli nam na spokojne dobicie wroga, a flash na agresywny atak z naszym Burstem lub do ucieczki.

5. Masterki i Runy

Masterki:

46649323447604662566.png

Runy:

Marki - Magic Pen.

Seale - Mana regen per level

Glyphy - AP per level

Quinty - Ability Power (FLAT)

6. Build

Startujemy z:

boots-of-speed.pnghealth-potion3.png Da nam to wieksza mobilnosc, oraz survival przez poczatkowy etap

Po pierwszym powrocie nasze itemy wyglądają tak:

boots-of-speed.pngdorans-ring.pngdorans-ring.png Dodatkowe AP, health oraz Mana regen

Następnie:

634625015550336818.png Ulepszamy laser, poniewaz na tym spellu bedziemy sie skupiac i tylko ten item da nam AP

sorcerers-shoes.png Dodatkowe Magic Pen

Nastepnie skladamy:

634625015561036818.pngDa nam to sporo healtha i troche Ability Power, nie bedziemy papierami

634553978270985000.png Masakrycznie duzo Abilti Power, co bedzie nas czynic maszyna do zabijania

Jako 5 item skladamy 634553978253585000.png Jezeli enemy ap carry jest nafeedowany, sporo gankowal i ma duzo killi lub634553978293940000.png jezeli enemy ad carry ma sporo killi

Ostatni item to Guardian_Angel.gif ktory imo musi byc na kazda postac, daje nam spore survi.

7. Styl gry

EARLY GAME

Skupiamy się na farmie i farmimy! To jest najwazniejsze! Od 2 lvla mozemy chodzic na wymiany, ktore beda dla nas korzystne dzieki naszej tarczy. Dokuczamy wrogowi, nie dajemy mu dochodzic do farmy, jezeli sie czujemy na siłach odcinamy go od expa. Od 6 lvla mozemy pokusic sie o killa, robiąc nastepujace combo: W>Q>E>R + Ignite.

MID GAME

Zaczynają się TF'y! Czyli to, wczym mozemy zabłysnąc dzięki naszemu AOE Damage. Odpowiednie rzucony stun + ulti robi swoje. Pamiętamy o uzywaniu lasera przed TeamFightem, aby zabrac jak najwiecaj hp przeciwnikom. Dlatego własnie polecam maxowac E.

LATE GAME

Faza gry w ktorej naszym burstem zabijemy kazdego ap carry i bruisera, a laserem bedziemy wkur*iac WSZYSTKICH! Poczynajac od zabierania 1/4hp, konczac na stealowaniu barona. Tu juz nie musze chyba nic pisac :).

Mile widziane uwagi dotyczące tutoriala ;)

Opublikowano

Viktor - strasznie niedoceniana postać. Ale kiedyś na pewno będzie częściej grana.

Co do poradnika:

Czemu gravity field tak późno? Myślę, że 4 lvl to odpowiedni czas, żeby dać ten jeden punkt.

No i trochę mało możliwości buildu. Można byłoby dać trochę zamiennych i sytuacyjnych itemków.

Mógłbyś jeszcze trochę opisać grę Viktorem.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

To nie jest tut, to jest build.

Nie rozpisałeś się za bardzo ;c

Dodaj obrazki run ( lepiej się czyta i w ogóle xD ) ,itemy sytuacyjnie i inne możliwości do late game ,opis poszczególnych faz gry. <- Wtedy to będzie tutorial ^^

Co do tutka ,to się za bardzo nie mogę wypowiedzieć ,bo nie gram Viktorem :P

btw. Ignite nie służy tylko do dobijania ,głównie używany do redukcji heala lub dopełnienia combo.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Rozpisz się trochę więcej ,dodaj itemy sutuacyjne . I według mnie jak gramy z papieramy na linii to bardziej opłaca się iść w Q ,a jeśli walki są bardziej skomplikowane to E.

