Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Papuga

eMode

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem papugi. I chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tych zwierzętach. Sporo czytałem, ale jednak chciałbym komentarza "zwykłych, szarych ludzi". Strasznie dużo czasu trzeba im poświęcić? Przywiązują się do człowieka? Można z nimi wyjść na zewnątrz? Jakieś uwagi?

A drugie pytanie, to jaka jest największa rasa jaką można trzymać w klatce, która nie będzie jakaś ogromna i cena tej papugi będzie znośna?

A może sobie jednak odpuścić kupno tego zwierzaka?

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jak chcesz mieć papugę, żeby ją mieć, to lepiej sobie odpuść.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Strasznie dużo czasu trzeba im poświęcić? Przywiązują się do człowieka? Można z nimi wyjść na zewnątrz?

Właśnie chcę, żeby była bardziej jak pies. O ile tak można powiedzieć :). Nie chcę, żeby była tylko ozdobą, a bardziej członkiem rodziny.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Więc tak z papugą możesz wyjśc jeśłi wyrwiesz jej lotki. Wtdy nigdzie nie odleci będzie mogła tylko chodzić.

Z tego co wiem najdroższy gatunek i największy to Ara. Żadnej papugi nie można trzymać w klatce. Ptak jest po to żeby latał a nie po to żeby całe życie siedział i męczył się w klatce.

Opublikowano

Ara trochę wykracza poza mój budżet :D

A co do klatki - przez większość czasu będzie sobie latać po domu, ale nie może cały czas być na wolności. Na noc trzeba ją przymknąć i chodzi o to, że nie mam dużo miejsca na postawienie tej klatki, więc nie chcę żeby była jakaś ogromna ta klatka.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ja bym wolał przeznaczyć pieniądze na cos innego

Kumpel miał to ptaszysko wkurwi@ło go hałasując w nocy pozatym taki wolny ptak i opiekowanie sie nim to nie lada odpowiedzialność..

Nie polecam.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Mam od trzech lat papugę dokładniej jest to nimfa.

W klatce siedzi tylko gdy nikogo nie ma w domu i gdy pora iść spać, a tak to siedzi na wolności.

Czy się przywiązuje ? Oczywiście , że tak i to widać przykłądowo gdy nie ma mnie kilka dni w domu to po powrocie cały dzień na tobie siedzi i nie chce zejść :D

Co do opieki to najważniejsze jest żęby ptak nie siedział godzinami w klatce gdy widzi, że jesteś w domu poza tym trzeba częśto sprzątać w klatce chyb a , ze to mój tylko tak "brudas" jest. W sumie jeżeli nie chcesz większego pupilka to polecam Ci ptaka tylko mówię z góry, żę kiedy Ci zaufa i będzie chciał żebyś go głaskał to trochę Ci to zajmie bo w przypadku mojego pupila to minimum 15 minut aż odejdzie :D

Kumpel miał to ptaszysko wkurwi@ło go hałasując w nocy pozatym taki wolny ptak i opiekowanie sie nim to nie lada odpowiedzialność..

Nie polecam.

To nie wiem co on robił z tym ptakiem... normalna papuga w nocy to śpi, a nie krzyczy

Opublikowano

Ara trochę wykracza poza mój budżet :D

A co do klatki - przez większość czasu będzie sobie latać po domu, ale nie może cały czas być na wolności. Na noc trzeba ją przymknąć i chodzi o to, że nie mam dużo miejsca na postawienie tej klatki, więc nie chcę żeby była jakaś ogromna ta klatka.

Tak to normalne po nocy ci nie będzie latać po domu. A po zatym musisz w miekszaniu znaleść jej pokój czy miejsce w którym by siedziała. Nalepiej jak dasz tam zabawkę albo jakies patyki na których mogła by siedzieć.

Nie polecam.

Najtańsza papuga falista kosztuje 30-40 zł za to co najwyżej możesz mieć gre z kolekcji klasyki -.- lub laćki :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...