Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Strzelanie dysku

Omek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czym może być spowodowane "strzelanie dysku" ?

Po prostu słyszę jak przekładna przeskakuje i tak bez przerwy.

Przez to coś nie mogę nawet odpalić kompa... Jak odpalę, wyświetlą się informacje o biosie itp, i po chwili jakieś errory...

9368_gold.png

Opublikowano

Ciesz się , nagraj te odgłosy , wrzuć na yt zostaniesz drugim skrilaksem - za wyswietlenia zarobisz na 10 x lepszy komputer.

@tylko dodaj bass.

Wiem, że wspomnienie nigdy nie zginie

Tak jak wspomnienie po pierwszej dziewczynie

Jak czasy podstawówki

Zbite butelki, ubite lufki

Starte zelówki w podróży

Polowanie na chwile się nie dłuży, się nie nuży...

Opublikowano

Wcześniej sam się z czymś takim nie spotkałem. Są różne narzędzia do naprawy dysku może da się zrobić jakieś Live cd i naprawić... Ale raczej są to programy do naprawy z poziomu systemu, nieznam się bardzo dobrze na HardWarze ale mi się wydaje że jak masz errory to dysk może być do wywalenia..

PS: Może spróbuj odpalić linuxa z płyty i z jego poziomu coś zrobić jakimś programem. :) Przynajmniej ja bym coś w tym stylu próbował :D

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Ogólnie ja nic zrobić nie mogę... Odpalam pc i strzela mi dysk z częstotliwością : strzał, 2 sec, strzał, 2 sec.

Teraz to już nawet bez errorów. Ładowanie systemu zatrzymuje podczas ładowania info o biosie itp ...

Mam rozumieć, że dysk po prostu się spalił ? :c

9368_gold.png

Opublikowano

Mi się wydaje że po dysku.... teraz tak gorąco może go przegrzałeś? Czytałęm jakiś tydzień temu artykuł o tym że dyskie się przegrzewają.... Możesz coś spróbować z tego co napisałem w swoim pierwszym poście albo już się nie bawić tylko serwis i wymiana dysku...

PS: Przy okazji nagródź te posty UP obydwa bo aż się prosi.... A i jak byś kupował nowy dysk to zastanów się nad SSD

;)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Ogólnie raczej nie przegrzałem. Już kiedyś miałem ten problem, ale był rzadkością. Miał miejsce może raz na miesiąc i wystarczyło zresetować kompa . Nie, nie będę kupował na 100% dysku, bo szkoda inwestować w mój "zabytkowy" komputer.

I tak mam zamiar teraz niedługo zakupić nową machinę .

9368_gold.png

Opublikowano

Ogólnie ja nic zrobić nie mogę... Odpalam pc i strzela mi dysk z częstotliwością : strzał, 2 sec, strzał, 2 sec.

Teraz to już nawet bez errorów. Ładowanie systemu zatrzymuje podczas ładowania info o biosie itp ...

Mam rozumieć, że dysk po prostu się spalił ? :c

nie jak by się spalił dysk to po uruchomieniu komputera wyskoczył by taki napis dysk uszkodzony coś takiego tylko w języku Angielskim

a może to nie dysk tylko napęd ;p

też proponuje od jakiegoś znajomego pożyczyć na 10-15 min dysk i podłączyć i zobaczyć jaka będzie reakcja jak wszystko będzie działać to znaczy że dysk nawalił

@@

od dysku twardego idzie taki kabel który się podłącza do płyty głównej i na płycie masz 4 lub 5 takich wejść nie pamiętam dokładnie spróbuj podłączyć kabel od dysku pod inne wejście na płycie

Słowa te nigdy nie zginą choć sam prawie raz umarłem

Choć bym miał się sam ukrywać, moje słowa w net wypłyną

Będą walczyć gdy w ukryciu zajmę się swoją rodziną

Opublikowano

Skoro takie coś już się kiedyś zdarzyło i po jakimś czasie się naprawiło to albo w końcu się rozwaliło albo samo przejdzie...

Moim zdaniem jeśli działo się to wcześniej powinieneś od razu zareagować ;) A teraz może już wgl się rozwalił... Poczekaj może w końcu ruszy.

@edit: No albo porzycz i sprawdź czy inny będzie działał, albo weź swój i sprawdź u kogos innego czy zadziała.

Opublikowano

Tak jakby pyka? Przecież on musi pracować. Dyski nie są bezgłośne, a tym bardziej jeśli zamontowany jest na śrubkach, a nie gumowych podkładkach, które niwelują hałas i wszelakie drgania.

Opublikowano

wymień dysk, bad sektory na dysku i problem z odczytem, zużyty nośnik dysku i coraz więcej błędów na nim

jeśli zaczyna się wraz z uruchomieniem komputera, to problem z odczytem zerowej ścieżki. kiedyś załączysz i wcale już nie odczytasz zawartości dysku

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Mialem podobnie jak podlaczlem dysk do chinskiego zasilacza dodawanego w zestawach z przejsciwoka IDE/SATA > USB. Poprostu albo cos zzasilaniem dysku albo jego zywot sie wlasnie konczy i naprawa jest nieoplacalna.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...