Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy Szablon

Konfitura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tu niżej o to szablon jaki wykonałem, specjalnie ma być wszystko czarno-białe. Taki z nudów w 10 minut roboty ;)

Oceniajcie w skali 1/10 i wnioski, inaczej raport.

1340738717-U485574.png

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Pierwsze co rzuca się w oczy to brak marginesów w news, chyba, że jak będzie zakodowane to dodasz. Zmieniłbym stopkę bo nie pasuje do reszty. Tło news mogło być całe białe, ładniej by wyglądało. To na belce po wybraniu brzydko wygląda zmień to na coś innego. Logo nie pasuje do reszty. Moja ocena to 4/10 nie mój styl i do tego kolorystyka trochę monotonna.

Moje zdanie ;)

Opublikowano

5/10

Te slashe w menu mi się nie podobają, ikonki w tych miejscach na tekst także nie pasują moim zdaniem, są usadowione w złych miejscach i troszkę za blisko tekstu, powinien być zachowany jakiś odstęp między ikoną, a tekstem. Z kształtem stopki i menu mógłbyś się bardziej wysilić :D

Opublikowano

Słabe, litery ciągle na Capslocku, pozatym tabele nie są zgrane.

Nie podoba mi się ,ale za chęci masz 6/10

Nawet nie zwróciłem uwagi, że na capslocku ;D Tabele są zgrane i tak by były newsy dodwane.

@@@@@@@@@@@@@@@@@

600 postów ;D

Opublikowano

jak na projekt w 10 min ( w co nie wierzę) to może byc...

6/10

Nie musisz wierzyć, ale co to jest zrobienie byle czego? Ten szablon to amatorka, więcej niż 10/15 minut nie można było nad nim spędzić, szczególnie ustalając czarno-białe kolory.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Proponuje zaznajomić się z zasadami webdesignu :)

Po pierwsze projekt jest za mały :P jego wszystkie kolumny powinny być łącznie o szerokości max 980 px. U Ciebie cały projekt ma 1000px, więc jak kto z dużym monitorem wszedł by na taką stronę, to musiałby zakładać okulary :)

Druga sprawa to czcionka. W stopce jest ok, odpowiedni rozmiar oraz ustawienia wygładzania na "Brak", zastanawiam się, dlaczego nie zrobiłeś tego w kolumnach. Dodatkowo nie wyśrodkowuje się tekstu tylko ustawia go na justowanie.

Kolejna ważna sprawa to to, że strona jest złożona z samej grafiki. Nie licząc tekstu. Kolumny trzeba by było wgrać, jako img, z tego względu, że jest nałożony na nie gradient, co automatycznie uniemożliwia ich pocięcie na takie same "wycinki".

I Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Jeżeli tworzysz stronę złożoną z tzw zaokrąglonych prostokątów, to wszystkie, ale to wszystkie elementy muszą również z nich się składać. A tutaj u ciebie stopka, nawigacja, jak i banner jest prostokątny :)

Jeżeli chodzi o estetykę, to nie jest źle, ale mogło by być na pewno lepiej :)

Opublikowano

Proponuje zaznajomić się z zasadami webdesignu :)

Po pierwsze projekt jest za mały :P jego wszystkie kolumny powinny być łącznie o szerokości max 980 px. U Ciebie cały projekt ma 1000px, więc jak kto z dużym monitorem wszedł by na taką stronę, to musiałby zakładać okulary :)

Druga sprawa to czcionka. W stopce jest ok, odpowiedni rozmiar oraz ustawienia wygładzania na "Brak", zastanawiam się, dlaczego nie zrobiłeś tego w kolumnach. Dodatkowo nie wyśrodkowuje się tekstu tylko ustawia go na justowanie.

Kolejna ważna sprawa to to, że strona jest złożona z samej grafiki. Nie licząc tekstu. Kolumny trzeba by było wgrać, jako img, z tego względu, że jest nałożony na nie gradient, co automatycznie uniemożliwia ich pocięcie na takie same "wycinki".

I Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Jeżeli tworzysz stronę złożoną z tzw zaokrąglonych prostokątów, to wszystkie, ale to wszystkie elementy muszą również z nich się składać. A tutaj u ciebie stopka, nawigacja, jak i banner jest prostokątny :)

Jeżeli chodzi o estetykę, to nie jest źle, ale mogło by być na pewno lepiej :)

Wow! Dzięki za ocene kogoś bardziej doświadczonego :) Na to czekałem, teraz zaznajomiłem się bardziej z grafiką, niedługo coś nowego :)

Opublikowano

Jeszcze taka mała rada dla Ciebie bo widzę, że masz potencjał. Każda strona musi jak najmniej ważyć, czyli posiadać jak najmniej grafik oraz musi być przede wszystkim łatwa do zakodowania. Postaram się Ci pokazać, jak mniej więcej się taką stronę koduje:

cyzy.jpg

Czerwony- Te elementy się nie powtarzają, powinny być wgrane czyste, bez żadnej czcionki nachodzącej na nie

Niebieskie- To się tnie na bardzo małe kawałki np o wysokości 2px i w css'ie ustawia się, by się powtarzały "n" razy, dlatego też bardzo ważne jest, by były one jednolite złożone z jednego koloru lub patternu (wzorku, który poprzez powtarzanie się nie zmienia kształtu, ani nie psuje efektu). Powtarzają się tyle razy ile tekst tego wymaga, albo można ustawić, by się powtarzały określoną ilość razy.

Kolejna ważna sprawa to dobranie odpowiedniego tła. U Ciebie niestety tło nie jest jednolite, w jednym miejscu jest ciemniej, w drugim jaśniej. "Kreski" na drewnie w zależności od wielkości ekranu znajdowały by się w różnych miejscach, co automatycznie sprawia, że wszystkie grafiki nie możesz zapisać jako jpg(wraz z tłem), tylko dużo ważące, przezroczyste png.

Czekam na kolejne prace z wykorzystaniem moich małych rad :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeszcze taka wskazówka ode mnie. Zamiast tych twoich pomieszanych znaczków, jako przykładowy tekst wklejaj loreum ipsum. Praca będzie wyglądać wtedy bardziej profesjonalnie, a ułożone litery są o wiele bardziej estetyczne.

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Jeszcze taka wskazówka ode mnie. Zamiast tych twoich pomieszanych znaczków, jako przykładowy tekst wklejaj loreum ipsum. Praca będzie wyglądać wtedy bardziej profesjonalnie, a ułożone litery są o wiele bardziej estetyczne.

Dzięki za ocene, tylko to było robione bo internet mi odcięli, jakieś problemy były dlatego nie miałem dostępu do lorem.

Jeszcze taka mała rada dla Ciebie bo widzę, że masz potencjał. Każda strona musi jak najmniej ważyć, czyli posiadać jak najmniej grafik oraz musi być przede wszystkim łatwa do zakodowania. Postaram się Ci pokazać, jak mniej więcej się taką stronę koduje:

cyzy.jpg

Czerwony- Te elementy się nie powtarzają, powinny być wgrane czyste, bez żadnej czcionki nachodzącej na nie

Niebieskie- To się tnie na bardzo małe kawałki np o wysokości 2px i w css'ie ustawia się, by się powtarzały "n" razy, dlatego też bardzo ważne jest, by były one jednolite złożone z jednego koloru lub patternu (wzorku, który poprzez powtarzanie się nie zmienia kształtu, ani nie psuje efektu). Powtarzają się tyle razy ile tekst tego wymaga, albo można ustawić, by się powtarzały określoną ilość razy.

Kolejna ważna sprawa to dobranie odpowiedniego tła. U Ciebie niestety tło nie jest jednolite, w jednym miejscu jest ciemniej, w drugim jaśniej. "Kreski" na drewnie w zależności od wielkości ekranu znajdowały by się w różnych miejscach, co automatycznie sprawia, że wszystkie grafiki nie możesz zapisać jako jpg(wraz z tłem), tylko dużo ważące, przezroczyste png.

Czekam na kolejne prace z wykorzystaniem moich małych rad :)

Pozdrawiam.

Dzięki! :) Na razie czekam na to, żeby zrobić odpowiedni layuot, dopiero potem myślę o kodowaniu :)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...