Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Help]Wyłączanie się komputera.

kingmt12345

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam pytanie odnośnie mojego laptopa ponieważ podczas grania sam się wyłącza. Kiedyś pisałem taki temat ale ni z tąd ni z owąd przestał się wyłączać i normalnie grałem, a teraz znowu robi się to samo. Czy to może być wina sterowników? Jak to naprawić?

Opublikowano

Polecam dać do czyszczenia,(chodzi pod obudową) lub próbowanie zrobić to samemu przy pomocy instrukcji z internetu wydrukowanej.

Lubisz mnie? JA CB TEŻ :P DAM mi plusa to też ci go dam :P

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

Próbowałem czyścić już i nic nie dało, nawet odkurzałem. Powiem nawet że podczas grania temperatura dochodzi do 90*

Opublikowano

Próbowałem czyścić już i nic nie dało, nawet odkurzałem. Powiem nawet że podczas grania temperatura dochodzi do 90*

Odkurzaczem... Mowie Wacikami, wszystko delikatnie, wentylator ściereczką delikatnie nawilżoną, a potem wacikiem mokrym i wyczyścić dokładnie od wody!

A że to laptop to wentylowy jest łatwo zdemontować i masz pewność że dokładnie to zrobisz, aaa i polecam wymienić pastę na procesorze!

P.s mój kolega robił też odkurzaczem i nic mu to nie dawało...

@TOP Pousuwaj programy nie używane, rozumiem mały dysk, ale masz na dysku c:/ wolnej pamięci 8%, ja mam 3% ale ja mam 150gb, i jest po czyszczeniu :P

Przed czyszczeniem 100% obciążenia:

100-150Stopni Grafika

Po:

80Max!

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

@UP

A po co się w ściereczki bawić.. Kup sprężone powietrze takie do czyszczenia komputerów i jedziesz :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

@UP

A po co się w ściereczki bawić.. Kup sprężone powietrze takie do czyszczenia komputerów i jedziesz :)

Ty Jesteś Coders Team?

nigdy sprężonym powietrzem nie zrobisz dokładnie, ja tak zrobiłem sam i mam super efekt. po 2 latach użytkowania

P.S ;) Sprężone Powietrze do Laptopa? heh a pasta z-twardnieje i będzie wiesz do czego :P

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

@UP No ba jak używasz jakieś silikonowej za 5zł to się nie dziwę.

Ja tam tak zawsze czyszczę i nawet labka nie słychać że chodzi.. Piszę to z własnego doświadczenia.. A jeśli masz coś do mnie to naciśnij ALT + F4 albo przycisk zasilania na kompie przez 4 sek.... I odp****dol się odemnie... Mam MCT za hacki a więdzę informatyczną mam i tak większą niż ty.. A jak chcesz więcej to przeczytaj post w temacie o antyvirusie,

@Down: od tematu nie odbiegam tylko dorzucam swoje uwagi :) + piszę na temat.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Dobra, dostałeś zgłoszenie, bo ja się nie bawię z dziećmi, bo widać że uważasz że pozjadałeś wszystkie rozumy...

Sprawdź mój sposób, chociaż jest "darmowy"

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

Ok najpierw oczyszczę komputer z plików jak nic nie da to spróbuję rozkręcić, a i dodam że mam już podkładkę chłodzącą.

Opublikowano

Ok najpierw oczyszczę komputer z plików jak nic nie da to spróbuję rozkręcić, a i dodam że mam już podkładkę chłodzącą.

Podkładka mało daje, w dodatku cześć kurzu jeszcze leci z powrotem do wentylatora...

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

jakieś 3 miech miałem to samo w obojętnie jaką grę grałem to po 5-10 min się komputer resetował

dałem do pewnego mechanika od tych spraw i powiedział że karta graficzna się przegrzewa (psuje) wymieniłem kartę i wszystko ładnie śmiga ;)

to jest wina kardy lub procesora

a powiedz mi czy też ci się wyłącza jak masz odpalone jakieś programy coś w tym stylu ?

