Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Blue screen/ Zamrożenie BF3

Gość kamil40013

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka ostatnio mam taki problem z BF 3 gra zawiesza się i pojawia się Blue Screen a w głośnikach leci brrrrrrr. Lub mam tak , że gra się zamraża i nic nie mogę zrobić komputer wisi i wtedy tylko restart co robic ?

Opublikowano

Laptop: Dell Precision M4500

Intel Core i7 Q820m 1,73ghz 8 rdzeni Klik

Kara graficzna: Nvidia Quadro FX880m 1GB Klik ( wejdz w zakładke specyfikacja)

System Operacyjny: Windows 7 Ultimate 64-bit

Ilość ram: 8gb

Zasilacz: Nie wiem jak to określić posiadam laptopa na zasilaczu pisze 130w

Gram na najniższych detalach przy rozdzielczości 1366x768

Na Singlu tego nie mam na multi pojawia się po jakiś 20 minutach gry. Czytałem na innym forum , że to wina karty dźwiękowej i punkbustera ale nie wiem czy to prawda

Opublikowano

hmm , nie znam się na laptopach ale zasilacz 130Wat to jak na kompa to bardzo mało;d

A próbowałeś zmniejszyc rozdzielczosc na najmniejsza? 800x600 ?

skpUo.png

Opublikowano

To nie jest problem związany z BFem, a komputerem.

Podaj temperatury odpowiednio przed grą, w czasie jak i po tym.

Zainwestuj w podkładkę chłodzącą.

Opublikowano

Dodam , że na laptopie mam świeżo założoną pastę termoprzewodzącą i jest świeżo po czyszczeniu wentylatora. Na kompie mam do wyboru różne tryby zasilania (dodaje je taka aplikacja od Della) gram na Ultra wydajności wtedy mam najwięcej FPS ale wentylator chodzi strasznie szybko i głośno.

Przed grą w Bfa na ultra wydajności

GPU Temperature: 60.0 C

Memory Used 130mb

Po 15 minutach gry na trybie ultra wydajności

76.0 C

Memory Used 600-700 mb

Zużycie zegarów 90 %

Opublikowano

To troche za duże kup podstawke chłodzącą jakąś w miare dobrą i przy ok. 50 C nie powinno się wyłączać a normalnie powinno wynosić do 40 C

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

Ok kupie. Tylko czy to napewno wina temperatur ?

Zawsze używam planu zasilania Ultra bo mam największą wydajność ale komputer się bardzo zagrzewa. A na Innych planach zasilania mam słabe fpsy w grach. Dla przykładu podam temperatury z planu chłodzenia podczas gdy na komputerze się nic nie dzieje.

Temperatura: 50 C

GPU core clock 135mhz

GPU memory clock: 135 mhz

GPU: Shader Clock: 270mz

Memory Used: 292mb

Z gry nie podam na tym trybie bo są małe fpsy na nim

I takie pytanie co się przegrzewa procesor czy grafa?

Opublikowano

Nic się nie przepgrzewa. U mnie mam około 70-80 czasami 90C w grach, to jest normalne - laptop.

I nie kupuj podkładki, bo dają one tyle co nic. -5-8C max będziesz miał z podkładką.

Na jakich detalach grasz w bfa? Zmniejsz je + rozdzielczość. Ta Twoja karta to potwór nie jest więc możliwe, że nie wydaja jak masz na wysokich detalach :)

Ps - ta Twoja i7 nie ma 8 rdzeni, tylko 4 rdzenie a 8 wątków..

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

@UP

W menadżerze urządzeń jest pokazane 8 procesorów. Jaka jest różnica między wątkiem a rdzeniem

Opublikowano

@UP

W menadżerze urządzeń jest pokazane 8 procesorów. Jaka jest różnica między wątkiem a rdzeniem

# of Cores 4

# of Threads

8

Cos jeszcze?

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

Taki, że masz procesor wielowątkowy (Hyper Threading) . Jeden rdzeń działa jak dwa.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hyper-Threading

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Byc moze jest uszkodzony RAM/grafika/plyta glowna (chociaz to malo prawdopodobne).

Sciagnij sobie program memtest 4.31 na usb (pendrive) i zainstaluj go tam (wkladasz pendrive, odpalasz instalke, wybierasz litere dysku, program sam formatuje pendrive i wrzuca pliki). Potem zrestartuj laptopa i wybierz botowanie z usb (usb-hdd albo podobnie bedzie sie zwalo). Program sam wystartuje, jesli na dole w tabelce zobaczysz cos naczerwono to oznacza ze pamiec ram jest uszkodzona. Jesli caly test przebiegnie bez bledow to trzeba szykac przyczyny w grafice/plycie glownej.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Byc moze jest uszkodzony RAM/grafika/plyta glowna (chociaz to malo prawdopodobne).

Sciagnij sobie program memtest 4.31 na usb (pendrive) i zainstaluj go tam (wkladasz pendrive, odpalasz instalke, wybierasz litere dysku, program sam formatuje pendrive i wrzuca pliki). Potem zrestartuj laptopa i wybierz botowanie z usb (usb-hdd albo podobnie bedzie sie zwalo). Program sam wystartuje, jesli na dole w tabelce zobaczysz cos naczerwono to oznacza ze pamiec ram jest uszkodzona. Jesli caly test przebiegnie bez bledow to trzeba szykac przyczyny w grafice/plycie glownej.

Czemu od razu sądzisz , że to uszkodzenie sprzętowe. W innych grach nie mam takich problemów. Na przykłąd NFS: The RUN. Gra stoi na Frosbite 2 i spokojnie mogę grać kilka godzin.

Opublikowano

To najpierw wykluczmy problemy softwarowe - przeinstaluj BF3 i przeinstaluj system. Jesli bedzie dokladnie ten sam problem mozemy szukac przyczyn w sprzecie.

Ale test pamieci ram ci nie zaszkodzi :)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Tutaj masz wszystko dokładnie opisane jak to naprawić ;)

http://g4g.pl/forum/ogolnie-o-grze-228/(rozwiazanie)-gra-zawiesza-sie-dokumentnie-przez-pb/

Nchf.png

lol

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...