Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytan na temat O/C

czesiuleczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Mam slabego kompa, czekam na nowego i starego chcialbym troche podkrecic, glownie chodzi o procesor. Moj "sprzet" to:

procek: AMD athlon 64 3000+ 1.8 GHz, venice, socket 939, napiecie 1,424 V, mnoznik x9.0, bus speed(?) 201 MHz.

plyta glowna: ASUSTeK A8N5X ACPI BIOS REVISION 0902.

RAM: DDR 512 MB.

grafika: ATI Radeon HD 4650 1GB.

zasilacz: MODE COM FEEL II-350ATX 350W

W Everescie bez obciazenia temperatura wynosi: plyta glowna=48*C, procek=25*C, AUX=48*C, dysk 51*C; natomiast obciazajac orthosem: plyta=48, procek=32, AUX=52, dysk=52,

I oto moje pytania:

Czy wogole oplaca mi sie podkrecac procesor?

O ile moge go podkrecic?

Co to AUX? Wyjscie audio?

Co moze byc przyczyna grzania sie dysku?

Czytalem kilka tutoriali jak podkrecac procek i czegos nie zrozumialem. Co to jest manual? Wchodze do BIOSu i podnosze FSB czy cos innego?

Czasami w orthosie pojawialo mi sie "PAGING", co to oznacza?

To chyba wszystko, sorry ze bez Polskich znakow, ale pisze na telefonie

Opublikowano

Mozesz sprobowac, zobaczysz czy FPSy w grach podskocza. Jesli nie to przywrocisz orginalne wartosci.

Zalezy od procesora, niektore bez problemu wchodza na 2600 a niektore maja problemy z 2300. to zalezy tez jakie masz taktowanie pamieci ram, jak 266MHZ to bedzie ciezko.

AUX to bodajrze zewnetrzny czujnik chyba na plycie.

Stawiam na zbyt wysoka temperature w obudowie, bo czujnik temp plyty glownej pokazuje wysoka tamperature. Zdejmij bok obudowy, sprobuj ewentyalnie wyczyscic komputer jakims sprezonym powietrzem (np. sprezarka jak masz albo ktos z twoich znajomych ma).

Przy Manual zapewne chodzilo o mnoznik procesora. FSB to szyna procesora - FSB razy mnoznik daje rzeczywiste taktowanie procesora.

Zeby jak najprosciej podkrecic procesor trzeba zmienic mnoznik wlasnie na manual i zwiekszac co 1 stopien w gore testujac przez jakies 10min. komputer programem orthos czy temp. nie przekrocza 60st. w stresie.

Od siebie moge powiedziec ze taki procesor na orginalnym chlodzeniu i pamieciach z taktowaniem 333mhz z 1.8 bez problemu wkreca sie na 2.35 na podobnym zasilaczu (megabajt po remoncie).

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

DRAM Frequency mam 201MHz, JEDEC #1 166MHz, JEDEC #2 200MHz. Komputer czyscilem i dmuchalem odkurzaczem, dziwi mnie niska temperatura procesora. Czytalem ze bardziej oplacalne jest zwiekszanie FSB niz mnoznika, to w koncu jak jest ?

Opublikowano

Ehh, pomylilo mi sie taktowanie, 200MHz == pamieci 400, 166MHz == pamieci 333, 133MHz == pamieci 266. Masz dobre pamieci.

Mozesz zwiekszyc FSB bo ten model ma chyba zablokowany mnoznik. Tylko musisz wtedy dac pamieci np. na 333 bo jak zwiekszasz FSB to zwieksza sie taktowanie (czy jak to tam sie zwie) pamieci. Temperatura procesora niska, czyli dobrze :) (o ile nie jest to ten model ktory ja mam z proawodpodobnie czujnikiem pokazujacym falszywa temperature). Na tym procesorze mozesz zwiekszyc napiecie do 1.55V bez ryzyka spalenia.

Musisz teraz sprawdzic palcem jak komputer sie rozgrzeje czy temperatura powietrza przy plycie glownej naprawde jest wysoka taka i czy dysk jak dotkniesz to bedzie bardzo cieply. Jesli tak to musisz cos z tym zrobic, oczywiscie nie przeszkadza to w podkrecaniu ;)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Ustawilem FSB na 250, ale zamiast windowsa pojawia sie czarny ekran, zmniejszylem na 245 win sie wlacza, ale na pulpicie pojawiaja sie paski, tak jakbym cos zaznaczal, wiec chyba powroce do 240, troche malo ale zawsze to cos.

A teraz chyba przesadzilem z napieciem, wyskoczylo ze nie znaleziono lub plik jest uszkodzony WINDOWS/SYSTEM/CONFIG/SYSTEM. Czy mam zresetowac bios? poprostu wyciagnac bateryjke czy co?

Opublikowano

Przesadziłeś z FSB! Właśnie mogłeś zepsuć swoją pamięć RAM.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

ProcekAMD:

Jakoś serię E od C2D mają FSB po 500-600MHz i nic się nie dzieję.

http://benchit.pl/rankingi/overclocking/top-fsb

Jeśli chcesz to obejrzyj inne rankingi (bmk.pl rlz, sam jestem w teamie, muszę dodać wyniki swoje ;d)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...