Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dedyk - wielkosc dysku (ssd/sata2)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do Was pytanie jaką pojemnosc powinien miec dysk pod serwer metka, przykladowo ok 1000 osob.

Z tego co zauwazylem, miejsce zajmują game.core czyli taka jakby pamiec podreczna, ktorą mozna wyczyscic po wylaczeniu serwera - pozniej spokojnie go uruchomic bez zadnych bledow. Miejsce zajmują tez syssery - zwlaszcza gdy mamy duzo bledow. + oczywiscie baza:)

Jak wszyscy wiemy lepiej miec dysk ssd...Wiec moje pytanie brzmi jaka pojemnosc dysku dla serwera metin2 - 1000 osob

Dziekuje z gory, beda lajki:)

ps: prosze o wypowiedz osoby ktore maja dedyki

Opublikowano

Wiesz możesz sobie kopic serwer np z kimsufi za 70zł tam masz dysk 1 TB i backup i logi trzymasz tam i nie ma problemu

15961668440157620438.png

Opublikowano

Nie w tym problem, chodzi mi o to ile bede potrzebowal pod serwer, wiadomo ze dysk ssd bede mial mniejszy niz sata2..

Przykladowo za tą sama cene moge miec sata2 3x3tb LUB 2x 120 gb ssd tylko te 220 gb wydaje sie byc bardzo malo

Opublikowano

Ja posiadam serwer i z logami nie ma dobry skrypt który robi backup i wysyła pliki na serwer ftp czyli na kimsufi i nie ma problemu z miejscem

15961668440157620438.png

Opublikowano

Najprostsza opcja usuń game.core i napraw wszystkie błędy + ustaw sobie skrypt, który czyści logi np. co 24h i po problemie.

Opublikowano

Dedyk z dyskami SSD 2x120GB spokojnie wystarcza nawet na postawienie dwóch, trzech serwerów.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

Nooooooooooooo, o to chodzilo dzieki adminfreebsd:) Wiadomo ze serwer bedzie sprawniejszy na ssd, i wlanie chodzilo o to czy 2x120gb wystarczy

Najprostsza opcja usuń game.core i napraw wszystkie błędy + ustaw sobie skrypt, który czyści logi np. co 24h i po problemie.

Bledow nie mam praktycznie zadnych, tylko z monarchą:) game.core tworzy sie samo, i z mojej wiedzy pasowalo by wylaczyc serwer metina, odczekac i wyczyscic game.cory - a to bedzie problem bo ludzie nie przepadają za restartami:) Skrypt bedzie, dokladnie co 24 h^^

Opublikowano

game.core możesz kasować bez wyłączania serwera. plik ten tworzy się kiedy game pada i jest to zwykły zrzut pamięci game do pliku w celu debugowania i szukania powodu crashu.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

Opublikowano

hmm, game pada? w jakim sensie pada, gdyz nigdy nie zdazylo mi sie zeby procesy channeli same padly, a z tego co mi wiadomo gdy pada i nie ma sie skryptu ktory go wznowi to sam nie wstanie

Opublikowano

hmm, game pada? w jakim sensie pada, gdyz nigdy nie zdazylo mi sie zeby procesy channeli same padly, a z tego co mi wiadomo gdy pada i nie ma sie skryptu ktory go wznowi to sam nie wstanie

Jeśli nie masz skryptu to pozostaje restart maszyny i odpalenie serwera na nowo. :)

Opublikowano

A po co restart maszyny. Wystarczy podnies padniety ch. Czasem się tak zdaża że pada game wtedy się rob tzw core.dump czyli powstaje plik game.core. FreeBSD jest tak sprytne że może zrobić ten plik i game będzie działało dalej - chyba że nastąpi poważny crash wtedy trzeba uruchomić padnięty ch samemu. Nie trzeba do tego restartu całej maszyny ani całego game. Wystarczy uruchomić padnięty ch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...