Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Początki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Więc pytałem się w innym dziale, gdzie zacząć programowawnie etc. i odesłano mnie do C++. Ogólnie idę do tech. informatycznego więc wiąże się to też z tym

;) I takie moje pytanie. Czy książka 'Symfonia C++ Jerzego Grębosza' będzie dobra na opanowanie podstaw i nie tylko? Dzięki za odpowiedzi ;)

@2Down

Jest, ale coś przez wakację mogę się poduczyć

;)

he?

Opublikowano

Sądze że książka będzie dobra lecz:

w erze internetu nauczysz sie c++ bez najmiejszego problemu bez książki - wystarczy używać google.

Powiem nawet więcej, nauczysz się więcej niż z książką, w tym, jakże ważnej dla każdego programisty umiejętności szukania i samodzielnego rozwiązywania problemów (ofc tego się będziesz uczył długo xD).

Zamykam temat, bo autor nie trzyma poziomu.

....

Polityka forum zakazuję nam zamykać tematy, tylko dlatego, że są na niskim poziomie.

I lold.
Weteran
Opublikowano

Ofc. że symfonia jest dobra. Do teraz raz co jakiś czas zaglądam do tej książki, gdyż czasem google nie znają po prostu odpowiedzi na moje pytanie.

Książka jest o wiele lepiej napisana niż te darmowe(i czasem przestarzałe) kursy w internecie. Nigdzie indziej nie znajdziesz tak dokładnie opisanych bibliotek: iostream, fstream i std::string.

Btw. Przypadkiem szkoła nie jest chyba od tego? :]

Opublikowano

biatch please

"Do teraz raz co jakiś czas zaglądam do tej książki, gdyż czasem google nie znają po prostu odpowiedzi na moje pytanie." źle szukasz.

"Nigdzie indziej nie znajdziesz tak dokładnie opisanych bibliotek: iostream, fstream i std::string." www.cplusplus.com

Uwierz, dokładniej już nie można.

"Książka jest o wiele lepiej napisana niż te darmowe(i czasem przestarzałe) kursy w internecie" ile to czasu uaktualnić coś w internecie a ile by uaktualnić książke ?

Jasne że istnieja przestarzałe, lecz nie zmienia to faktu że bez problemu się nauczysz z internetu. Książka jest dla leniwych.

Oczywiście jak pisałem w moim pierwszym poście w tym temcie książke bedzie dobra do nauki, lecz po co wydawać pieniądze skoro tego i o wiele więcej nauczysz się za darmo z neta ? Dodatkowo ucząc się znajdowania informacji, korzystania z dokumentacji itd.

....

Polityka forum zakazuję nam zamykać tematy, tylko dlatego, że są na niskim poziomie.

I lold.
Opublikowano

Pamiętaj że niektóre 'symfonie' też są przestarzałe, upewnij się że masz wersje aktualną.

....

I lold.
Weteran
Opublikowano

biatch please

"Do teraz raz co jakiś czas zaglądam do tej książki, gdyż czasem google nie znają po prostu odpowiedzi na moje pytanie." źle szukasz.

"Nigdzie indziej nie znajdziesz tak dokładnie opisanych bibliotek: iostream, fstream i std::string." www.cplusplus.com

"Książka jest o wiele lepiej napisana niż te darmowe(i czasem przestarzałe) kursy w internecie" ile to czasu uaktualnić coś w internecie a ile by uaktualnić książke ?

Jasne że istnieja przestarzałe, lecz nie zmienia to faktu że bez problemu się nauczysz z internetu. Książka jest dla leniwych.

Oczywiście jak pisałem w moim pierwszym poście w tym temcie książke bedzie dobra do nauki, lecz po co wydawać pieniądze skoro tego i o wiele więcej nauczysz się za darmo z neta ? Dodatkowo ucząc się znajdowania informacji, korzystania z dokumentacji itd.

To nazywasz kursem std string?

http://cpp0x.pl/kurs...teka-string/319

http://cpp0x.pl/kurs...go-dlugosci/353

Jeżeli tak, to ty chyba nigdy z tej biblioteki nie korzystałeś.

Podaj mi link do kursu, w którym znajdę zastosowanie i spis wszystkich funkcjie biblioteki std string.

Symfonia jest aktualizowana co roku, a nawet częściej no, może przesadzam.

@Dj

Jeżeli zamierzasz czytać ją w .pdf, lepiej czym prędzej przeżuć się na jakiś darmowy kurs z google.

Opublikowano

Szukać w google nie umiesz, czytać najwyraźniej też :)

Żeby nie było wątpliwości:

Na wszelki wypadek

cpp0x.pl != cplusplus.com :)

I tak gdybyś nadal nie ograniał:

http://www.cplusplus.com/reference/string/

http://www.cplusplus.com/reference/stl/vector/

itd.

Kapisz ?

....

I lold.
Weteran
Opublikowano

Jeżeli już mówimy o kursach, to powyższa strona nie jest żadnym kursem/ tutorialem, a dokumentacją.

Nie wyobrażam sobie początkującego, który zagląda na strony tego typu.

I nie wiem kto cie nauczył takiej kultury. Tata? Mama?

Nie ważne.Nie będę wysłuchiwał tego typu gówniażerskich odzywek.

Zamykam, problem został już dawno rozwiązany.

Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwość co do Mojej umiejętności czytania, to zapraszam na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...