Opublikowano

jakieś 3 miech miałem to samo w obojętnie jaką grę grałem to po 5-10 min się komputer resetował

dałem do pewnego mechanika od tych spraw i powiedział że karta graficzna się przegrzewa (psuje) wymieniłem kartę i wszystko ładnie śmiga ;)

a powiedz mi czy też ci się wyłącza jak masz odpalone jakieś programy coś w tym stylu ?

Moja grafika też jest popsuta ale da się grać, ja tam wytrzymuje, bo nie mam 500zł na nową grafikę!

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

Tak podczas gdy wypakowuję WinRarem coś to się czasami wyłącza.

Opublikowano

Tak podczas gdy wypakowuję "WinRar-em" coś to się czasami wyłącza.

rozpakowywanie - Obciążenie = Wysoka temperatura czyli wyłączenie przez zabezpieczenie :D

najpierw wyczyść wentylator, potem procesor i nałóż nową pastę! Potem napisz czy pomogło

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

rozpakowywanie - Obciążenie = Wysoka temperatura czyli wyłączenie przez zabezpieczenie :D

najpierw wyczyść wentylator, potem procesor i nałóż nową pastę! Potem napisz czy pomogło

Jeśli twoim zdaniem rozpakowywanie winrarem tak obciąża CPU że aż się wyłącza to gratuluję wyobraźni. Winrar ma nie raz problemy z większymi plikami i się zawiesza.... ( Jaki masz tam procek i grafike ?? )

Ja miałem na PC tak że jak był wiatraczek na GPU to na jego trzonku zbierał się kusz i środek rdzenia nie był schładzany dlatego polecam ci sprężone powietrze :)

PS @UP : Pytanie do ciebie... Co się dzieje jeśli bardzo rośnie temperatura procka. ( jakie działania podejmuje system )

@edit: HHmm a gdzie się podziali spece od Formatowanie :D Może Format pomoże xD xD xD joke

Opublikowano

Tak podczas gdy wypakowuję WinRarem coś to się czasami wyłącza.

100% że to wina procka zanieś do jakiegoś serwisu niech ci kompa wyczyszczą od A do Z w 1-2 h ci to zrobi za małą opłatą 20-50zł przy najmniej u mnie tak biorą + wgrają nowy system :)

albo zrób to sam jak umiesz rozebrać całego kompa i go złożyć ;p

albo kup nowy procesor ale najlepiej niech ci doradzi jakiś fachowiec żebyś na darmo kasy nie wydał

bo to też może być wina karty :)

Opublikowano

Jeśli twoim zdaniem rozpakowywanie winrarem tak obciąża CPU że aż się wyłącza to gratuluję wyobraźni. Winrar ma nie raz problemy z większymi plikami i się zawiesza.... ( Jaki masz tam procek i grafike ?? )

Ja miałem na PC tak że jak był wiatraczek na GPU to na jego trzonku zbierał się kusz i środek rdzenia nie był schładzany dlatego polecam ci sprężone powietrze :)

PS @UP : Pytanie do ciebie... Co się dzieje jeśli bardzo rośnie temperatura procka. ( jakie działania podejmuje system )

A co Winrar wykorzystuje? Może GPU? heh, rozśmieszasz mnie, mi 7zip momentalnie jest w stanie osiągać 100% Zużycia, Pawno(do plików .amx) zużywa mi obydwa rdzenie 2,0Ghz w 100%

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

@UP

o sory mi na i5 100% nie zabiera.. Nie moje wina że masz kompa z epoki kamienia gdzie przy otwarciu byle czego procek skacze ci na 100%...

ja przy otwartym ZUNE, i IE9... procek oscyluje w granicach 0% - 5%

Ale jednak mimo wszystko od Winrara nie ma opcji zrobić tak żeby zagrzać procka no chyba że faktycznie idzie 100% i robi to przez pół dnia bo jak odpala win rara do rozpakowania jednego pliku to raczej mało realne

PS: A co z moim pytaniem :) Tylko bądź uczciwy i nie używaj Google.

