Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się wyłącza.... procesor i k. graficzna.

Charon =)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od tygodnia wyłącza mi się komputer, gdy gram w byle jakie gry, np. słabe typu cs 1.6, metin2 to wyłącza mi się komputer.. nie wspomnę o graniu w cod4 lub cod: bo...

parametry komputera:

36713576994850930475.png

temperatury, gdy nie gram:

39586519291020052841.png

temperatury gdy gram w metin2:

38657672044849884404.png

procesor, gdy gram osiąga czasem do 130 stopni.. a procesor rdzen 1 do 110 stopni a rdzen 2 chyba 80-90 stopni..

proszę o pomoc..

*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* ٩(͡๏̮͡๏)۶

Opublikowano

a tu pytanie, co to jest radiator? sorki.. ale w tym jestem zielony... nie wiem właśnie co to jest radiator :P jak powiesz, to lookne, to jutro postaram się wyczyścić. jestem z deka zielony na nazwach w komputerze.

*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* ٩(͡๏̮͡๏)۶

Opublikowano

Jak otworzysz obudowe komputera masz na srodku takiej duzej plyty bedziesz mial mniej wiecej cos takiego:

37552_1286912613_3.jpg

Sprawdz (przy dobrym swietle) czy to jest mocno zamocowane (czy jak dotykasz i lekko ruszasz czy sie calosc nie rusza) i czy nie ma kurzu.

@EDIT

Aha, i teraz nie katuj komputera bo on nie lubi takich temperatur wysokich i moze procesor pojsc z dymem.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

radiator, to te ,,szare'' co mi na ss pokazałeś??? omg.. mam taki sam wiatrak co na ss dales :P

te czerwone kropki co zaznaczylem to radiator?

75054006199569643296.jpg

Opublikowano

aaa.. jak dzisiaj troszeczke odkurzałem, to było z deka kurzu na radiatorze. Jutro odkręce wiatrak(ten czarny) i odkurze radiator, pytalem czy wentylator się kręci, tak kręci...

Opublikowano

jak radiator ruszam to dobrze siedzi.. nie rusza się, mocno jest ,,doczepiony''

JAK DOTYKAM RADIATOR Z boku to jest nawet ciepły..

Opublikowano

To dobrze. Jutro sprawdz jak wyczyscisz ten radiator czy temperatury beda tak szybko rosly. Odpal metina w oknie i sprawdzaj czy temperatury na procesorze nie przekrocza 80st., jesli nie to problem z glowy jesli tak to bedziemy dalej kombinowac.

Misiekantos253

Opublikowano

gram w okienku :P jutro zdejmę ten wiatraczek i wyczyszczę radiator... masz like ziomek, jak coś jutro napisze.

Opublikowano

Jeśli to nic nie pomoże to odłącz radiator i nałóż paste termo przewodzącą :).Na procesor.

1340225732-U353817.png

Sygna by Vantos

:) Thx :P

Beliar12 najlepszy Mod!

Members|Kid Mod Nostale|Moderator Nostale

Opublikowano

ok.. odłączyłem radiator i wyczyściłem kurz(mało tego było ale wyczyściłem).. zauwazyłem, że na procku też był lekki kurz więc go oczyściłem.. ale temperatura ta sama....

@szymek

mówisz, że mam nałożyć paste na na procka? hmm.. pomyśle nad tym, narazie nie mam funduszy na paste.

Są narazie jakieś inne sposoby niż pasta na procka?

To dobrze. Jutro sprawdz jak wyczyscisz ten radiator czy temperatury beda tak szybko rosly. Odpal metina w oknie i sprawdzaj czy temperatury na procesorze nie przekrocza 80st., jesli nie to problem z glowy jesli tak to bedziemy dalej kombinowac.

temperatury przekraczają prawie 110 stopni... gdy gram ok. 30 minut to temperatura jest od 90 do 120 stopni...

ekhm ;(

wyczyścłem radiator i procek z kurzu..

temperatury gdy gram w metin2(pandoramt2) na okienku i na najmniejszej rozdzielczosci:

83682621952038210249.png

procek 111 stopni.. prodzek rdzen 1 90 stopni rdzen 2 ok. 75 stopni.. plyta glowna 69 stopnie.. GPU Diode(chyba karta graficzna) 65 stopni.

@edit

po właczeniu komputera mam takie temperatury:

52409984603563222226.png

a gdy komputer z 10-20 minut pochodzi(bez grania) to temp. procka wyciąga ok. 60 stopni,a gry gram to nawet do 120 stopni..

gpu diote 70 stopni bez grania?? to jest normalne?

Opublikowano

nie wiem co jest ale procek bez grania osiąga do 105 stopni.. kurfa co jest.. a z graniem gram max 2 minuty i sie wylacza..

Opublikowano

Lepiej tak nie graj jeżeli ci sie komp wyłącza bo może ci sie windows posypac i będziesz musiał robic formata tak jak ja :/

1340225732-U353817.png

Sygna by Vantos

:) Thx :P

Beliar12 najlepszy Mod!

Members|Kid Mod Nostale|Moderator Nostale

Opublikowano

Prawdopodobnie cos sie przegrzewa na procesorze albo jest on poprostu uszkodzony. Temperatura grafiki (GPU diode) jest w normie, ona moze dochodzic nawet do 100st. i nic sie nie stanie.

Plyta glowna tez wydaje sie w normie.

Jak chcesz to mozesz oddac do serwisu na sprawdzenie i powiedziec ze sie strasznie grzeje.

Misiekantos253

Opublikowano

@up

a jak bym nałożył nową pastę na procka?

jak nie gram procek osiąga do 120 stopni.. co jest?? a jak gram to do 150 stopni.. i sie wylacza

Opublikowano

Kup pastę termo przewodzącą i nałóż na procesor. Cena to około 20 zł. Jak bawiłeś się w overclocking to cofnij podkręcanie, a jak nadal będą takie temperatury to pewnie Ci się zepsuł.

Lepiej tak nie graj jeżeli ci sie komp wyłącza bo może ci sie windows posypac i będziesz musiał robic formata tak jak ja :/

Hah, windows? Po pierwsze windows jest na dysku, no ale też może się popsuć dysk przez procesor. Ale windows to pestka! Gorzej jak mu się cały komp posypie!

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

powodem usterki najprawdopodobniej jest słabe chłodzenie komutera,sprawdz wiatraki,zasilacz oraz czy radiator dobrze przylega na proceszorze oraz czy jest pasta termoprzewodząca na powierzchni cpu....

pih_syg_kopia.png
Opublikowano

ech.. dopiero w poniedziiałek/wtorek wójek nałoży nową paste.. zobacze co z tego bedzie, nie moge dac wam like bo po 2 minutach sie komp resetuje, cud ze wgl. napisalem tą wiadomosc !!!! jak temp. sie zmniejszy napisze i like dam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...