Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak z optymalizować Minecraft'a dla potrzeb naszego komputera

Sheden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli było to przepraszam.

Witam was moje kwadratowe głowy.

Dzisiaj podam wam kilka wskazówek i porad jak polepszyć granie w wasze wirtualne klocki lego za pomocą kilku zmian ustawień, instalacji specjalnych programów itp, itd... Nie będzie to długi poradnik dlatego nie dziwcie się. Ogólnie wszystkie wpisy są przeznaczone głównie dla osób początkujących, chociaż nie tylko :). Pomysły na inne sposoby proszę podawać poniżej <3

Sposób 1 (najbardziej oczywisty)

Wyłącz zbędne programy obciążające twój system!

Jeśli nie masz jakiegoś konkretnego celu użytkowania w danej chwili z jakiegoś skajpaja czy Gadu Gadu wyłącz je najlepiej za pomocą

menadżera zadań czy coś w tym stylu. Sprawdź całe zużycie pamięci w najbardziej obciążających plikach oraz sprawdź czy w twoim

komputerze nie zagnieździł się jakiś wirus. A jeśli już przy wirusach jesteśmy to także wyłącz anty-wirusa przed uruchomieniem gry jeżeli jest, to możliwe... Przy lepszych kompach to powinno także rozwiązać problem ze spadkiem fps'ów (przynajmniej tak słyszałem

:ninja: ).

Sposób 2

Korzystaj z programów typu GBoost.

Sposób ten ma duże nawiązanie do sposobu drugiego. Programy takie jak GBoost (omg wygooglujcie sobie <_< ) w szybszy i wygodniejszy

sposób pomagają obciążyć komputer, ale przy okazji przyspieszyć jego funkcjonowanie. Na potrzeby tematu zrobię mini listę ustawień dla GBoost'a oraz dla innych programów podobnego typu, o ile mają podobną konfigurację:

ANTIVIRUS/MALWARE: NO

INSTANT MESSENGERS: YES

MUSIC PLAYERS: NO

THEMES & AERO: YES

INTERNET BROWSERS: YES

DOWNLOAD APPS: YES

BLUETOOTH: NO

PRINTERS: YES

WEBCAM SOFTWARE: YES

BACKUP SOFTWARE: YES

AUDIO CONTROL PANEL: NO

GFX CONTROL PANEL: NO

GRAPHIC ARTIST: NO

MOBILE PHONE SERVICES: YES

SOFTWARE LICENSING: YES

VIRTUAL DRIVES: NO

GAMER UTILS: NO

Sposób 3

Zmiana ustawień w samej grze.

Ten sposób chyba powinien być jako pierwszy. W sumie w ogóle nie powinno go tu być o.O , ale jak już pomyślałem sobie o nim

to już niech pozostanie. Oczywiście chodzi tutaj o skonfigurowanie MC po przez zmniejszenie Dystansu Renderingu itd. Wiem to głupie

ale może ktoś nie umie :P

Sposób 4

Instalacja moda OptiFine!!!!

Na pewno o tym modzie nie którzy już niepierwszy raz słyszeli. Jest to mod umożliwiający rozszerzenie opcji graficznych.

Jest chyba najlepszym sposobem na, to aby wasz Minecraft zmienił się nie do poznania. Nie będę tu pisał jak go zainstalować, bo to nie ten dział, ale założę się, że jest gdzieś w forumowych czeluściach poradnik o tym :). A jeśli nie, to zawsze macie YT...

I to by było na tyle.

W miarę możliwości w każdej chwili mogę zrobić edit jeśli dowiem się czegoś więcej oraz także i wy możecie coś dodać od siebie jak już wspominałem na górze :rolleyes:.

Może poradnik się przydał może nie, lecz cóż od napisania takiego postu nie będzie pierwszego ani ostatniego razu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Owszem , było.

http://www.mpcforum.pl/topic/506414-tutnajwydajniejsza-optymalizacja-minecrafta-czyli-zwiekszenie-fpsow/

Ale napracowałeś się i łap like.

^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...