Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 7 i XP

skip99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka postanowiłem zainstalować Windows XP, posiadam również Windows 7. Mam mały problem, mianowicie kiedy włączam komputer nie ma opcji wyboru czy chcę XP czy 7 i automatycznie włącza mi się XP. Co zrobić ?

Opublikowano

Gratuluje wypowiedzi i wiedzy... chodzi oto ze najpierw miałem windows 7 korzystałem dobry rok i zainstalowałem XP niestety bootloader xp nie czyta nowszych windowsów niż XP

i w tym jest problem...

Opublikowano

hhhmmm nie pamiętam jak nazywa się ten pliczek co odpowiada właśnie za wyświetlanie wyboru systemu... Ale mam dla ciebie propozycje skoro masz już te 2 systemy to może 3 ci nie zrobią różnicy, zainstaluj Linuxa i wtedy będziesz miał wybór systemu na 100% :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Hmm trzeba by było wykorzystać płytkę dzięki za podsunięcie pomysłu, gdybym już nie mógł nic z tym zrobić to mam sposób. Łap like.

Opublikowano

msconfig pod xp możesz sobie pocałować wiesz sam gdzie ...

włączyć instalkę w7 na dowolnym dysku a potem po prostu nie instalować

dla w7 nie ma żadnego pliczku ! katalog BOOT jest bootloaderem dla systemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dokładnie msconfig to tylko na 7, viście ale nie na XP. Co do płytki z windowsem to jest lipa bo windowsa miałem razem z kompem a nie zrobiłem kopii.

Opublikowano

hhhmm a może masz coś takiego jak partycja recovery? Wtedy system wgra ci się od nowa z ukrytej partycji... Strzelisz formata i dasz sobie spokój z XP i będziesz miał 7 tylko.

PS: To jest PC czy laptop ?

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

To jest przeważnie w laptopach, ja mam w instrukacji że jak klikne F8 to mi się wszystko instaluje jeszcze raz i formatuje i mam komputer tak jak bym go przed chwilą kupił...

Jak ci się odpala komputer to zobacz czy tam nic nie pisze... Jak się Bios włącza jakieś tam są instrukacje przeważnie.

Opublikowano

Nie wiem jak na tym komputerze się włącza bios jak klikam f8 to wyskakuje mi Windows Advanced Options Menu

Opublikowano

Gratuluje wypowiedzi i wiedzy... chodzi oto ze najpierw miałem windows 7 korzystałem dobry rok i zainstalowałem XP niestety bootloader xp nie czyta nowszych windowsów niż XP

i w tym jest problem...

no wow, tez tak robilem i mi wszystko dzialalo, nie moja wina ze systemu nie umiesz zainstalować

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Zawsze najpierw leci bootloader win7 a potem ntldr od xp, po zaladowaniu biosu ciskaj caly czas strzalke w gore i w dol jednoczesnie bardzo szybko, bootloader od win7 powinien sie pokazac i wtedy wybierzesz sobie windows 7, potem w nim ustawiasz sobie programem do edycji bootloadera czas na wybor systemu i zanzacozny domyslny jaki ma sie uruchomic.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

nadal nieuważnie czytacie, nie ma bootloadera w7 bo go usunęła instalka windows XP

tylko zabotowanie z płytki w7 i odzyskać botloader, jak wół pisze na stronach microsoftu opis : http://support.microsoft.com/kb/927392

albo zainstalować w7 na dowolnej partycji tak jak pisałem wyżej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Siemka, nie mogłem narazie pisać z oczywistego powodu... lecz problem rozwiązany skombinowałem płytkę recovery z tego samego modelu komputera zainstalowałem i hula !

Wszyscy dostali po like'u. Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...