Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Jak zostać DJ-em

szakal499

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

91951333.jpg

Witam Chciałbym Wam Przedstawić Tuta Jak Zostać Dj-em

Odpowiedni program i zaczynamy!

Jest wiele programów dzięki, którymi możemy puszczać muzykę - jednym z nich jest łatwy w obsłudze, nieposiadający żadnych dodatków DJ Winamp. Jednak my posłużymy się innym, lepszym i bardziej wydajniejszym programem jakim jest Virtual DJ w wersji 7 - program posiada ciekawe funkcje DJ, dlatego ja go używam. Pobrać go możecie z Oficjalnej strony http://www.virtualdj.com/. Najpierw instalujemy program, a następnie aktualizujemy go patchem przez co z programy w wersji Trial robi się Full. Przechodzimy do kolejnego kroku, który opisany jest poniżej.

Włączanie programu, używanie go.

Po ściągnięciu pliku, zainstalowaniu i z patchowaniu uruchamiamy go. Podczas uruchomienia powinno wyświetlić się pierwsze okno, trzeba wybrać w nim odpowiednią opcję, która znajduje się na liście jako czwarta, tą też zaznaczamy - okno i zaznaczenie musi wyglądać tak:

beztytuutc.jpg

Tam gdzie kropka tam jest moje zaznaczenie i tak też powinno wyglądać to u was, następnie naciskacie przycisk "Ok" i program uruchamia się. Czas przejść do dalszej części - jak go używać. Najlepiej mieć jakąś wolną nutę, np. Rocco - One Two Three (Klimazz & Dj Maximo 2009 Cover) i jeszcze jakąś - w sam raz nutka nadająca się do Virtual DJ. Teraz trzeba wrzucić je na "Decki" czyli te takie płyty, aby zrobić to musicie rozwinąć listę obok i znaleźć element docelowy zapisanej muzyki - u mnie jest to w obecnej chwili np. Start/Moje Dokumenty/Downloads i plik.mp3 - a wygląda to tak:

beztytuusss.jpg

Następnie naszą muzykę - u mnie zaznaczona w czerwoną ramę przeciągamy jeden utwór na jedną płytę - drugi na drugą. Teraz uwaga, ważny element - przyśpieszenie muzyki. Przechodzimy do szybkości bitów. Zwykła muzyka ma zazwyczaj 128.0 - 130.0 BMP - czyli bardzo wolna, musimy ją lekko przyśpieszyć. Po prawej stronie mamy pasek z taką niebieską strzałką - naciskamy strzałkę i trzymając przesuwamy na dół, oczywiście pilnujemy BMP - u góry pisze (zaznaczone na niebiesko) ile ich jest, tym niżej tym ich więcej, poniżej screen shot i co ile zwiększać BMP:

beztytuusss111.jpg

Jeżeli utwór ma 128.0 czy tam
130.0 BMP
najlepiej podwyższyć go do 140.0 BMP

Jeżeli utwór ma 140.0 BMP to najlepiej podwyższyć go do
150.0 BMP
i tak dalej.

Dobra, teraz przechodzimy do dalszej części, ściskanie muzyki, całkowicie u góry mamy taki pasek kreskowany - posiada on niebieskie i czerwone kreski - jest to nasza muzyka (bity), tym ciaśniej tym bity są szybsze, pasek wygląda tak:

beztytuu111115.jpg

Przewijanie jej - klawisze numeryczne (te z num lock)

1 - 3 - przewijanie wolne - prawo, lewo.

4 - 6 - przewijanie średnie - prawo, lewo.

7 - 9 - przewijanie szybkie - prawo, lewo.

Jeżeli muzyka leci i mijają jej sekundy pasek przesuwa się ciągle w lewo, chyba nie muszę tłumaczyć czemu? Są to bity - musimy ten pasek ścisnąć, by nasze bity były szybsze - klikamy na niego lewym przyciskiem myszy i kręcimy "scroolem" (te pokrętło między jednym, a drugim przyciskiem) do góry, wtedy pasek ten ściska nam się i tak właśnie ma być. Teraz musimy przejść do "przejścia" między jedną, a drugą nutką by nie było szumu. Musimy kliknąć na "PFL" po stronie czerwonej (drugiej) - chodzi mi o coś takiego (zaznaczone na brązowo):

0111ve.jpg

Gdy kończy się muzyka z jednej strony (w naszym przypadku z lewej) klikamy kombinacje klawiszy - Shift + Spacja, wtedy po naszej stronie (obok play) wyświetli się przycisk "Sync" co znaczy jego aktywację i przejście będzie udane, nie zamieszczam screenów, gdyż normalny człowiek wie o co chodzi i zauważy to. Co do przełączania muzyki - musicie wyczuć moment kiedy włączyć drugi utwór, gdyż nie znalazłem kombinacji na przeskakiwanie, ale zawsze pamiętajcie o przejściu za pomocą tych przycisków, przechodzimy do kolejnej sprawy - jak puszczać muzykę w lokalu i być DJ'em, kolejny podpunkt.