Opublikowano

A co Winrar wykorzystuje? Może GPU? heh, rozśmieszasz mnie, mi 7zip momentalnie jest w stanie osiągać 100% Zużycia, Pawno(do plików .amx) zużywa mi obydwa rdzenie 2,0Ghz w 100%

nie możliwe

nie chcę być nie miły

ale zrób ss ;) a jeżeli to prawda

to nie chce nawet myśleć ile ci inne programy ciągną procka ;p

Opublikowano

@UP

o sory mi na i5 100% nie zabiera.. Nie moje wina że masz kompa z epoki kamienia gdzie przy otwarciu byle czego procek skacze ci na 100%...

ja przy otwartym ZUNE, i IE9... procek oscyluje w granicach 0% - 5%

Ale jednak mimo wszystko od Winrara nie ma opcji zrobić tak żeby zagrzać procka no chyba że faktycznie idzie 100% i robi to przez pół dnia bo jak odpala win rara do rozpakowania jednego pliku to raczej mało realne

PS: A co z moim pytaniem :) Tylko bądź uczciwy i nie używaj Google.

A czy on powiedział ile ma ten plik? ty masz i5? on gra w gry z 2010 roku i ma 80gb dysk, jaki on może mieć procek? Dual Core? ja takowy posiadam, i nie używam Winsrara tylko 7-Zip który umożliwia żużycie całego sprzetu na rozpakowywanie

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

Wiem co to 7-zip też mam... Ale mam też rar'a i się dziwię jak komp musi być zmulony żeby zabierać 100%

ja mam starego kompa i używam go do przechowywania plików przeważnie jakieś BackUp. ma on 11 lat procek 1,5Ghz 256Ram....

I powiem tyle " Jak dbasz tak masz " Na nim wszystko śmiga GTA vice City i jakieś fajniesze gry a kiedy działa zabiera około 30-40% procka. Win XP także jeśli ci tyle zabiera to po prostu jakaś zamuła.

@Down: Rozumów nie pozjadałem bo jak ktoś się zna na wszystkim to tak naprawdę na niczym :) A mi tu chodzi o to że nie możliwe jest aby przez Winrar zagrzać procka tak żeby się wyłączył cały komp..

Opublikowano

Wiem co to 7-zip też mam... Ale mam też rar'a i się dziwię jak komp musi być zmulony żeby zabierać 100%

ja mam starego kompa i używam go do przechowywania plików przeważnie jakieś BackUp. ma on 11 lat procek 1,5Ghz 256Ram....

I powiem tyle " Jak dbasz tak masz " Na nim wszystko śmiga GTA vice City i jakieś fajniesze gry a kiedy działa zabiera około 30-40% procka. Win XP także jeśli ci tyle zabiera to po prostu jakaś zamuła.

Dobra nie chwal się bo żal słuchać, ty jesteś w coders team, i uważasz że zjadłeś wszystkie rozumy, ja mam starego laptopa i pc-ta do kopi danych, lecz tak mi się nie mieści

(Stary Laptop + PC 300GB, laptop 320GB) a nie zamieniłbym się na laptopa moich rodziców, niby mają i5 toshiba c660 ale chodzi to jak pentium 4.

Jeśli myślisz że wiesz co to C++, Visual Studio, PHP, HTML, JavaScript itp. i jesteś taki och ach to źle myślisz!

a teraz jak chcesz się kłócić to zapraszam gg:6491873 skype: falkor97

^^^^^^^^^^^^^^

Opublikowano

Komputery (laptopy tez) czysci sie sprezonym powietrzem. W zadne waciki sie nie trzeba bawic, a odkurzac mozna pokoj, nie komputer -.-.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...