Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Akali Immortal

SaimonD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Dziś chciałbym podzielić się z wami moją dotychczasową wiedzą o postaci akali. Mam nadzieję, że to co przedstawiłem poniżej przeniesie się na waszą gre i staniecie się lepszymi przywoływaczami.

1.Skille

akali-twin-disciplines.png

Twin Disciplines (PL. Podwójna Dyscyplina) (Pasyw) Pasyw, który sprawia, że Akali jest hybrydą AD/AP. Ja stawiam bardziej na AP jednak nie można zapominać o AD, ponieważ bez tego nie ma aż tak ogromnych obrażeń. Z pasywa mamy 2 buffy: jeden daje bonus obrażeń magicznych z AP (Ability Power), a drugi daje spell vamp z AD. Z dobrymi runami i masteriesami, oba buffy będą aktywne na pierwszym lvlu

akali-mark-of-the-assassin.png

Mark Of The Assassin (Skill pod Q) Skill tworzący podstawowy DMG akali, rzuca swoją kosą/ sikierką zadając DMG, dopóki sikierka nie zniknie znad głowy zaatakowanego przeciwnika/ miniona po uderzenia go z autoattacku zadajemy podwójny DMG. TRICK: Trick do tego skilla jest następujący uderzamy przeciwnika ze skilla pod Q, czekamy aż colldown (czas odnowienia umiejętności) będzie bliski 0 np 1 sec wtedy dopiero podbiegamy uderzamy przeciwnika drugi raz dzieki czemu zadamy podwójny dmg i po autoattacku skill powinien juz byc odnowiony więc znowu uderzamy ze skilla pod Q i znowu z autoattacku. Co daje nam nie podwójny lecz poczwórny DMG

.

akali-twilight-shroud.png

Twilight Shroud (Skill pod W) Skill pomagający akali dogonić lub uciec przeciwnikowi. Akali rzuca basen w którym jest niewidziala wszyscy przeciwnicy któzi wejdą w ten basen zostają spowolnieni.

akali-crescent-slash.png

Crescent Slash (Skill pod E) Jedyny skill AOE (zadaje obrażenia wszystkim wrogom będącym w pobliżu). Bardzo dobry do farmienia, junglowania mało przydatny w walce. Używając go trzeba pamiętać, że ma bardzo mały zasięg

.

akali-shadow-dance.png

Shadow Dance (Skill pod R) Akali skacze w strone przeciwnika zadając DMG stackuje się maksymalnie razy 3. Możemy skakać tylko na wrogów i na ich miniony. Skill nie jest skillem typu Jax'a który może skakać do swoich minionów, sojuszników, wardów. Bardzo przydatny w gonieniu przeciwnika i w ucieczce TRICK: Gdy przeciwnik próbuje nas zgankować stawiamy basenik najlepiej między krzakami po czym skaczemy do miniona najdalej odsuniętego od przeciwników i najbliższemu naszej bazy np. Turret . (Może nie jest to jakiś tam Trick lecz jest to tut dla początkujących więc wole to wytłumaczyć by nie było niepotrzebnych pytań).

2. Co Kupować?

Akali można budować na dwa sposoby : 1. AP (Moc umiejętności) 2. Hybrid (Mobilność) Hybrid BUILD: W tym build'zie bazowymi itemami są : Hextech Gunblade oraz Rylai Crystal Scepter

Zaczynamy od kupna butów

oraz 3 Health Potek

boots-of-speed.gifhealth-potion.gif

Koszt: Buty 350g. + 3x Potki 35g. = 475g.

Przy pierwszym cofnięciu do bazy powinniśmy mieć

około 2000g. Więc kupujemy

hextech-revolver.gif

Hextech Revolwer (1200g.) oraz ulepszamy nasze butki zależnie od tego

jakich mamy przeciwników ja często wybieram takie:

mercurys-treads.gif

Mercury's Tread (850g.)

Koszt: Revolwer 1200g. + Mercury 850g. = 2050g.

(możemy jeszcze jak nam zostanie kupić potki jeśli potrzebujemy)

Jeżeli jednak nie stać nas na to najpierw stawiamy na kupno Hextech Revolwera

Który możemy złożyć kupując najpierw dwie książki o nazwie

Amlpyfing tome koszt jednej książki 435g.

