Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Częsty bluescreen i podkręcanie procesora.

Rafalwielki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od około miesiąca kiedy gram w BF3 to po czasie 5-10 minut gry (na podkręconym procku) wyskakuje blue screen, a kiedy procesor jest NIEPODKRĘCONY wyskakuje bluescreen w ciągu 20-30 minut. Moje pytanie brzmi następująco: Jaka może być przyczyna tego, że nasz znienawidzony przyjaciel BS nawiedza mnie tak często. Zapomniałem wspomnieć, że kiedyś Bluescreen wyskakiwał mi maksymalnie raz na 2-3 miesiące, a teraz praktycznie codziennie nawet jak nie gram!! (mówię teraz o podkręconym procesorze, bo jak nie podkręcam to średnio raz na tydzień, więc i tak niedobrze...).

Kiedy się już uporam jakoś z tym problemem to chciałbym spytać (jestem nowy jeśli chodzi o Overclocking) jak bardzo da się podkręcić procesor AMD athlon II x2 245? Ja mam teraz taktowanie 225 * 14.5 ustawione w biosie i na razie to jest max, bo jak daję więcej to system nie chce się poprawnie załadować i wyskakuje od razu Bluescreen... Widziałem dużo screenów z CPU-z gdzie ludzie podkręcali na duuużo więcej niż ja np. http://imageshack.us/photo/my-images/294/athlonii36ghz.png/ Tutaj jest FBS 250 co z mnożnikiem domyślnym daje 3635 MHz taktowania rdzenia. Jak ludziom udaje się osiągnąć takie masakrycznie duże liczby? Mam płytę główną Gigabyte GA-MA770-UD3 z socketem AM3 tak jak na tym screenie tylko właśnie bluescreen na 100%, a może nawet nie zacznie ładować systemu jakbym ustawił FBS na 250, bo jak już mówiłem na 230 nie daje rady, ale czemu. Dobra napisałem trochę masłem maślanym, ale od główkowania głowa mnie rozbolała, więc przepraszam za trochę zagmatwany tekst, a i proszę o pomoc.

PS.

Czy jest możliwość odblokowania mnożnika na tym procesorze? Jeśli tak to można prosić o jakiś tutorial? Pozdrawiam Rafał.

Wbij na mój kanał http://www.youtube.com/user/MrOrnion?feature=guide może Ci się spodoba :)

Opublikowano

I sluchasz jednej osoby zamiast poczekac na inne odpowiedzi...

Zresetuj bios przekladajac zworke przy baterii na plycie glownej w 2 pozycje na kilka sekund, potem przestaw tak jak bylo.

Po podkreceniu zwsze komtroluj temperatury obciazajac procesor programem np. OCCT albo Prime95, sprawdzajac czy w programie do monitorowania temperatur (np. hwmonitor) nie przekraczaja one 65st. podczas testu, zawsze zostawiaj test na okolo godzine.

Przy podkrecaniu trzeba pamietac o dobrym chlodzeniu i obnizeniu taktowan pamieci, ewentualnie stosunki FSB:DRAM.

Pewnie czegos jeszcze niedopisalem...

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...