Podłączanie się pod serwer!

Uwaga, jedno z trudniejszych rzeczy, jak podłączyć się pod serwer tak by inni słyszeli naszą muzykę. Najpierw musimy posiadać radio internetowe, możemy wykupić je tutaj - radio kosztuje chyba 11 zł, a bardzo się opłaca i jest na miesiąc. Najpierw się rejestrujemy. Po wykonaniu tej czynności logujemy się na własne konto i po prawej stronie w zakładkach wybieramy "Nasza oferta SMS", gdy już wejdziemy w to wybieramy usługę numer dwa, która kosztuje 9 zł, choć doliczając VAT wyjdzie więcej. Klikamy zamów, następnie wysyłamy SMS'a, przychodzi nam kod aktywujący - wpisujemy go wybieramy wszystko (nazwę czy co tam jest) - uwaga ... port wybrany nie gra roli, możecie wybrać jaki chcecie!

Następnie mając usługę klikamy u góry w "Moje Konto" opcję "Moje Usługi" - pojawi się nam takie okno:

beztytuu00000.jpg

Klikamy na zaznaczoną w kółko prze zemnie opcję "Panel" i wyświetli nam się kolejne okno, nie będę go opisywał bo jest banalne, znajduje się tam Adres naszego radia, oraz link do panelu (nie jest potrzebny) i oczywiście - przycisk do uruchomienia radia, klikamy nim klikniemy uruchom usuniemy hasło nie potrzebne z Shoutcasta. Będąc w tym panelu klikamy drugą opcję - "Ustawienia" wyraźnie widoczne pojawią nam się dwa hasła - usuwamy jedno i drugie i klikamy zapisz. Pierwszy krok za nami - czas na drugi ... podłączenie się pod radio. Włączamy Virtual DJ i mamy tam taki oto pasek - wybieramy z niego opcję "Record" - pasek wygląda tak:

beztytuu0101.jpg

Wyświetli nam się inne okno, w którym klikamy "Config", znajdujący się prawie na środku ekranu - w nim pojawi nam się okno do skonfigurowania - okno wygląda tak, wszystkie te kropki zmieniacie tak jak mam ja, gdyż początkowa konfiguracja wygląda inaczej:

01254.jpg

W
"Record from"
ustawiamy
"Master + Mic"
(granie + mówienie), następnie rozwijamy pasek i wybieramy nasze słuchawki do mówienia etc. Jest to pierwszy znak zapytania, który rozwiązujemy.

W
Format
wybieracie opcję -
"Shoutcast (MP3)"
i
uwaga
w Britrate wybieracie prędkość waszego internetu, musicie się dowiedzieć o jakiej pojemności jest wasz internet i jakie ma łącze - drugi znak zapytania rozwiązany!

Teraz najważniejsze - w
"Server"
wybieracie opcję
"Broadcast from my own computer"
kolejne podpunkty:

Serwer
- s1.eradia.pl - bez zmian zostawiacie

Name
- nazwa (obojętnie jaka)

Port
- taki jaki wybraliście przy kupowaniu radia, możecie go zobaczyć w panelu

Po skonfigurowaniu tego klikamy "Ok" i póki co zostawiamy.

Podłączyliśmy się pod serwer naszego radia, czas nagrać płytę i podłączyć się pod serwer hrp! Ale to w kolejnym podpunkcie!

Nagranie płyty etc!

Teraz bardzo ważna rzecz - nagranie płyty, odpowiednio. Wchodzimy w swój panel radia internetowego, następnie kopiujemy:

Link do słuchania: http://s1.eradia.pl:****/listen.pls

Pod gwiazdkami jest nasz port, którego nie można nikomu podawać, z tyłu tego również usuwamy te /listen.pls, gdyż z tym płyta nie nagra się. Po skopiowaniu tego wchodzimy In Game i udajemy się do Tesco ((/kup)) po pustą płytę. Po zakupieniu płyty wchodzimy w /u i klikamy numerek płyty, następnie robimy to:

0125487.jpg

Gdzie pod gwiazdkami musi znajdować się Port wybrany przy zakupie radia - nie podawać go nikomu!