Później to już zależy kiedy cofamy i ile mamy kasy a tak pokolei wygląda to co macie kupić później:

giants-belt.gif(Koszt: 1110 g.)

rylais-crystal-scepter.gif(Koszt: 1995g.)

lich-bane.gif(Koszt: 3370g.)

rabadons-deathcap.gif(Koszt: 3600g.)

hextech-gunblade.gif(Koszt: 2425g.)

void-staff.gif(Koszt: 2295g.)

guardian-angel.gif(Koszt: 2600g.)

Skille, Masteries, Runy i Spells

Skille rozdajemy następująco:

73782202594578458995.jpg

Tutaj gdzie widzicie czerwone strzałki do niebieskich kółek macie wybór możecie włożyć na 3 lvl nie w skila pod Q a w skilla pod E

a na lvl 4 zamiast skilla pod e skilla pod Q. To zależy od tego jak wolicie. Dlaczego zmieniłem tutaj pokazałem że można najpierw zmaksować skilla pod "W" a dopiero pod "E" dlatego że jak mamy ciężką sytuacje i trzeba często uciekać skill pod "w" ma mniejszy colldown i dłużej basen istnieje.

Masteries rozkładamy tak:

90093792941000274532.jpg

Runy Kupujemy następujące:

Mark:

2x Insight (Magic Penetration)

7x Strenght (Attack Damage)

Seal:

9x Vitality (Health Per Level)

Glyph:

9x Force (Ability Power)

Quintessence:

3x Potency (Ability Power)

Spells:

Polecam:

flash.pngignite.png

Flash + Ignite

Najlepsze połączenie flash potrzebny do ucieczki lub szybsze dogonienie przeciwnika

Ignite dobicie przeciwnika

Flash mozna zastąpić również Ghostem, Teleportem lub Exhaustem

Twilight Shroud

W ostatniej już części ale jednej z ważniejszej pokaże wam jak należy używać baseniku ( Skill pod W) by łatwo wyjść z opresji i ganków przeciwnika. Basen można ustawiać na wiele sposobów najlepszym sposobem jest umieszczenie środka koła pomiędzy krzakami co prezentują te dwa zdjęcia:

60290526479508954664.jpg

77251299098055538046.jpg

Dzięki temu że ustawimy pomiędzy nasi przeciwnicy dopóki nie wejdą w krzaki nie będą wiedzieli czy stoimy w nich czy stoimy w drugich krzakach a może w baseniku umożliwia też to nam przebiegnięcie pomiędzy krzakami bez zauważenia nas przez przeciwnika. Kolejną zasadą jest ustawienie go w takich miejscach gdzie będziemy mogli spokojnie zgubić przeciwnika np ustawimy go na rogu lub między różnymi zakrętami co prezentują pozostałe zdjęcia:

67578752699304326368.jpg

22436335149170344966.jpg

59224526053227586649.jpg

Jak widzimy dzięki takiemu ustawieniu baseniku możemy stać w krzakach, i z obu stron ściany...

10057852372959263349.jpg

Jak widzimy dzięki takiemu ustawieniu baseniku mamy możliwość wejścia niezauważonym w krzaki oraz wejść w 3 zakręty ponieważ akali po około 0.5 sec od wyjścia z basenu staje się widoczna.

38327621944005252304.jpg

kolejny raz pokazuje jak ustawiać między ścianami basenik. Możemy teraz uciec z krzaków niezauważonym stroną prawą, lewą lub próbować uciec w górę od blue buffa.

98915368392561066211.jpg

Kolejny screen obrazujący jak przechodzić między krzakami niezauważonym... przez co łatwiej uciec...

72376718027584304196.jpg

Ostatnie, według mnie najciekawsze zdjęcie jak widzimy ustawiony basen sięga na połowe krzaków i na wyjścia z dwóch stron ściany przez co możemy uciec.

