Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] RAM

Flap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam będe mial zamiar kupic RAM do mojego komputera lecz nie wiem jaki bedzie dobry. Moja plyta glowan to gigabyte-ga-990xa-ud3. Napewno DDR3 1333Mhz 2x4Gb tylko jakiej firmy bedzie dobr?

Slyszalem ze dobrze by bylo gdyby RAM mial dobre napiecie przy robieniu OC a ze niedlugo bede robil OC procka (960T) to przydalby by sie takie.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

http://www.morele.ne...c4g9-2g-412805/

Proszę, nisko napięciowy ram

Czyli dobrze jak jest nisko napieciowy a nie wysoko?

Chodzilo mi o to zeby byl RAM 4Gb w jedym pudelku ze sie tak wyraze i 4Gb RAM w drogim no jezeli dobrze slyszalem to lepeiej miec 4gb i 4gb RAM niz 8Gb bo niby szybszy wtedy jest ale jezeli zle mowie to mnie prosze poprawic.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Nie o to chodzi ja mam tak ze mam juz w kompa wsadzone 1 pudelko i tam byly 2 kostki i jeszcze jedno pudelko 2 kostkiy o to chodzi o kupienie pudelka 4Gb RAM i potem drogiego.

I nie odpowiedziales czy mniejsze napiecie lepsze.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Mniejsze napięcie = mniejsze temperatury

Chcesz robić OC RAM'u = musisz zwiększyć napięcie

musisz zwiększyć napięcie = będzie stabilniej bo masz małe

Opublikowano

Tak napięcie będzie dobre ale dalej Cię do końca nie rozumiem. Chodzi Ci o to, że chcesz kupić razem 8GB ale teraz chcesz kupić 4GB i za jakiś czas kolejne 4GB? Tak?

Tak dokladnie tak. No ale jak pisalem "slyszalem to lepeiej miec 4gb i 4gb RAM niz 8Gb bo niby szybszy wtedy jest ale jezeli zle mowie to mnie prosze poprawic" czy dobrze zrozumialem? Czyli jakiej firmy mam kupic i jakie?

@Down:

Nie rozumiem OC RAM'u? Mi chodzilo o robienie OC ale procesora.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Z tego co przeczytalem w komentarzach to kosc mocno sie nagrzewa czyli nie dobrze.

Edit:

Jednak wezme te co dales na poczatku najwyzej pozniej je kupie bo bede musial troszeczke dluzej zbierac. A to ile mozna zmiescic kostek ramu zalezy od plyty glownej nie?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Mniejsze napięcie przydaje się gdy chcesz robić OC RAM'u, lub gdy chcesz mieć chłodniejsze RAM'y (mniej się zużywają).

Tak, lepiej mieć dwie kości ponieważ mogą pracować w trybie Dual-Channel i mają lepszą wydajność niż jedna większa.

Na płytach głównych w tych czasach można włożyć 4 kostki, zazwyczaj maksymalnie 8 GB w jednym slocie co daje 32 GB. Zależy też od płyty i procesora jakie obsługują taktowania (niektóre procki obsługują max 1333 MHz i nie obsłużą lepszych kości)

Opublikowano

Tak, lepiej mieć dwie kości ponieważ mogą pracować w trybie Dual-Channel i mają lepszą wydajność niż jedna większa

I o to mi chodzilo dlatego jak mam kupic czy te beda dobre bede mialy ten tryb Dual-Channel? http://www.morele.net/pamiec-a-data-gaming-8gb-kit-2x4gb-1333mhz-ddr3-cl9-radiator-xpg-axdu1333gc4g9-2g-412805/

Czy jakies inne mi polecasz ale zeby byly podobne i zeby byl ten tryb

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Edit:

Jednak wezme te co dales na poczatku najwyzej pozniej je kupie bo bede musial troszeczke dluzej zbierac. A to ile mozna zmiescic kostek ramu zalezy od plyty glownej nie?

Tak zależy to od płyty głównej. Ile masz teraz kostek ram wpiętych? Bo Twoja płyta obsługuje max 4 kości

Zależy też od płyty i procesora jakie obsługują taktowania (niektóre procki obsługują max 1333 MHz i nie obsłużą lepszych kości)

Błąd. Procesory SB obslugują kości pamięci 1333MHz ale można bez problemu kupować pamięci 1600MHz. Po prostu będą one wtedy działać jako 1333MHz

Opublikowano

Tak, będą pracować z 1333 MHz dlatego napisałem że procesor nie obsłuży 1600 MHz (nie będzie w stanie pracować z takimi RAM'ami dlatego obniży ich taktowania)

Ogólnie gdy kości są dwie takie same to DualChannel działa sam. Kości są dość drogie dlatego wybrałbym któreś z tych:

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-f3-10666cl9d-8gbxl-420359/

http://www.morele.net/pamiec-patriot-ddr3-8gb-2x4gb-kit-1333mhz-cl9-retail-psd38g1333kh-406493/

Opublikowano

Dobra, a jakie chłodzenie zamierzasz kupić ? Jaki mas zna to fundusz ? Ogólnie RAM w ostatnich slotach nie powinien kolidować z chłodzeniem jednak lepiej się upewnić.

Opublikowano

Jeśli nie będzie o/c to A-Daty będą dobre (choć pokusiłbym się na wyższe napięcie i zmniejszać CL + zwiększać takty)

Opublikowano

Czyli nisko napięciowe to właśnie ja CI podałe te adaty ;)

Ale ja chce zeby byly w trybie Dual-Channel no chyba ze tamte co ty dales. A chlodzenie do procka jeszcze nie wiem moze mi jakies polecicie a kasy to nie mam jeszcze nic hehe dlatego prosilbym o stsowna cene chlodzenia nie wiem gdzies do 100zl?

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...