Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna oraz procesor! Wazne prosze o pomoc!

cascais

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar kupic nowy procesor oraz karte graficzna, niestety nie wiem na co sie zdecydowac na karte moge wydac do 1300 zl natomiast na procek okolo 600 zl mam kilka typow oto i one: karta graficzna gtx 560 ti 2gb badz radeon hd 7870 2gb procesory: fx 4100 fx 6100 fx 8120. Co polecacie z uzasadnieniem, jezeli macie inne typy mozecie je wymienic :P. Z gory wielkie dzieki pozdrawiam :) ps. komputer skladam pod gry :>

Opublikowano

Płyta ASUS M5A78L/USB3 /760G+SB710/DDR3/USB3/COM/s.AM3+/ATX

ZASILACZ MODECOM LOGIC 620W

GOODRAM DDR3 16 GB (4x4GB)/1333MHz PC3-10600 CL.9 DUAL CHANNE

Dysk WD WD5000AZRX 500GB Caviar Green 64MB SATA III

DVD RW SAMSUNG SH-222BB black bulk SATA

Opublikowano

Dobra płyta, procesor bierz FX8120

Zasilacz do wymiany na OCZ StealthXStream 2 500 lub 600W

Reszta spoko. Co do grafiki to bierz GTX570 ponoć HD78xx to nie najlepsze karty w swojej cenie.

Opublikowano

nie bierz FX bo ssą pałe. Uzasadnie by sie potem te dzieci co sie jaraja ilością rdzeni i pojemnością cache. FX-8120, każdy go chwali a tak naprawdę to gówno, pobór prądu jest duży, mają podobną wydajność jak poprzednia generacia AMD Phenom X6 i i5 niszczy absolutnie FXa. Dodatkowo i5 pobiera mniej energii. Procesory FX to jakaś porażka nie dość że od poprzednich Phenomów X6 a nawet X4 są? wolniejsze to jeszcze bardziej się grzeją i pobierają mniej prądu. Także zdecydowanie i5. Ja zdecydowanie polecam i5. Polecam ci i5 2320 (około 700zł) ale na pewno będzie ci lepiej służył niż FX, a rachunki za prąd będą mniejsze. Dodatkowo FX ssie pałe prawie każdemu prockowi jezeli patrzymy na moc jednego rdzenia. Dam ci wyniki : FX-8120 - 884, a mój procuś i5 650 jest o 2x lepszy -1606 a kosztuje mniej. a i5 2320 ma 1506. P.s nawet na moim procku (i5 650 2x3,2Ghz) zagrasz w każdą gre na ultra (nawet bf). Warto wspomieć że i5 ma hyperthearding i Turbo Boost co zwiększa jego wydajnosć w stresie.

p.s wszyscy fani tego gówna fx-8120 - ssijcie

Opublikowano

na pewno nie niż GTX570, najwyżej lepszy od 560 non Ti...

Bezimienny - ty ssij. FX nawet w grach nieprzystosowanych pod niego jest na poziomie najlepszych Phenomów czy ponad i3, w MW3 czy BF3 jest na poziomie i7 2600K (2x droższy proc) Są wersje 95 i 125W, więc wiadomo że bierzemy tą co żre mniej prądu. 95W żre i5 2500k i i7 2600k, z tym że są o połowę lub 2x droższe.

Opublikowano

@up

tak,tak tak... wiemy wszyscy ze ja bede tlumaczyl a wy banda fanow tego jakze zacnego stolca bedziecie tego bronic, a czym ? ceną.

ja polecam ci GTX 560

ps. @UP, wyslij screena jak wyglada bf4 i mw4 bo nawet nie wiedzielem ze juz wyszly -,-

Opublikowano

ps. @UP, wyslij screena jak wyglada bf4 i mw4 bo nawet nie wiedzielem ze juz wyszly -,-

Boshe, 1 cyferka mi się zmieniła...

w tej cenie ile chce dać za GPU będzie lepszy GTX 570. FX8120 jest po prostu lepszy, zresztą nie będę się z fanbotem intela kłócił bo z takimi debilami to się nie wygra.

Autor - kupuj co chcesz.

Opublikowano

Zauważyłem, że Bezimienny w tym dziale odzywa się tylko wtedy, kiedy trzeba zjechać FX'a... I co z tego, że w grach bez optymalizacji i5 2500k jest minimalnie lepszy i połowę droższy? W grach z dobrą optymalizacją, a takich gier jest coraz więcej ten FX jest między 2500K, a 2600K. W Max Payne 3 różnica między 2600K, a FX8120 to... 0,6FPS... Prawda, 2500K w grach bez optymalizacji jest troszkę lepszy, ale teraz robi się gry zoptymalizowane. W tych starszych FX sobie dobrze radzi, a w nowszych świetnie. Do tego Windows8 + Piledriver'y i zobaczymy, jak nowe FX'y zaczną konkurować z IvyBridge.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

rafix:

Poczekaj zaraz bezimienny cię zjedzie za obronę AMD. Chciałem to samo napisać,ale później.