Następnie wyskoczy nam taki komunikat - wpisujemy tam nazwę płyty:

5478a.jpg

Po wprowadzeniu nazwy płyty i zatwierdzeniu jej wyskoczy komunikat, że płyta została nagrana - następnie wpisujemy /u i sprawdzamy czy jest (w moim przypadku nazwa DJ Aquilani - CD jest dodawane od razu po nagraniu - skrypt), powinno wyglądać to tak:

samp095.jpg

Tak więc - płyta nagrana, radio jest - Virtual DJ skonfigurowany czas na sprawdzenie wszystkiego i oficjalne podłączenie - ale to w następnym podpunkcie!

Łączymy się!

Przedostatnia faza - czas się podłączyć, mając nagraną płytę idziemy do lokalu, w którym będziemy grać. Będąc w tym lokalu minimalizujemy grę - wchodzimy w panel radiowy i uruchamiamy radio. Następnie wchodzimy w Virtual DJ - "Rceord" i wybieramy opcję "Start Recording" - następnie mając na "Deckach" (tych płytach) muzykę klikamy Play - jeżeli pojawi się taki napis oznacza to, że wszystko działa:

xzxj.jpg

Pojawił się ten napis i odlicza czas połączenia (muzyki) - czyli działa. Jeżeli pojawi się coś innego, i nie połączy was z serwerem oznacza, że coś zrobiliście źle. Po połączeniu Maksymalizujemy okno GTA, następnie będąc w lokalu zmieniamy płytę na tę naszą - nagraną. Po chwili usłyszysz swoją muzykę! Teraz czas na konfigurację mikrofonu - by móc mówić!

Zapowiedzi IG poprzez mikrofon!]

Ostatnia faza - trzeba odpowiednio skonfigurować mikrofon, byśmy mogli zapowiadać np. konkursy podczas imprezy IG! Zrobimy to tak by przycisk był zbindowany i działał na przycisk!

Odpalamy Virtuala i wchodzimy w Config>"Keyboard Shroutcut" i teraz mamy dylemat:

1: Albo skasujemy wszystkie Skroty ktore oferuje nam Virtual i wybierzemy sobie bylejaki przycisk

2: Albo poszukamy w śród dych wszystkich Przycisków buttona Wolengo (czyli nie przypisanego do zadej Funkcji) - np. przycisk "R" - wejście w te ustawienia wygląda tak (Config jest na samej górze, koło przycisku wyłączania VDJ):

beztytuuldj.jpg

Następnie po prawej stronie klikamy "Add" i wyświetli nam się okno - wybieramy wszystko tak jak na poniższym SS'ie - tak jak ja mam (zaznaczone jest to na niebiesko), otoczyłem w kółko przycisk nasz - jeżeli klikniesz dowolny przycisk zmieni się on:

ddfdf.jpg

Gdy wybraliśmy sobie przycisk po lewej stronie w Value wstujumey "150" [to jest przyklad mozecie sobie np wpisac "300" ale nie mniej niz "0"(min) i nie wiecej niz "4096"(max)], zaznaczamy również na lewo od Value - "Momentarily". Po zaznaczeniu tego klikamy "Ok" - przycisk na mówienie gotowy - teraz na głośność mówienia. Znowu klikamy "Add" i wybieramy:

cxzzxczxc.jpg

Zwrócicie uwagę, że ścieżka jest podobna, ale nie taka sama - natomiast przycisk do głośnego mówienia jest taki sam jak na mówienie (w moim przypadku "R", u was zależy jaki przycisk) - następnie ustawiamy Value tak: 4096 (max) i zaznaczamy "Momentialiry" - po wykonaniu tego klikamy "Ok". Gotowe - mikrofon skonfigurowany!

--------------------------------------------------------

Podobało Sie Kliknij Like

784091427630431250239.png784091427630431250239.png784091427630431250239.png784091427630431250239.png
Opublikowano

Nie musisz mi wierzyć ale po co miał bym kłamać ?

Musze Ci koniecznie wierzyć, bo na forum jest zakaz plagiatowania Oo.

Opublikowano

ok zamykam temat bo tworzy się nie potrzebny spam

Ciekawe kto ci dał moda geniuszu O-O

@TOP

Słabe kurwa wypierdalaj

1357468552-U604459.png

By b4rt4z

Opublikowano

05.png

To tak jakbym miał komputer od 3 dni i mówił, że jestem informatykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...