Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt Open Source

kam100ban

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ErPg silnik to dno , lepiej poczekac i kupic silnik od pewneo uzytkownika (nie z mpc forum) ala sf pasek energi walki sa w java script itd

za 20 zl

Opublikowano

Kolejny zapaleniec o zrobieniu forum, mówie Ci, aby forum wypaliło trzeba dużo pracy włożyć i najlepiej kupić oprogramowanie vBulletin lub IPBoard, bo na oprogramowaniach darmowych stabilnego aż tak nie założysz. Jeśli nie wyrabiasz nad robieniem klona SFGame, to zapomnij o forum.

Opublikowano

Mówiłeś że go piszesz bo chcesz się czegoś nauczyć, a teraz że już nie piszesz bo inni go piszą. To niektórzy mogą wywnioskować że chciałeś to dla kasy zrobić, nie dla nauki. Bo gdybyś chciał się uczyć, robiłbyś to.

Opublikowano

A moim zdaniem najlepiej zrób forum pod jeden silnik oraz żeby ten silnik był tak napisany żeby większość zczaiła o co chodzi, na forum by można było wydawać dodatki, swoje wersje tego silnika itp. To mój pogląd taki ;d

Opublikowano

Takie forum to skarb dla mnie będzie. Chciałbym coś napisać, nawet coś prostego ale nie umiem. Uczyłem się php z kursów i i tak nie wiele wiem :/

skpUo.png

Opublikowano

Kiedy się nauczycie? Zakaz linków do innych for!! Kolejny link leci jako reklama czyli perm - bez wyjątków. Od tego macie pw.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Otwarcie forum przeniesione na jutro , ponieważ domena opóźniła pracę oraz trzeba dostosować forum do waszych pomysłów aby je wdrożyć do silnika.

Opublikowano

Według mnie jest to dobre rozwiązanie, nie tylko w celach edukacyjnych, ale również w celu stworzenia własnej, zoptymalizowanej gry via WWW.

W PHP programuję od dawna, a ostatnio przeglądając silniki do gier via WWW, zauważyłem, że są pisane według mnie w straszny sposób.

Zero front-controller'a/framework'a, cały "silnik" pisany strukturalnie, brak klas, wydajnego połączenia z bazą danych(PDO/AdoDB etc.), ani systemu szablonów.

Dodatkowo sam nie pogardziłbym obsługą zdarzeń, jak i systemem błędów.

Taka propozycja - jeżeli nie masz wystarczających umiejętności, aby zbudować wydajną, solidną aplikację, proponuję, abyś w ogóle tego nie publikował w internecie.

Opublikowano

szyku0 powiedz mi jedno, po co pisać grę na frameworku? Skoro gra po zakończeniu w kodzie strukturalny zajmuje tylko 60kb? Napchasz Framoworka i będzie aplikacja chodziła gorzej. Co innego jak stosujesz to do jakieś bardzo rozbudowanej gry, skryptu sklepu który będzie na bierząco rozwiany. Teraz jeszcze co ty masz do strukturalnego pisania kodu? Kod strukturalny jest wydajniejszy od OOP. Powiedz po co stosować klasy skoro gra via www tego nie wymaga, znów byś tylko zpowolnił aplikacje. Wszystko z tych rzeczy się liczy z tego powodu że gra użytkowników nie stoi na wysokim poziomie kodu. Dużo osób stawia aplikacje na serwerach za sms, a one nie mają dobrych parametrów. Jak chce pisać w PDO to musi nauczyć się dopisywać funkcje, bo bez tego ani rusz.

Co innego jak byś pisał aplikację jakąś tam, która będzie bardzo obciążana. To wtedy można postawić framoworku aplikacje. Wtedy nie da się pisać inaczej niż w klasach. Przy takiej aplikacji bierze udział wielu programistów.

Oprócz tego ja i tak wolę pisać strukturalnie kod, z tego powodu że jest on dla mnie przejrzysty. W jakiś sposób w swoich plikach stosuje wzorzec MVC, bo dzięki temu kod wydaje mi się być bardziej przejrzysty.

Opublikowano

Nie pisałem nigdy olbrzymiej silnika, mój największy kod posiadał ponad 100kb. Z tego powodu że ja głównie piszę małe portale za nie dłuże pieniądze. Zazwyczaj mam klientów którzy polecają mnie nawzajem. Nie mam szansy się wybić bo za dużo już firm jest i osób prywatnych. Które to oferują. Dla tego od sierpnia biorę się za C# w .NET. Z tego powodu że nie ma aż tak wiele firm oferujących pisanie w nich, a po drugie przyda mi się na studia od października. A w C# piszę się tylko na podstawie klas. Może nabiorę też taki nawyk i przeniosę to do siebie na php. Ale narazie wydaje mi się że jest mi to nie potrzebne.

Co do tego co napisałeś to masz racje, tylko pamiętaj że osoby które tu są to prowadzą pierwsze swoje projekty, próbują coś zrobić. Więc zdaje mi się że powinni pisać pierw strukturalnie i na podstawie połączeń mysql. Potem z czasem sobie mogą wprowadzić klasy.

Co do tego Frameworka to myślałem że chodzi ci o coś większego jak zend czy konoha.

Opublikowano

Bartku, nie wiem dlaczego piszesz, że strukturalne spaghetti musi być koniecznie szybsze od przemyślanego OOP (nawet na większym FW).

Sam piszę aplikacje już dłuższy czas, aktualnie nie wyobrażam sobie pisania strukturalnie projektów większych niż prosta galeria czy też mały CMS pod portfolio grafika.

Dlaczego? Mam mnóstwo przygotowanych przez siebie klas idealnych dla moich projektów, dodatkowo jeżeli projekt dojdzie do dalszej fazy będzie musiał się w niego zaangażować kolejny programista - spróbuj wytłumaczyć mu w przeciągu godziny do czego służą kolejne funkcje, zmienne etcetera. W przypadku OOP spora część programistów wykonuje dodatkowo dokumentacje czy też diagramy UML - przyznajmy sobie szczerze, w PHP strukturalny kod może być napisany bylejak, i tak będzie działać, co innego z OOP zarówno w PHP jak i Javie etc.

szyku0 ile zajmujesz sie pisaniem aplikacji?

Kiedy/Po ilu latach wprowadziłeś pisanie OOP i PDO?

Zanim zainteresujesz się OOP powinieneś mieć za sobą kilka przynajmniej średnich aplikacji, żebyś mógł sobie jasno uświadomić swoje umiejętności jak i zdiagnozować jasno problemy, które postawiło Ci strukturalne podejście, gdy pisałeś np. system zarządzania treścią ręcznie tworząc konkretne prawa - a w jakimś FW użyć ACL.

Opublikowano

A ja napisałem że jest to strukturalne spaghetti, ja swoim wypadku w plikach stosuję coś na podstawie MVC, nie powiem że OOP czy strókturalne jest lepsze. Nie mam takiego porównania jak wy może. Napisałem tylko 2 aplikacje w OOP. Ja uważam inaczej niż wy też. Mi na moje potrzeby wystarcza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...