Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Margonem - Czy za to się idzie do więzienia? (Zrobienie priva)

szczepciu98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Jeśli ktoś zrobi od nowa grę taką jak Margonem i wykorzysta rzeczy z margonem.pl, ale zrobi ją całkowicie od NOWA i na WŁASNYM silniku, w ogóle nie będzie miał z tego priva zysków w postaci realnych pieniędzy (np. za przedmioty w grze) i napisze odpowiednie dopiski na stronie/grze , np. Grafiki są własnością margonem.pl .. blablabla itp. itd. to nie pójdzie do więzienia? Bo ja się za bardzo na tym nie znam, ale inni tak, więc na pewno coś wymyślą, jeśli będą chcieli zrobić taką grę przez np. hamachi itp. :)

Opublikowano

Tak, margonem zastrzega sobie prawo do kopiowania ich rzeczy ;>

5 postów

10 postów

20 postów

50 postów

100 postów

200 postów

500 postów

1000 postów

2000 postów

5000 postów

10000 postów

Ocena serwerów MineCraft

•  
  • [1.5]
  • [1.6.6]
  • [1.7]

Opublikowano

Więc na pewno idzie coś takiego zrobić na własnym silniku gry. :D Margo za niedługo wchodzi do Anglii, a jak wiadomo Anglicy będą chcieli priva zrobić Margonem (mają już taki tendent). :P

Opublikowano

to jest nielegalne, a jak coś jest nielegalne to idzie się do więzienia w zależśności czy autor gry znajdzie podrobionego priva i krok 2 musiał by to zgłosić do sądu

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

Opublikowano

to czemu ludzie tworzą tyle privów do metin2 i do wow-a , za którego trzeba płacić abonament na oryginalnym serwerze, a na privie dodatkowo nic nie trzeba płacić ani abonamentu itp. to nie idą do więzienia? lol. :O dodatkowo można tego priva ukrywać, być dyskretnym i żeby tylko przyjaciele i koledzy wiedzieli i grali na nim. Jakoś są różne strony margonem z grafikami i mapkami do tej gry i wklejają newsy na swoje strony, które są na oficjalnej margonem.pl i to też jest niby łamanie praw.

Opublikowano

Ale nie ja, chodzi mi o kogoś bardziej profesjonalnego i obeznanego w tym, bo na pewno nie ja. =)

Dla kolejnego przykładu - minecraft - można robić z tym co się chce, jest wiele modów i prvów. =)

Opublikowano

To też zależy od ilości serwerów, jeżeli jest ich dużo to raczej producentom się nie będzie chciało wyszukiwać każdego z osobna, ale z drugiej strony jakby łapali od 1 stworzonego serwera i nie dawali tworzyć nowych, to by nie mieli problemów z uciekającymi graczami. Osobiście nie wiele się na tym znam, pisze tylko to co myślę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na pewno nie pójdziesz za to do więzienia, ale to nie jest legalne. Co najwyżej mogą wytoczyć Ci proces za korzystanie z ich grafik bez ich zgody [ew. innych elementów gry] i dostaniesz karę w postaci grzywny, ale to bardzo mało prawdopodobne, zwłaszcza, że nie masz zamiaru czerpać korzyści materialnych z tego.

Opublikowano

Dziękuję za odp. Tak na marginesie jak Margonem wejdzie od Anglii zauważą że ta gra jest bardzo rozbudowana i ma wysoki potencjał, więc wezmą sprawy w swoje ręce, są już przyzywczajeni że mogą robić serwery do innych gier (san andreas, czyli samp, metin, wow, minecraft itp). Poza tym jeśli gra będzie po j ang. przyiągnie to całą europę. Poza tym Margonem to gra doskonała pod np. hamachi.

PS Na privach oficjalnych w margo nie da się dodawać nowych map i potworków itp.

Opublikowano

Napisałeś że własny silnik i wszystko od nowa czyli to jest inna gra niz margonem...najpierw piszesz ze wszystko od nowa własne a potem że grafiki zapożyczone z margonem. Sprecyzuj sie.

ezreal__s_wings_by_zerotypex23-d4q3q8j.png
Specjalista
Opublikowano

Czytałem na ten temat na forach o tematyce prawa

I często słyszałem tak :

"Tak, tak to wszystko karane i można zapłacić karę grzywną, odsiedzieć wyrok, ALE

w Polskim prawie są takie luki związane z 'własnością internetową' , że można nimi tak manipulować ,

że jeszcze wyjdzie się na tym z 'plusem' "

Oczywiście z plusem się nie wyjdzie, no ale nie będzie poszkodowani w takim procesie ;)

Opublikowano

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Margonem korzystało z darmowego RPG Maker. Jeżeli nadal z niego korzysta i posiada z niego grafikę to nie może jej zastrzec prawami autorskimi.

Przez ostatnie kilka lat nie miałem styczności z Margonem, więc nie jestem pewny czy nadal korzystają z niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...