Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Komputer 24/7

valenar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Otóż potrzebuję komputera , który zużyje mi jak najmniej prądu i udźwignie 15 clientlessów na sbocie . Chciałbym , aby był to komputer wmiarę nowy (chodzi mi o dobrego ge forca do gier najlepiej 9000+ oraz procka najlepeiej 4 rdzeniowego ale może być też dwu z dobrym zegarem - ale czy na takim będzie można płynni grać na wysokich detalach przy włączonych 15 silkach na clientless ?) . Oprócz tego do silka chciałbym , aby był go gier itp. mogę w czasie pracy kompa jakoś zmniejszyć zużycia odpinać dyski czy jak ... Proszę więc o pomoc (zależy mi na jak najmniejszym zużyciu podczas tej pracy z 15 clientlessami , komputer ma chodzić 24/7 planuję przerwy tylko i wyłącznie na nocke i po inspie czyli ze 12 h co tydzień)

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Kup sobie spora ilosc ram. Porcek 4 - ro rdzeniowy jest zbedny , tak duze procesory potrzebne sa do dobrych programow graficznych. Do silka dwu rdzeniowy wystarczy spokojnie.

16.04.2010r - 666 postów :-).

Opublikowano

Karta: GeForce 9600 GT 1GB

4 GB pamieci RAM.

Procesor 2.8 dwu rdzeniowy

Zasilacz 300v

~~Crystal Silkroad~~ >>>>>>>>>> Azonicowned <<<<<<<<<<

Opublikowano

Musisz cos slabego kupic pod clientlessy jak nie chcesz za prad za duzo placic: grafa 256 gforce lub radeon styka +do tego proca zwylkego 2.4+ i 1,5gb ramu do tego oszczedny zasilacz i jazda;]

A jesli chcesz do tego do gier to nie bedzie oszczedny i na prad nie wyrobissz;]

U mnie 24/7 lata komp to za prad 80pln doszlo;]

PostalDude - Iris - 90

Opublikowano

To mój komp :

pentium 4 ; 2,8 ghz

grafa geforce 5900 jakiśtam

ram 1,5 gb

zasilacz : ATX 300GT (straaaaasznie głośny , więc raczej bym wymienił jakby to miało służyć do silka)

dyski : jeden ma 320 GB a drugi 200 coś GB

stacje dysków : 2 dvd itp. normalne stacje ^^

głośniki jakies są 2 małe i subbufer

wszystko było (oprócz dokupionych 2 lata temu 1 GB ramu czyli z 512 zrobiło się 1,5 GB ram) kupione 7 lat temu . Co było raz odkurzane (albo ze 2) nie poza tym nie robione . Więc co powinienem zrobić (kupić , wymienić) aby ten sprzęt chodził mi 24/7/365 z przerwami na wtorkowe 12h na inspe ? Na 100% muszę pomyśleć nad wyciszeniem kompa ... jakieś wiatraczki może kupić tanie i na pewno zmienić zasilka na super cichą . Nie chcę słyszeć komputera , a podobno na clientlessach 15 nie pobiera dużo prądu , a jak da się jakoś zminiejszyć jeszcze bradziej to byłbym happy ; )

Z moich obliczeń wynika , ze komputer przeciętnie ciągnołby ~130-140 kW . Proszę o jakieś pomoce ; ) z góry dzięki !

U mnie 24/7 lata komp to za prad 80pln doszlo;]
a jakiego masz kompa Vinyl ?

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

A, i jeżeli mocny sprzęt to i mocny zasilacz, bo jak nie to Ci karta graficzna padnie^^ - sam tak miałem:)

CS GO PLAYING

Global Elite

Lenovo Y50-70 Geforce GTX 860m Intel i7 4700HQ SSD 240GB + Monitor zęwnetrzny 60hz FHD

Tesoro Aegis X4

Steelseries Kinzu v3

Creative Aurvana Live!

Steam :

http://steamcommunity.com/profiles/76561198056403525

Czasem potrzeba ludzi do mixa/faceita. Zapraszajcie.

Opublikowano

ja mam(na plycie asusa) grafe radeona 512 (ale niestety pod agp ) do tego proc 3.2 ramy ddr1 2gb dyski 2x200gb i zasilacz 300 i mocno prad zjada

PostalDude - Iris - 90

Opublikowano

15 clientless pujdzie nawet na największym złomie gdzie 1 silki idzie normalnie.

