Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potężne nawałnice w Wielkopolsce 01.07 oraz 03.07, opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, ostatnio nad wielkopolską przetoczyły się potężne nawałnice.

Z tego co wiem ta 1 była kumulacją dwóch burz które napotkały się nawzajem.

Jeżeli ktoś mieszka w rejonie Czarnków - Piła, zapewne poznał smaki burzy około godziny 4 nad ranem.

Ja akurat z wesela wracałem, połamane drzewa na drodze leżały, dookoła ściana wody i potężny wiatr.

Z tego co wiem około 20 tys. ludzi nie ma prądu :)

Do tego 03.07.2012 r., czyli dzisiaj nad ranem nie wiem o której godzinie też doszła potężna burza,

przebudziłem się, bo musiałem siku zrobić :D

Potężne grzmoty, błyski równie potężne. Jeżeli wie ktoś gdzie leżą Gębice koło Czarnkowa to właśnie ja tam mieszkam.

Rano po burzy obudziwszy się zastałem połamane gałęzie i drzewo obalone. Śliwa w sadzie została chyba trafiona piorunem,

bo jest normalnie na pół przecięta i lekko osmolona.

Opublikowano

Codziennie praktycznie przez Czarnków i okolice przechodzi burza, najczęściej pod wieczór lub w nocy. Dzisiaj już był kolejny dzień z kolei, kilka drzew połamanych na osiedlu gdzie mieszkam, nad Notecią drzewa leżą w nurcie rzeki. Zastanawia mnie jedna rzecz, ponieważ nigdy burze nie przechodziły tak często przez Czarnków i okolice ze względu na Wartę i Noteć.

Opublikowano

Bitch please. Ja mieszkam aktualnie w Chodzieży, z soboty na niedziele mieliśmy taką burzę ze myślałem że to koniec świata. Nigdy takiego czegoś nie widziałem. Piorun za piorunem trzaskało, normalnie jak Ci co robili zdjęcia na stadionach euro 2012 :D Deszcz tak nawalał że nie widziałem drzewa które stoi 5m od mojego okna, a wiatr tak wiał że w okolicach gontyńca (ten kto musi, ten wie co to :D) drzewa a bardziej takie świerki pokładły się na ukos i tak stoją :D Dziś też była burza, ale słabsza niż ta z weekendu, ale było na co popaCZeć

Opublikowano

Z ciekawości wszedłem sobie około 2 w nocy na gdziejestburza.pl, bo u mnie też się coś zbierało na burzę (ale niestety przeszła obok :() i rzeczywiście ładnie tam u was napierdalało, z tego co kojarzę było coś około 120 wyładowań na minutę.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

http://www.youtube.com/watch?v=eq777IWFHiI&feature=plcp

Polecam obejrzeć, akurat wracałem z wesela 1 lipca :D
Strasznie było ;x
Rok temu też w lipcu po ulewie powódź normalnie mieliśmy :D

Większe zniszczenia przyniosła u nas ta 2 burza, właśnie wstawiam filmik na yt :D

http://www.youtube.com/watch?v=9xp0P4tF6ME&feature=youtu.be

Opublikowano

@up

Co to za filmiki, ten pierwszy to jak by koleś dostał jakiegoś oświecenia albo pierwszy raz burzę widziała drugi taki sobie. Ja mam na komórce nagrane jak waliło w nocy, potem wrzucę.

Pasjonat
Opublikowano

Mnie 1 lipca burza napotkała podczas ogniska na działku -.- wszyscy będący na działku się schowali do domku ^^ ale waliło mocno , najlepszy był grad , który był wielkością trochę mniejszy od piłki do tenisa. Mam nadzieję , że dzisiaj mnie burza nie napotka , bo na basen jadę -.-

7ba4ef2746a62.png

Opublikowano

ja mieszkam w Kaczorach okolice Piły prądu nie mialem cały dzien ani wody drzewa poobalane dach mi z domu zerwało.

Jak byłem na zdarzeniach ( jestem w straży pożarnej) to ludzie mieli po 2m w piwnicach,dachy pozrywane i inne...

http://www.morzewo.o....osp.org.pl/ > Galeria > Wyjazd alarmowy po burzy 01.07.2012r.

zapraszam :D ( to nie reklama )

ps ten żuk jest pro :D

NO PAIN

NO GAIN

Specjalista
Opublikowano

W obrębie Gorzowa Wlkp. napierdalało grzmotami i błyskawicami. O północy było tak jasno, że wydawało się że stoisz na podwórku w pochmurny dzień.

1365526782-U231645.png

Opublikowano

u mnie też dziś ok. 4-5 była mocna burza, przebudziłem się i tak jak autor tematu.. poszłem oddać mocz :P pomorskie Kwidzyn jbc.