Mam nadzieje, że ten dość długi tutorial ułatwi wam gre tą postacią. Jest to mój pierwszy build/ tutorial więc prosze o odrobine łaski, napiszcie co jest źle zrobione poprawie w następnym tutorialu. Zdjęcia Skili, masteries oraz Itemków zostały zaczerpnięte z mobafire, a zdjęcia baseników robiłem sam na custom game. Pozdrawiam SimonD

Pomogłem? Podziękuj ;)

Zbieram +'y

Opublikowano

Lepiej jako drugie wymaxowac W, gdyz daje ono resy i armor, wiekszy slow + cd. Z E nie ma dmg.

Te itemy troche zla kolejnosc.

Glyphy lepsze pod mresy.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Akali jest mega, ma świetnego bursta.

Wg. mnie kiepskie itemy i runy.

Dla mnie runy:

- Red - Passywka musi byc, więc AD + M.pene

- Żółte - MRes.

- Quinty, i niebieskie - AP Flat

Składasz buty, revolwer, meiaja ( core, łatwo kille dobijać a da mase AP ), potem rabadon, potem z rewolwerka WOTA, potem Gunblade, i sytuacyjnie dalej.

Tniesz ludzi na combo, że nie wiedzą co się dzieje :D Screen z mojej dzisiejszej gry nią:

1340141409-U250239.png

Itemami się nie sugeruj, aha no i tu akurat grałem na topie na 2 osoby ( Więcej feeda <3 ), ale co 2min gank na mida :D

Ps. E to strata energi, skill do farmy.

Opublikowano

@up

2 rabadony sux :)

R > Q > W > E - zawsze tak maxuj skille nie zależnie od lane itp ;)

Sorce > Hextech > Rylai > Rabbadon > Lich Bane > Guardian Angel / Void Staff / Abyssal Scepter - ja tam preferuję taki build w takiej kolejności - chyba najbardziej ekonomiczny.

Dobre screeny z wykorzystaniem osłony dla początkujących - to się ceni i za to masz like ;)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Akali jest mega, ma świetnego bursta.

Wg. mnie kiepskie itemy i runy.

Dla mnie runy:

- Red - Passywka musi byc, więc AD + M.pene

- Żółte - MRes.

- Quinty, i niebieskie - AP Flat

Składasz buty, revolwer, meiaja ( core, łatwo kille dobijać a da mase AP ), potem rabadon, potem z rewolwerka WOTA, potem Gunblade, i sytuacyjnie dalej.

Tniesz ludzi na combo, że nie wiedzą co się dzieje :D Screen z mojej dzisiejszej gry nią:

1340141409-U250239.png

Itemami się nie sugeruj, aha no i tu akurat grałem na topie na 2 osoby ( Więcej feeda <3 ), ale co 2min gank na mida :D

Ps. E to strata energi, skill do farmy.

Te runy i itemy sa najlepsze na akali jakie moga byc [build najlepszej akali w tej grze (Westrice)]

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

Te runy i itemy sa najlepsze na akali jakie moga byc [build najlepszej akali w tej grze (Westrice)]

Westrice nie zlozyl by 2 rabadonow oraz mejaja i butow 5 ^^ Westrice takze nie buduje woty.

Nie ma najlepszego buildu, bo kazdy jest sytuacyjny ^^

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Okay, inny item który da mi 140 AP = Brak.

Buty 5, bo reszta i tak jest useless w late.

Normalnie Voidstaff był by zamiast 2, ale team nikt nie kupował MRes, no to po co.

Dla mnie taki build jest dobry, dużo AP = Burst, a survi i tak mam z 55% Spellvampa.

Każdy gra jak chce, to jest screen z 30lvl, ~250 win, a nie elo 2k, więc tu taki build przejdzie :)

@Down

Team 0cc, poza blitzem który nie umiał grać. A leczenie po 500 ciągle zaliczam do survi :X

@@Edit

Dobra, sam bym uznał build za słaby, ale się sprawdził xD

Fakt, teraz tak pomyślałem, to jest sporo lepszych itemów które mógł bym kupić.

Opublikowano

jak ty spell vampa i life steala zaliczasz to survi to pozdro. Stun i jeżeli to twoje jedyme survi- to go nie masz.

Ew. Exhaust/ignite

Opublikowano

Tymo piszę Ci kolega że grał z ludźmi którzy nie potrafili w tą gre grać więc taki build przejdzie na pewno by co inneg złożył jakby miał innych przeciwników

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...