Ale jak chcesz kompa do gier to starczy 2gb ramu radeon HD4k+ bo dużo mniej prądu bieże niż badziewne geforcy. Ale zasilacz 500W to minimum zarówno dla radeonów HD4k+ jak i geforce 9k+ a procek 2x3GHz+ i jedziesz ładnie.

Opublikowano

no to muszę popracować mocno nad down clockingiem ; ) Vinyl , a co Twój komputer robił jak żarł te 80 dych ?

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Silk i tak ma koligację tylko na 1 rdzeń. Po co 4, skoro 3 będą nie używane? 2gb ramu, jakiś pentiumek 4 3.0+ karta 256 i jedziesz.

radeon HD4k+ bo dużo mniej prądu bieże niż badziewne geforcy

Buahahahhaahahhahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahaha

hhaha

Powiedz to mojemu eVga GTX 260 który przełącza się na tryb 2d gdy nie gram zużywając 5x mniej prądu. ;) (karta to rywal radka 4870 )

Opublikowano

Kup tak :

Procesor

-Intel Xeon MP Processor 7460 cena 11 215 zł

Karta Graficzna

-PNY Quadro Plex 2200 S4 cena 59 248 zł

Płyta Głowna

EVGA nForce 790i Ultra Mainboard Premium [132-CK-NF79-A1] BlackPearl BOX cena 2 780 zł

Pamięć Ram

Kingston HyperX DDR3 3X 4GB 1600MHz CL9 cena 6 459 zł

I powinno polecieć te kilka silków :P

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano
Silk i tak ma koligację tylko na 1 rdzeń. Po co 4, skoro 3 będą nie używane? 2gb ramu, jakiś pentiumek 4 3.0+ karta 256 i jedziesz.

Buahahahhaahahhahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahaha

hhaha

Powiedz to mojemu eVga GTX 260 który przełącza się na tryb 2d gdy nie gram zużywając 5x mniej prądu. ;) (karta to rywal radka 4870 )

Po 1. Rywalem gtx260 jest HD4850...

Po 2.

maks. pobierana moc

Radeon HD4850 ~110W

GTX260 ~186W

Radeony biorą mniej prądy bo są robione w nowszej technoligii procesorowej 55nm a wszystkie geforcy są robione w starej technologii 65nm.

I każda karta która nie jedzie na maxymalnych obrotach jest w trybie pasywnym. W twoim poście twierdzisz że radeony cały czas jadą na maxymalnych obrotach i cały czas zjadają max prądu.

Jak się nie znasz to nie pisz... Ale jak chciałeś zaszpanować tym swoim gtx260 to powiem ci że to badziewna karta zrobiona na byle jak...

Opublikowano

Nie wprowadzaj go w błąd bo jeszcze kupi ;D. Tak jak mówiłem - kup kompa typu tego co polecił Maple~~

16.04.2010r - 666 postów :-).

Opublikowano

przecież taki właśnie mam xDD

Ale tak serio , to jak myslicie , czy mój komp podczas tych 15 silków ile zeżre mi prądu ? 130-140 kW ? czy może mniej lub więcej ?

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Ale tak serio , to jak myslicie , czy mój komp podczas tych 15 silków ile zeżre mi prądu ? 130-140 kW ? czy może mniej lub więcej ?

Im intensywniej pracuje komp tym więcej prądu zjada. Clientless jest właśnie po to by odciązyć wszystkie możliwe procesy na clientlessie grafa praktycznie nie ingeruje w silka jedyne co pracuje to procek i troche ramu. Ale nie jest to wielkie obciążenie jak włączysz menadzer zadań masz napisane jaki % procka jest używany przez dany proces.

Opublikowano

jak mam silka normalnie włączonego z botkiem to ciągnął mi 48% przynajmniej było napisane cpu 48 .

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Żaden pc nie zjada 130-140 kW... komp zjada Waty nie kilo waty...

