Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zadanie Z Matmy Pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiec zacznę tak koleżanka wysłała mi co jest zadane na poniedziałek bo nie było mnie tyg w szkole;p i nie czaje jednego zadanie :

Zad

Oblicz długość wysokość trójkąta ABC o wierzchołkach

A=(2,0) B=(5,4) C=(0,4)

z góry dziękuje za pomoc :) (DAM 5*)

zzy9.jpg

29456.jpg

Silkroad= zeus GOKUxXPLxX:70lv Titan= Xx_FokuS_xX:55lv RuSRO=? Metin2= EwenementJP:78lv

• "Nigdy nie kłuć się z idiotą, nie warto, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu,
    a później pobije doświadczeniem"
  • "Gdyby po ziemi stąpały ideały... Gdyby czyn był godny chwały... Gdyby wielkie nominały
    każdą kieszeń oblężały..."

Opublikowano

A propos twojego zadania to chyba zle napisales :

"Zad

A=(2,0) B=(5,4) C=(0,4)"

Jak wierzchołki mogą miec 2, 5,4 , 0,4 ?

Wierzchołki to punkty, moze chodzilo ci o boki tego trojkąta??

Albo te wierzchołki na układzie współrzędnych są zaznaczone.

Napisz ktora klasa i co przerabiacie - tw. Pitagorasa??

Opublikowano

nieee te liczby to współrzędne wierzchołków na osi

zzy9.jpg

29456.jpg

Silkroad= zeus GOKUxXPLxX:70lv Titan= Xx_FokuS_xX:55lv RuSRO=? Metin2= EwenementJP:78lv

• "Nigdy nie kłuć się z idiotą, nie warto, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu,
  • "Gdyby po ziemi stąpały ideały... Gdyby czyn był godny chwały... Gdyby wielkie nominały

Opublikowano
A propos twojego zadania to chyba zle napisales :

"Zad

A=(2,0) B=(5,4) C=(0,4)"

Jak wierzchołki mogą miec 2, 5,4 , 0,4 ?

Wierzchołki to punkty, moze chodzilo ci o boki tego trojkąta??

wszystko jest dobrze opisane. to są punkty na wykresie, laczac je otrzymamy trojkat

jedynie co to moge CIe naprowadzic, nie pamietam wzorow i moj zeszyt z 1 klasy sie "przypadkowo" spalil

musisz oblliczyc srodek odcinka |AB|, powstanie punkt np. D. teraz laczysz punkty D i C i obliczasz dlugosc odcinka

Opublikowano

dzięki poszukam może znajdę wzór ale i tak dam 5*

@EDIT

niestety nic nie moge znaleźć dalej bym prosił o rozwiązanie zadania :(

zzy9.jpg

29456.jpg

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze ale sam sprawdz.

Robisz ukl. wspolrzędnych 1 wartosc co dwie kratki. Zaznaczasz tamte punkty. Wychdzi trojkąt leżący tylko na pierwszej ćwiartce. Punkty oczywiscie nazwij - ja nazwalem na gorze B, na dole po lewej A, po prawej na dole C. Ale by obliczyc wysokosc trojkąta zaznacz jeszcze jeden punkcik D ( 5,0)

Masz teraz odcinki:

AD dł. 3, DB dł. 4, AB musisz obliczyc.

Więc z twierdzenia Pitagorasa : A2 + B2 = C2 ( 2 to kwadrat, ale nie wiem jak wpisac tą małą dwójkę a nie chcę pisać A kawadrat + B kwadrat = C kwarat )

Wiec do roboty AD2 + DB2 = AB2

3 kwadrat + 4 kwadrat = C kwadrat ( teraz piszę "kwadrat" by dwójka nie stała przy liczbie )

9 + 16 = 25

Bok AB ma 25 dł. ( 5 kwadrat )

No a długośc tego trojkąta to sprawa banalna - masz wszystkie boki to sumujesz i masz.

Walnij jeszcze odpowiedz i będzie dobrze

PS. Nie zapewniam że to dobrze, zeby nie było że sprawe spieprzyłem, ale lepiej mieć coś niż nic. Nie było Cię w szkole tydzień - to jest jakies wytłumaczenie ze nie masz pracy domowej - pzynajmniej u mnie w szkole. Napisz jutro po lekcjach czy dobrze zrobiłem, czy spartaczyłem ;D

Opublikowano

hmmm to chyba troche inaczej sie liczy bo żeby obliczyć prostą trzeba takim wzorem np. AB=pierwiastek(x1-x2) do kwadratu+(y1-y2)do kwadratu (nie wiedziałem jak wstawia sie te symbole) i niewiem jak obliczyć ten punkt D ale thx za pomoc

@EDIT

mat_10_3.gif czy ten wzór jest dobry na obliczenie środka odcinka obliczam z niego a z tyłu książki mam wyniki i nie wychodzi mi tak jak powinno ?

zzy9.jpg

29456.jpg

Opublikowano

i puźniej obliczyć długość od S do np A tak?

zzy9.jpg

29456.jpg

Opublikowano

aha dzieki masz DUŻE 5*

zzy9.jpg

29456.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...