Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pole edycji i obrazek w tle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po dosc dlugiej przerwie postanowilem wrocic do jedynego jezyka programowania ktory mnie satysfakcjonowal, spedzalem z nim ciekawie czas :), do rzeczy zalezalo by mi na tym zeby stworzyc sobie program startowy od tak dla siebie, pierwszy problem jaki napotykam na drodze to wstawienie obrazka w tle ( wybaczcie jesli taki temat juz istnial), druga rzecza jaka chcialbym stworzyc w tym programie jest hmm EditBox (chyba tak sie to nazywa) do notatek, chcialbym zeby po wprowadzeniu i kliknieciu przycisku zapisaloby mi sie to do pliku i automatycznie przy wlaczaniu wczytywalo z niego. Nie zalezy mi byscie podawali mi kody bardziej chcialbym jakies wyrwane linijki ktore moga mi sie przydac i ewentualnie jakies skrypty na ktorych moge sie wzorowac.

Wielkie dzieki :)

pozdrawiam

@Edit z obrazkiem sobie poradzilem, wstawilem go w tle tylko teraz zalezalo by mi na tym zeby hmm przedstawie wam to tak :

if $Radio1 Then

$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\niceman\Documents\zdjecia\20120503_173500.jpg", 0, -8, 617, 441)

ElseIf $Radio2 Then

$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\niceman\Documents\zdjecia\20120503_173506.jpg", 0, -8, 617, 441)

ElseIf $Radio3 Then

$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\niceman\Documents\zdjecia\20120503_173507.jpg", 0, -8, 617, 441)

EndIf

żeby wogole jakis obrazek sie zaladowal musialem zrobic tak :

$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\niceman\Documents\zdjecia\20120503_173500.jpg", 0, -8, 617, 441)

GUICtrlSetState(-1,$GUI_DISABLE)

tylko teraz kiedy chwyce program i przesune przyciski znikaja ;/

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

hymmm... co do zapisywania edit'a

#include <file.au3>- chyba tego nie muszę tłumaczyć 

If Not _FileCreate("Plik.txt") Then
EndIf[color=#ff0000] - Tworzy Plik .txt[/color]
Local $file = FileOpen("Wynik.dat", 1) - Otwiera ten plik

Case $Button1
  FileWrite($file,GUICtrlRead($Edit1))
  FileClose($file)]- Po nacisnięciu przycisku wczyta dane edita i wpisze je do pliku )

FileClose($file)- Zamyka plik 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...