Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Podział Championów

SaimonD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w kolejnym tutorialu z gry League Of Legends. W nim zajmiemy się podziałem Championów na grupy.

mamy 5 głównych grup. Lecz prawie każda grupa dzieli się na inne grupy

Fighter

Dzieli się na dwie podgrupy

Glass cannon

Jest to grupa do której należą takie postacie jak

Miss Fortune, Ashe, Corki,

MissFortune_Square_0.pngBowmaster_Square_0.pngcorki.png

Często nazywani także AD Carry. Mają mało Armor'u i mało HP. Lecz zadają mega dmg z autoattack'u

Ich rolą w Team Fight jest stac obok i napierdzielac w przeciwników któzi nie zdają sobie sprawy że dostają

po 300 dmg na sekunde. W teamfight'ach są często focusowani (zabijani pierwsi) ponieważ to oni zadają największy DMG.

Bruiser (OFFTANK)

Do tej grupy należą między innymi:

Irelia, Renekton, Nasus

Często nazywani Offtanki zamiast Bruiser chociaż to jest ich prawdziwa nazwa. Często kupuje się w nich tylko itemy pod survi

typu Lodowy młot by byli ciężcy do zabicia a ich Basic Attack jest taki duży że nie potrzebują dużo DMG z itemów by łatwo było nimi zabic.

Podsumowywując Fight'erzy jest to grupa do której należą wszyscy chamioni AD czyli buduje ich się pod atak damage. Dzielą się na dwie grupy Glass Cannon inaczej nazywani AD Carry któzi są papierami (łatwo ich zabic) lecz za to zadają epicki damage. Bruise'rzy inaczej nazywani AD Carry są bardzo wytrzymali w przeciwieństwie do Galss Cannon'ów i mają dośc duży DMG.

Caster

także dzieli się na dwie grupy:

Burst

Do tej grupy należą m. in.

Annie, Anivia, LeBlanc

annie.pngAniviaSquare.pngLeBlancSquare.png

Inaczej nazywani często AP Carry. Są strasznie papierowi. Lecz zadają Epicki damage podobnie do Glass Cannon'ów.

Ich rolą w teamfight jest by wskoczyc wypluc wszystkie skille focusując jednego przeciwnika i uciec. Jednym z najlepszych Burstów jest LeBlanc

która ma bardzo duży dmg. Potrafi zabic na jedno combo po czym uciec spokojnie dzięki skillowi pod W.

MageTank

Do tej grupy należą m. in.

Cho' Gath, Swain, Maokai

ChoGathSquare.pngSwain_Square_0.pngmaokai_avatar.png

Często myleni ze zwykłymi Tankami lub AP Carry lecz tak naprawde są to MageTank'owie podobnie do Bruiserów (offtanków) budują itemy pod survi

dzięki czemu trudno ich zabic. Ich basic atack jest bardzo duży dzięki czemu mogą łatwo zabic przeciwnika w 1 vs 1.

Ich rola w teamfight? Wejśc w środek teamfighta i nakurwiac niczym z kałasznikowa.

Podsumowywując Casterzy to wszyscy championi któzi zadają dmg zależny od ilości AP (ability power/ moc umiejętności) dzielą sie na 2 grupy podobne do grup fighterów ich role są podobne do fighterów w teamfightach focusowac należy najpierw Bursterów któzi są bardzo papierowi lecz mają bardzo duży DMG. MageTankowie są często myleni z tankami oraz AP Carry. Przykładem jest Swain który często jest mylony z AP Carry zadaje DMG lecz buduje się go pod Survi/ spell vamp od 6 lvl z dużą ilością Spell vampa jest niemal niezniszczalny dzięki ulti które go leczy.

Tank

Oni nie dzielą się na żadną grupe

do tanków należą np:

Rammus, Malphite, Volibear

rammus.pngmalphite.png13881389534f46a820d7120.png

Postacie które Nie zdają praktycznie DMG ich rolą w teamfightach jest to by wrogowie bili ich, a nie innych sojuszników. Dlatego posiadają dużą ilośc cc rammus taunt, malphite stun, slow, volibear przerzucenie, przestraszenie. Muszą zwracac na siebie uwage wrogów.

Jungler

Postacie których zadaniem jest bicie Jungli oraz pomoc przy zabijaniu tzn. ganki . Wskakują na linie i biją sie 2 vs 1 lub 3 vs 2 zależy od sytuacji.

Do nich należą np.

Lee Sin, Warwick, Olaf

avatar_38091.pngavatar_168.pngavatar_7670.png

Często są ad carry lub offtank'ami nieczęsto jest nim MageTank. Ich rola w teamfightach jest zależna od tego czy zbudują się pod

Glass Canon'a czy pod Bruisera

Support

Inaczej nazywani pomocnikami należą do nich m. in.