Polecam ci kupić złoma pod silki jak chcesz złoma na clientlessy to wystarczy 1 procek 2GHz, grafa byle jaka może nawet być geforce 2, a ramu 512 starczy. Clientless ma to do sibie że silk jest tak odpalony jak by go nie było zużycie procesora przy zminimalizowanym silku przez loadera wacha się na poziomie 2-6% a na cilentless nie przekracza 1% wieć starczy a ramu nie trzeba aż tyle bo większość kontorluje clientless a on zjada jakies 10-15 MB ramu na clienta. A grafa jest tylko po to żeby była xD w clientlessie nie zachodzą żadne procesy graficzne/fizyczne więc nie ma udziału grafy. To by było na tyle. A jeszcze przy takim kompie zasilacz 200W starczy słabszych chyba nie ma xD

Opublikowano
Po 1. Rywalem gtx260 jest HD4850...

Po 2.

maks. pobierana moc

Radeon HD4850 ~110W

GTX260 ~186W

Radeony biorą mniej prądy bo są robione w nowszej technoligii procesorowej 55nm a wszystkie geforcy są robione w starej technologii 65nm.

I każda karta która nie jedzie na maxymalnych obrotach jest w trybie pasywnym. W twoim poście twierdzisz że radeony cały czas jadą na maxymalnych obrotach i cały czas zjadają max prądu.

Jak się nie znasz to nie pisz... Ale jak chciałeś zaszpanować tym swoim gtx260 to powiem ci że to badziewna karta zrobiona na byle jak...

Weź sie nie odzywaj jak sie w ogole nie znasz. Intensywnie udzielam sie na forumpc.pl i wiem co jest czyim rywalem i znam sie na tym.

Moja karta to core 216 ssc i JEST w technologii 55nm , więc nie pierdol jak się nie znasz. HD 4850 jest słabszy od eVGA GTX 260. Śmiga mi pięknie gta IV w full hd na maxie, czy ten radek sobie by poradził? Szczerze wątpię. Moja karta ma takty jak GTX 280. :)

Badziewna karta robiona byle jak? A masz ją chociaż? Czy wnioskujesz to po lekturze na jakieś fan bojowej stronie radeona jakich jest pełno? Widać jak sie znasz. Sorka że tak na ciebie naskoczyłem ale wkurwia mnie jak ktoś porównuje moja karte do hd 4850.

Opublikowano

Przyznaję rację ; ) nie ma co nawet porównywać radeona do GTX : P

Hunt

Nie będę kupował komputera nowego (kupię , ale tylko pod gry jednak) tylko chciałbym jednak odpalić na moim 7 letnim 2.8 ghz kompie ; ) czy może ktoś wie co należałoby (oprócz zasilki) wymienić w kompie aby go przystosować do pracy 24/7 z 12 h przerwą we wtorki ???

ps. czy na clientless jest większa szansa na bana niż grając "normalnie" (czyli z wyświetlanym silkiem)

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano
Weź sie nie odzywaj jak sie w ogole nie znasz. Intensywnie udzielam sie na forumpc.pl i wiem co jest czyim rywalem i znam sie na tym.

Moja karta to core 216 ssc i JEST w technologii 55nm , więc nie pierdol jak się nie znasz. HD 4850 jest słabszy od eVGA GTX 260. Śmiga mi pięknie gta IV w full hd na maxie, czy ten radek sobie by poradził? Szczerze wątpię. Moja karta ma takty jak GTX 280. :)

Badziewna karta robiona byle jak? A masz ją chociaż? Czy wnioskujesz to po lekturze na jakieś fan bojowej stronie radeona jakich jest pełno? Widać jak sie znasz. Sorka że tak na ciebie naskoczyłem ale wkurwia mnie jak ktoś porównuje moja karte do hd 4850.

A co ma udzielanie się aktywnie do tej dyskusji? A core 216 jest robiony w 65nm Pozdro poćwicz. I ciekawi mnie jakim cudem gta śmiga ci w full hd na maxymalnych detalach skoro gtx280 w sli ma z tym problemy musisz mieć w takim razie wybitnie podkręconą kartę! Na przyszłość polecam zapoznanie się ze stroną http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html i było nie raz nie dwa mówione w róznych czasopismach w tym cda że konurętem gtx260 jest HD4850 a dla gtx280 jest HD4870(którego posiadam)...

I tylko gtx285 i 295 są robione w 55nm...

@up jest co porównywać bo aktualnie radeony są dużo lepsze niż gefroce...