Sam mam Viktora i ulti świetnie się sprawuje w walkach zespołowych ,obszarowy stun ,aż dziwnie ,że tak mało osób nim gra.

@EDIT

Przed chwilą walnąłem pierwsze QUADRA nim :D

Strasznie mocne ulti :)

1331059428-U215643.gif

Opublikowano

No poradnik trochę skąpy, ale...

-Mógłbyś opisać poszczególne etapy gry,

- mógłbyś dodać obrazki do run,

- mógłbyś objaśnić co dany spell robi,

- mógłbyś opisać itemy sytuacyjne, bo jak wiadomo ten build może się nie sprawdzić na większość rozgrywek,

- ogólnie rozpisać co dany item daje, bo może ktoś nie wiedzieć, które ulepszenie dla rdzenia wybrać.

Postać jest bardzo dobrą kontrą na mid'a, ciężko się do niego dostać, dobry dmg wciska przez wszystkie etapy, polecam do kupna.

wobqx.jpg
Opublikowano

A jak tam z trudnością postaci ? Trudniejszy w ogarnięciu niż Ahri i Brand (mam obie te postacie)? Zastanawiam się pomiędzy Kennenem, Viktorem, Cassio a Swainem, bo szukam postaci trudnej do skontrowania i dość możliwej do ogarnięcia. Jak tam z maną u Viktora ? Bez blue buffka pociągnie, czy jest konieczny jak dla Anivii ?

Zbieram minusy!

Olej Wojnę.Rób pieniądze

Opublikowano

Powiedziałbym iż lepiej jest maxować Q przed E, gdyż dzięki mocniejszej tarczy możemy spokojniej iść na wymiany a dodatkowo jest ono znacznie mniej manożerne od laserku, który imo przydaje się dopiero po rozpoczęciu walk grupowych. Jako pierwszy item polecam brać pierścień dorana - dla nawet 50AP na początek z odpowiednimi runami przez co możemy miażdzyć naszego oponenta już od samego początku. Ulepszenie E natomiast polecam dopiero po 9 lvl, gdy E będzie walić jako takie obrażenia.

wikmk9.jpg

Opublikowano

@eMode - Czasami nawet powinno dac to pole szybciej, zalezy jakie mamy cc w teamie, bo solo ciezko wlepic stunna, dlatego tutaj daje wolną reke.

@MrSpritex - Prawie w ogole nie spotykam przeciwnika na linii z healem.

@Solkert - Viktor jest dosyc łatwy do ogarniecia (przynajmniej dla mnie) i jezeli szukasz championa ciezkiego do skontrowania, to Viktor jest w sam ran. Jezeli chodzi o porownanie Viktor-Brand, to moim zdaniem łatwiejszy do ogarniecia jest Viktor. Ahri to nie wiem, bo nie grałem.

@Mateo - Z lasera sie ładnie farmi creepy, trzeba to dostosowac do stylu gry.

@ArhiX - Doran Ring? Nigdy! Jezeli przeciwnik kupi buty i poty, wymiany beda szły na jego korzysc, a 15 AP nic nam nie da.

@edit - Dodałem 6 pkt, jezeli znajde wiecej czasu, to opisze jak walczyc z roznymi przeciwnikami na midzie.

Opublikowano

Lepiej ulepszac Q pierwsze bo pozwala nam wygrywac trade. I pod wzgledem many jest tez lepsze.

Tak btw fajny plagiat Araniuma ;] Gdybym byl modem polecial by banik,a takto tylko reporcik.

http://www.solomid.n...des.php?g=20631

bitches .

Podany tut jest angielski oraz ma inne itemy ,więc to nie plagiat.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Dodałem jak grac w poszczegolnych fazach gry oraz 2 rodzaje maxowania skilli: Pod E i Q.

@Mateo1ch - Te ulti to klucz do TF'ow i naprawde nie wiem, czemu tak mało ludzi nim gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...