Soraka, Janna, Sona

soraka.pngjanna.pngsona.png

Ich zadaniem jest leczenie, pomaganie sojusznikom z drużyny nie zabijają minionów ponieważ one nie potrzebują

dużo itemów potrzebują kase na Wardy oraz na itemy żeby wytrzymac. Każdy Support posiada dużą ilośc cc lub

coś co pomoże przetrwac sojusznikom. Np Soraka Heal, Mana, Heal Globalny (heal który leczy wszystkich sojuszników)

Janna podrzucenie przeciwnika, tarcza, heal, Sona Heal Stun

Supporci także dzielą się na drugą grupe która jeszcze nie została zatwierdzona że tak powiem

należy do niej Alistar i tego typu supportowe tanki .

Mam nadzieję że przyda wam się ten tutorial byście nie mylili już się.

Solo Top = MageTank/ Offtank

Mid= Burst

Bot= Glass Cannon, Support

Jungle= Offtank/ Magetank (jungler)

------------------------------------------------------

Solo top= Irelia

Mid= LeBlanc/ Morgana

Bot= Sivir, Soraka

Jungle= Lee Sin

Tak wygląda przykładowa drużyna na wyższym poziomie wzór i podłożone do wzoru postacie. Pozdrawiam ;)

Pomogłem? Podziękuj ;)

Zbieram +'y

Opublikowano

Peeełno błędów.W Caster-Burst piszesz ,że to AD Carry.

AD Carry to niekoniecznie glass canon ,ponieważ budujemy GA/QSS do nich -.-

Bruiser to nie AD Carry.

Dopisz ,że support kupuje itemy z aurą dla teamu,by dodatkowo wspomagać ich.

Support nie musi posiadać heal'a czy tarczy ,to też należy dopisać.Przykład - Blitz.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

A , i dopisz Mana Carry czy jak to tam się mowi.Jedynym chyba z nich jest RYZE ,którego się robi pod manę z mniejszą ilością AP.

@down

a, chyba źle przeczytałem , sorry :P

@

Jungler też ad carry nie jest ;c

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Peeełno błędów.W Caster-Burst piszesz ,że to AD Carry.

AD Carry to niekoniecznie glass canon ,ponieważ budujemy GA/QSS do nich -.-

Bruiser to nie AD Carry.

Dopisz ,że support kupuje itemy z aurą dla teamu,by dodatkowo wspomagać ich.

Support nie musi posiadać heal'a czy tarczy ,to też należy dopisać.Przykład - Blitz.

"Każdy Support posiada dużą ilośc cc lub coś co pomoże przetrwac sojusznikom"

Gdzie tutaj jest napisane, ze potrzebuje heala badz tarcze ?

A , i dopisz Mana Carry czy jak to tam się mowi.Jedynym chyba z nich jest RYZE ,którego się robi pod manę z mniejszą ilością AP.

To sie nazywa ap carry/mage tank.

Malphite'a buduje sie glownie pod armor, poniewaz ma bonusy od tego. Jak go nazywasz? armorus tankus ?

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

"Każdy Support posiada dużą ilośc cc lub coś co pomoże przetrwac sojusznikom"

Gdzie tutaj jest napisane, ze potrzebuje heala badz tarcze ?

To sie nazywa ap carry/mage tank.

Malphite'a buduje sie glownie pod armor, poniewaz ma bonusy od tego. Jak go nazywasz? armorus tankus ?

Ja go zwę Mana Carry ,bo nie robi się go full AP tak jak np. Le Blanc tylko pod manę.Malphite nie gralem więc nie powiem ,jak go zwę ,lecz ryze na pewno mana carry :P

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

no bo to jest mana carry lecz zalicza się do AP carry. Jakis idiota widze że myśli że wszystko co sie zrobi na mpc podobnego do kogos z youtube to odrazu od niego zgapilo sie. Nie nie robilem tego od Gimpera..

CC czyli silenced, stun itp

Co wy mi piszecie o tarczy ludzie ! widze że tutaj trzeba jeszcze zrobic poradnik co oznaczają niektóre pojęcia ..

Jak wy myślicie że CC to tarcza.

Blitz nie ma heala ani tarczy ale jest supportem dobrym bo ma mase cc

Przyciąganie i podrzucanie/stun. Poozdrawiam lamki ..

@scoobany69: dzieki za pomoc w ogarnięciu tutaj. Ludzie myślą że cc to tarcze :] Poradnik chyba zrobie..

Pomogłem? Podziękuj ;)

Zbieram +'y

Opublikowano

Ja go zwę Mana Carry ,bo nie robi się go full AP tak jak np. Le Blanc tylko pod manę.Malphite nie gralem więc nie powiem ,jak go zwę ,lecz ryze na pewno mana carry :P

Ap - ability power

Ryze ma bonusy od many do dmg skilli, ale one wciaz zadaja ap dmg.

btw. ten wasz gimperek ssie lache.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Może mi ktoś powiedzieć od kiedy Annie jest AD Carry? Przecież to istne ap.

Mega błędów, chyba że efekt zamierzany?