Opublikowano
http://pclab.pl/art35350.html plose, oto moja karta graficzna. Fajna? GTA IV= najniżej 22 FPS przy max rozróbie etc średnio 35 FPS. Czyli jest płynnie i fajnie. (view distance na 28 jeśli masz się o to tak wybitnie czepiać, nie znam kompa który uciągnie na 100 ... 28 i tak za dużo). Widać fanboju radeona że nie dam rady cię przekonać. Tak więc kończę tą dyskusję bo się robi offtop. Już tu nie odpiszę pozdro xD
Opublikowano
Przyznaję rację ; ) nie ma co nawet porównywać radeona do GTX : P

WTF? Mam radeona 4870 który bije na głowę wszystkie Geforce -.- Nie dość z cena nie jest ogromna to jeszcze pięknie się spisuje... W dodatku pięknie się tą kartę graficzną podkręca ; ]

@Topic

Hmmm jeśli komp pod clientlessy to karta graficzna nie ma większego znaczenia ; P proponuję radka 9550 tania i solidna grafa... Procek wes sobie hmmm 2 rdzeniowy bym doradził żeby uniknąć problemów ; ] Ramu możesz 1 GB ale proponuje 2 GB ; ] mniej lagów ... a różnica w cenie jest niewielka ; P dożuć do tego jakiś zasilacz i ciesz się z bocenia ; d pozdro

Opublikowano

Witam!

Może i ja wtrącę swoje 3 grosze:

AMD Athlon XP 6000+ 2x 3,0 Ghz

6GB DDR2 800Mhz Kingstone

Radeon 4850 HD 512Mb

Zasilacz Chiftec 450

Na tym zestawieniu spokojnie śmigałem 9 silkami.

Obecnie jadę na 3 clientach bo mi zwyczajnie więcej nie potrzeba + odpalam jakąś gierkę.

Najczęściej jest to GTA IV lub ostatnio coraz częściej NFS: Shift. Muszę przyznać że obie gry pracują

na wysokich detalach bez najmniejszego problemu, żadne ścinki nie są zauważalne. Mogę spokojnie mieć do tego

uruchomione winampa, gg + firefoxa. Clientlesy jeszcze mniej obciążą sprzęt więc bezstresowo 15 lessów + dobra gra mogą chodzić.

Podsumowując myślę że spełniłby on twoje oczekiwania, dodam że już trochę czasu upłynęło od kiedy go kupiłem więc

nie powinieneś się na taki sprzęt bardzo wykosztować. Jedyne co poleciłbym zmienić to procka na Intela, ale to już wedle uznania.

Wszystko prezentuje mi się znakomicie w 22 calowym monitorze HD HP w2207h ale to już dodatkowy komfort na który wcale nie musisz sobie

pozwalać, choć polecam bo efekt jest xD konkretny szczególnie w filmach i grach.

EDIT1:

Byłbym zapomniał najważniejszego. Komputer już od ponad 1 roku chodzi 24/7. Wyłączany jest tylko we wtorki na parę godzin,

w inne dni nie ma zmiłuj i o dziwo jeszcze ani razu nie miałem żadnego problemu. Komputer jest jak dotąd po prostu BEZAWARYJNY ;)

EDIT2:

Nie pamiętam jak to było w XP więc polecam Ci Viste. W panelu sterowania jest bardzo fajna opcja zarządzania energią. Kiedy wychodzę z domu + każdorazowo w nocy przełączam plan zasilania na oszczędny przez co zużycie energii pokaźnie spada ;)

Nawiązując do parametrów pamiętaj że XP nie wykryje Ci więcej niż 3,5 Ghz ramu.

Się gra, się ma
Admin Cienia
Opublikowano

@Up

XP oraz Vista wykryje powyżej 3.2gb/3.3gb/3.5gb ramu, nawet 15gb tyle że musi być to system 64bitowy.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

To zalezy od plyty tez bo na asusach wykrywa na 32 bitach 3,25gb a na gigabyte wykrywa 3,5gb a 64bitowa winda xp wykrywa do 4gb . Ale i tak winXP 32 lub 64 bity nie wykorzystuje wiecej niz 3gb wiec nie ma sensu wiecej do niego wkladac.

PostalDude - Iris - 90

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...