Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań dla początkującego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po Autoit chciałbym nauczyć się C++ tylko mam parę zagadnień które chciałbym z wami omówić.

1.W jakim IDE programować i dlaczego?

2. Czy C++ z Visual Express to jakiś inny jest? Bo wydaje się fajny.

3.Jakaś przychylna książka albo kurs?

4.W czym tworzyć interfejs aplikacji?

5.Co takiego można napisać po nauce tego języka,czy może sobie odpuścić i wziąć się za np. za Java.

Weteran
Opublikowano

4. qt/wxwidgets

Zrobiłeś to za mnie :O

2. Jeżeli msvc jest dla ciebie fajne, to po prostu programuj w nim. Nic nie stoi ci na przeszkodzie.

3. Symfonia C++, ale zaraz mnie jakiś noob z krytykuję, którego nie stać na książki i powie, że prawdziwy programista powinien uczyć się z internetu. Jak kto woli.

4. !QT! ale dopiero po opanowaniu podstaw.

5. Dlaczego z góry uważasz, że w javie napiszesz więcej skoro zapewne jej również nie znasz?

Dodam jeszcze, że dobrze byłoby, gdybyś następnym razem postawił prefiks przed tytułem tematu. Przeczytaj regulamin.

Opublikowano

1. C::B, MS Visual, qt creator

2. I tak i nie. Można pisać w czystym C++ ( choć nie do końca, nie istnieje pełna implementacja c++11 ), jednakże istnieje nacisk ( zwłaszcza przy korzystania z WinForms i .NETu ) na korzystanie z C++/CLI, które jest... mutacją.

3. Akurat o tym jest dość dobrze w moim faq.

4. Istnieje jedna zasada: NIE rób tego w surowym WinApi. Poza tym najpopularniejszymi rozwiązaniami są: WinForms, qt, wxWidgets - polecam to ostatnie.

5. Wszystko.

- - - -

Jeśli chcesz pisać w Visualu - odpuść sobie C++. Skorzystaj z C#.

Cośtam, dużo flame'u i głupców:

http://www.mpcforum....-czy-moze-java/

I jeszcze google

Ta sygnatura jest pusta.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1. Ja osobiście polecam dev-c++

2.To to samo... I tu i tu programujesz w c++ (Dla mnie nie ma różnicy)

3.Raczej kursy internetowe. Pogrzeb w internecie po różnych stronach i znajdziesz coś dla siebie. Polecam kurs cpp0x ;)

4. Jak inni napisali qt, ale najpierw opanuj język potem się za to bierz.

5. Różne programy (Na których możesz zarobić), gry, aplikacje wspomagające inne programy. I oczywiście nie ma przeszkód, żebyś się przeniósł na jave, bo po nauczeniu się c++ (Który jest łatwiejszy od javy) będziesz miał trochę łatwiej przy javie, ponieważ wszystkie języki (No prawie ;P) mają podobną składnie.

Opublikowano

Qt == sprawny angielski,

gdyż praktycznie nie ma polskich książek o Qt a ciekawostką jest to, że aż roi się polaków na zagranicznych forach o Qt...

Windows Forms w Visual Studio C# czy tam C++ jest lepsze na początek bo są książki po polsku jakieś artykuły polskie i ogólnie.

GrottyCracker22.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...