TOP:

600zł na CPU - FX8120

1300zł na GPU- HD7870, choć ja bym poczekał 2 tygodnie na dostawę 660 do sklepów (data premiery prawdopodobnie 25 czerwca)

270zł na PSU 0 OCZ SxS2 600W

MOBO do zmiany. Na tym 760G nie wykręcisz ostro 8120 (słaba sekcja, ale jak ktoś potrafi to zrobi to 4.8 na 3+1)

Opublikowano

rafix:

Poczekaj zaraz bezimienny cię zjedzie za obronę AMD. Chciałem to samo napisać,ale później.

On może sobie jechać. Na fanbota nikt nic nie poradzi. Ale może autor przejrzy na oczy i oleje jego hejtowanie.

@topic. Tak jak Anoizm podał, MOBO sobie weź np. AsRock'a 970 Extreme3. Kręci się dobrze + CF/SLI, jak byś miał kiedyś nagły przypływ gotówki.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

nie bierz FX bo ssą pałe. Uzasadnie by sie potem te dzieci co sie jaraja ilością rdzeni i pojemnością cache. FX-8120, każdy go chwali a tak naprawdę to gówno, pobór prądu jest duży, mają podobną wydajność jak poprzednia generacia AMD Phenom X6 i i5 niszczy absolutnie FXa. Dodatkowo i5 pobiera mniej energii. Procesory FX to jakaś porażka nie dość że od poprzednich Phenomów X6 a nawet X4 są? wolniejsze to jeszcze bardziej się grzeją i pobierają mniej prądu. Także zdecydowanie i5. Ja zdecydowanie polecam i5. Polecam ci i5 2320 (około 700zł) ale na pewno będzie ci lepiej służył niż FX, a rachunki za prąd będą mniejsze. Dodatkowo FX ssie pałe prawie każdemu prockowi jezeli patrzymy na moc jednego rdzenia. Dam ci wyniki : FX-8120 - 884, a mój procuś i5 650 jest o 2x lepszy -1606 a kosztuje mniej. a i5 2320 ma 1506. P.s nawet na moim procku (i5 650 2x3,2Ghz) zagrasz w każdą gre na ultra (nawet bf). Warto wspomieć że i5 ma hyperthearding i Turbo Boost co zwiększa jego wydajnosć w stresie.

p.s wszyscy fani tego gówna fx-8120 - ssijcie

To dla Ciebie.

Opublikowano

z bandą debili, nie będę dyskutował.

Do autora: nie jestem fanboyem intela bo sam miałem kilka procków z amd. Nie słuchaj tych debili. Idź na profesjonalne forum a nie na takie gdzie każdy sie "zna". Idź popytaj. Informatycy (dobrzy ,mądrzy) - żaden nie poleci ci fxów

Opublikowano

z bandą debili, nie będę dyskutował.

Do autora: nie jestem fanboyem intela bo sam miałem kilka procków z amd. Nie słuchaj tych debili. Idź na profesjonalne forum a nie na takie gdzie każdy sie "zna". Idź popytaj. Informatycy (dobrzy ,mądrzy) - żaden nie poleci ci fxów

Nazywasz wszystkich debilami. Spójrz na swój pierwszy post w tym temacie i pomyśl przez chwilę, kto tu wygląda jak debil? Twój największy argument to "ssie bo ssie i tyle w temacie"

@Top: Jeśli chodzi o 7870 i 570, to lepiej wziąć Radka, ale tak jak Anoizm powiedział lepiej trochę poczekać na GTX660, bo zapowiada się dość ciekawie.

7m9a.png

Opublikowano

Placic 300zl wiecej za max 7-8 fps wiecej w grach?

Intele sa dobre bez podkrecania, ale AMD bije je na glowe po podkreceniu (stockowo owszem, sa slabsze).

Jak bedziesz grubo podkrecal to bierz AMD, jak nie to intela.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

polać bezimiennemu -,- może powiedział to zbyt ostro ale wyraził prawdę. Na pewno nie opłaca się brać fx 4100 i fx 6200. fx 8120 to inna bajka. Jest to jedyny zaznaczam JEDYNY, procesor ze stajni amd który może konkurować z Intelem. Takie realia i taka prawda, wydaję mi się że połowa co tu się wypowiada żyje jeszcze parę lat wstecz (5-6) gdzie wtedy amd były dobre i opłacało się je brać. Po prostu teraz bierze się to co jest wydajniejsze, mniej prądożerne i ekonomiczne. W tych czasach wygrywa Intel, trzeba poczekać na coś co zaskoczy nas ze stajni amd, być może już w bliskim czasie.

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...