*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* ٩(͡๏̮͡๏)۶

Opublikowano

U mnie burza rozkręcała się od godziny 1:00 do 1:30, potem jak zaczęło trzaskać to tylko odsłoniłem roletkę i patrzyłem. Wszyscy pogasili światła a ja pocinałem w BF3 :D

Opublikowano

Rok temu u mnie w łódzkim była taka burza, że zaczęła się ok. 1 w nocy, a że lubię patrzeć na nie to pilnowałem tego do praktycznie trzeciej. Wtedy się skończyła, poszedłem na dwór i dostałem szoku. Nade mną, była tak jakby chmura, która cały czas błyskała, jakby pioruny się w niej kumulowały, chuj wie co to. Widok masakra, nie wiedziałem czy to za chwilę pierdolnie, czy co. Dopiero po ponad godzinie ściemniało i zniknęło. Przez to u mnie było prawie jasno.

Opublikowano

Pochodzę z okolic Piły. Te dwa terminy nawałnic, które zostały tutaj podane... przespałem xD. Niee no, co do 1 lipca, to owszem deszcz walił w okna, że aż nie słyszałem wiatru, który zerwał niektórym dach, czy też wywalił drzewa.

Dzisiaj sołtys w Ługach Ujskich oznajmił, że przez Ługi ma przejść tornado 120km/h. Nie wiem, czy info z rzetelnego źródła, no ale cóż, kazali moim dziadkom pozabezpieczać wszystko. Chociaż w pogodzie nic nie mówili o tym, tylko w gminie wszyscy o tym trąbią, nawet straż ujska się na dzisiaj przygotowuje.

Pozdrawiam Piłę, Czarnków, Chodzież, Motylewo i Ujście. :P

54823f353119c_-_mcx-lorde-straight-hair-

Opublikowano

Na śląsku o 18 przeszło małe tornado w okolicach Mikołowa nie wiem jak to dalej poszło

Ja szedłem przez pole do auta i dostawałem kulaki wielkości jajek przepiórki . i do tego jeszcze małe tornado

1396292564-U784394.png
Opublikowano

Pochodzę z okolic Piły. Te dwa terminy nawałnic, które zostały tutaj podane... przespałem xD. Niee no, co do 1 lipca, to owszem deszcz walił w okna, że aż nie słyszałem wiatru, który zerwał niektórym dach, czy też wywalił drzewa.

Dzisiaj sołtys w Ługach Ujskich oznajmił, że przez Ługi ma przejść tornado 120km/h. Nie wiem, czy info z rzetelnego źródła, no ale cóż, kazali moim dziadkom pozabezpieczać wszystko. Chociaż w pogodzie nic nie mówili o tym, tylko w gminie wszyscy o tym trąbią, nawet straż ujska się na dzisiaj przygotowuje.

Pozdrawiam Piłę, Czarnków, Chodzież, Motylewo i Ujście. :P

Możliwe że tornada nie będzie, ale sołtys chce was przygotować.

Naprawdę ostatnie wydarzenia z tymi burzami dają się we znaki ;x

Wczoraj jechałem przez Ługi Ujskie :)

U nas w Gębicah jest masakra, tyle drzew poprzewracanych.

Myślę ze to sprawka burzy z 1 lipca, ona dała popalić tym drzewom, ale się nie poobalały,

kolejna burza dokończyła dzieło :D

Zastanawia mnie jedna rzecz, ponieważ nigdy burze nie przechodziły tak często przez Czarnków i okolice ze względu na Wartę i Noteć.

Uwierz Gamus też mnie to zastanawia, słyszałem z opowieści starszych ludzi pewną legendę,

że Czarnków w siedemnastym i osiemnastym wieku nawiedzały ulewy, podobno były tragiczne.

Domy spływały itp, ale z czasem gdy zaczęto kościoły ewangelickie usuwać, to ulewy stały się łagodniejsze.

Myślicie może o tym że burze mogą mieć coś wspólnego z religią i naszym wyznaniem?

U nas się drzewo obok kościoła złamało, płot pogieło, a krzyż który stał blisko, nadal stoi ;)

Opublikowano

W moim mieście burza była fatalna, na początku był grad z piorunami, potem brak prądu, ogromne zniszczenia w całym mieście.

Opublikowano

@2up

Beka z tego żuka. ahahaha polska straż :D

mieszkam 2km od Ciebie chcesz wpierdol tym zukiem i moimi ziomkami? :D

niedlugo dostaniemy nowy wóz :) nasza straż nie funkcjonowala 20lat a teraz od roku funkcjonuje :)

dzis ma też nakurwiać jeszcze mocniej niż wcześniej o.O ! 3majcie sie do jutra o ile przeżyje xD

NO PAIN

NO GAIN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...