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

CC- Crowd Control - efekty kontroli tłumu, stuny silence, fear,snare wszystko na przeciwnika!

Powyższy post to jeden z najbardziej elokwentnych i wysublimowanych wpisów na tym forum. Zastanów się 10 razy, nim się do niego odwołasz, oraz ciesz się wiedzą płynącą z niego.

Opublikowano

Trochę błędów i dopisz do drugiej grupy supportów Galio , Nunu , Alistar :) Dużo hp ładny dmg (Nunu i Galio z ulti rozwalają system) I mają dużo hp :)

Uwaga Spoiler Tylko +18 !!!

Zboczuch ^^

Opublikowano

Trochę błędów i dopisz do drugiej grupy supportów Galio , Nunu , Alistar :) Dużo hp ładny dmg (Nunu i Galio z ulti rozwalają system) I mają dużo hp :)

Tam sa tylko przyklady....

Opublikowano

@Vanosh: Dzięki poprawione.

Kto powiedział że Glass Cannon nie jest AD Carry przepraszam? Glass Cannony są to postacie typowe do budowania pod ad carry...

Pomogłem? Podziękuj ;)

Zbieram +'y

Opublikowano

zamiast "burst" lepiej napisz "nuker" (bo nuker to osoba a burst to rzecz) i jest różnica między nukerem a zwykłym ap carry- nuker wyrąbie combosa za 4/5 hp i jest free fragiem przez 10sek bo skille na cd (leblanc, veigar najlepsze przykłady), a ap carry ma zazwyczaj dość krótkie cd (ew. Jeden skill z bardzo krótkim a reszta z dłuższym, np. Ryze, ziggs)

Opublikowano

@2xup A czy przypadkowo klasa postaci nie zwie się AD carry a nazwa buildu to Glass Cannon (czyli hiper dmg i 0 survi)? Tak samo jak Z Bruiser (klasa postaci) a Off-tank (build).

wikmk9.jpg

Opublikowano

Bot= Glass Cannon, Jungler

Tutaj się wkradł mały błąd - powinno być: Bot= Glass Cannon, Support

I jeszcze taka uwaga - mage tank także świetnie nadaje się na mida.

Można by jeszcze dodać anty-magów i assassinów.

Poradnik komuś kto gra ok. miesiąc pewnie się nie przyda, ale dla tych nowych to zawsze coś.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Tych co podałeś do bursta to są raczej nukerzy ;) nuke - wyższa forma burstu :D

burst to akali, cho gath np - nie robi tak wielkiej sieki w tak krótkim czasie jak nuker

tych tanków co podałeś równie dobrze mógłbyś dać do junglerów i jakoś to połączyć ;)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Jak dla mnie to poradnik nie przydatny, no może za wyjątkiem ładnego opisania rodzjów bohaterów, dlaczego?

Tank-Voliberg

,,

Postacie które Nie zdają praktycznie DMG ich rolą w teamfightach jest to by wrogowie bili ich, a nie innych sojuszników. Dlatego posiadają dużą ilośc cc rammus taunt, malphite stun, slow, volibear przerzucenie, przestraszenie. Muszą zwracac na siebie uwage wrogów.''

​ Jesteś w mega błędzie, ta krowa:p to mój ulubiony chempion i bawet nie wiesz co on potrafi zrobić:P

''

Nie zdają praktycznie DMG ich,,

To co ty kamienie mu kupujesz?

:D

Voliberg rządzi i z pewnością rozwale nim nie jednego ad cerra czy inne gówno łatwiej niż ci się może wydawać

:D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bruise'rzy inaczej nazywani AD Carry są bardzo wytrzymali w przeciwieństwie do Galss Cannon'ów i mają dośc duży DMG.

Popraw

Opublikowano

Swain mage tank. Ten " poradnik " powinien zostać usunięty. Swainem gram b.b.długo, itemki butki>3poty>doran>vota>różdzka wieków>kielich/rabadon. Albo z tym tankiem malphitem, toż można nim iść typowo pod ap carry i nie jedną leblanc na samo R i Q zajebać. Autor, nie bierz się za poradniki, ew. poczytaj coś na temat lola, wtedy napisz.

Kiedyś było ważne jakim jesteś ziomkiem

dzisiaj patrzą na mnie krzywo, jak wyciągam drobne

to może kwestia tego kto jak bogatą ma rodzinę

choć nie miałem wcale gorzej to nie patrzę kto ma ile

Opublikowano

Swain mage tank. Ten " poradnik " powinien zostać usunięty. Swainem gram b.b.długo, itemki butki>3poty>doran>vota>różdzka wieków>kielich/rabadon. Albo z tym tankiem malphitem, toż można nim iść typowo pod ap carry i nie jedną leblanc na samo R i Q zajebać. Autor, nie bierz się za poradniki, ew. poczytaj coś na temat lola, wtedy napisz.

Myslisz, ze tristana to ad carry? A nieee poczytaj co na temat lola, bo mozna nia isc ap na mida.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...