Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tworzenie Clijenta/exp/yangi

Rekomendowane odpowiedzi

Rekrut
Opublikowano

Witam, znalazlem poradnik do zrobienia clijenta oraz zmiany rat: exp oraz yang na serwerze i z tym nachodzi moje pytanie czy poradnik jest dobrze napisany i wystarczy mi do zrobienia wlasnego clijenta na serwer dedykowany oraz czy przy dedyku wpisuje IP maszyny na ktorej jest postawiony serwer bez koncowki 100 czy z nia ? oraz czy poradnik w sprawie expa oraz yangow wystarczy do zmian rat na serwerze.

Witam tak jak obiecałem w poprzednim poradniku przedstawię wam dzisiaj jak zrobić swojego 1 clienta by można było wejść na swój serwer metin2 oraz powiem jak zwiększyć exp i drop yang.

ok więc na początek jak zwykle download :)

potrzebny nam będzie File ArchiverV2

gdy już pobierzemy i rozpakujemy (należy wypakować go do "C:\Users\Twoja_nazwa\")

kopiujemy pliki root.eix/ipk z metin2PL (głównego clienta metin2PL czyli globala)

i wklejamy je tam gdzie naszego File Archivera klikamy na File ArchiverV2.exe nastepnie wybieramy opcje Extract ----> Extract Archive Wybieramy plik root i później Otwórz

pojawią nam się 2 pliki w folderze Extracted który sam powinien się utworzyć

1 plik to folder root

natomiast 2 nazywać się będzie root.xml

wchodzimy do folderu root i pierwsze co musimy zrobić to otworzyć

plik serverinfo.py a następnie usunąć jego zawartość...

Później natomiast wklejamy do serverinfo.py ten oto kod:

Cytat: import locale

if locale.IsEUROPE():

STATE_NONE ="..."

STATE_DICT = {

0 :"...",

1 :"NORM",

2 :"BUSY",

3 :"FULL"

}

SERVER01_CHANNEL_DICT = {

1:{"key":11,"name":"CH1 ","ip":"Miejsce na twoje IP","tcp_port":13000,"udp_port":13000,"state":STATE_NONE,},

2:{"key":12,"name":"CH2 ","ip":"Miejsce na twoje IP","tcp_port":16000,"udp_port":16000,"state":STATE_NONE,},

3:{"key":13,"name":"CH3 ","ip":"Miejsce na twoje IP","tcp_port":18000,"udp_port":18000,"state":STATE_NONE,},

4:{"key":14,"name":"CH4 ","ip":"Miejsce na twoje IP","tcp_port":20000,"udp_port":20000,"state":STATE_NONE,},

}

REGION_NAME_DICT = {

0 : "POLAND",

}

REGION_AUTH_SERVER_DICT = {

0 : {

1 : { "ip":"Miejsce na twoje IP", "port":11002, },

}

}

REGION_DICT = {

0 : {

1 : { "name" :"Miejsce na nazwę serwera", "channel" : SERVER01_CHANNEL_DICT, },

},

}

MARKADDR_DICT = {

10 : { "ip" :"Miejsce na twoje IP", "tcp_port" : 13000, "mark" : "10.tga", "symbol_path" : "10", },

}

TESTADDR = { "ip" : "210.123.10.153", "tcp_port" : 50000, "udp_port" : 50000, }

w razie jak by nie działało po skopiowaniu tutaj daje gotowca pliku serverinfo.py w którym trzeba zmienić tylko IP i nazwę serwera na swoje :

>>KLIK<<

po zmianie IP i nazwy na swoje zapisujemy i kopiujemy plik root.xml do folderu tego gdzie mamy mt2.exe (ten sam folder w którym mamy File Archivera)

klikamy 1x lewym na root.xml i przenosimy na plik mt2.exe powinno pojawić się czarne okno mdos (czy jakoś tak xD.gif' alt='emotki_MPC_2015_xD.png' alt='xD'>.gif'> )

czekamy aż pojawi się napis "Press enter or space to continue"

klikamy enter albo spacje tak jak nam mówi okienko i kopiujemy pliki root.eix/epk do folderu metin2/pack

później ściągamy luncher który będzie nam potrzebny do odpalenia clienta natomiast plik metin2.exe z globalnego metin2 kasujemy

Download Lunchera:

Luncher >>KLIK<<

Wklejamy go do głównego folderu Metin2 i otwieracie serverimfo.py (ten od lunchera nie chodzi mi o tego z root :))

później znajdziecie tam IP zmieniacie na IP z hamachi z końcówką .100

GOTOWE! od teraz możemy wejść do gry na naszym serwerze! Pamiętając, że server, hamachi i portmap z odblokowanymi portami muszą być włączone! :)

BONUS

Jak zwiększyć drop yang i ilość expa na swoim privie?

to bardzo proste .... po odpaleniu serva wchodzimy do Navicat i logujemy się

wchodzimy do zakładki PLAYER w bazie danych naszego serwera i szukamy tabelki mob_proto klikamy na nią prawym i klikamy Duplicate ..... powinna nam się utworzyć tabelka mob_proto_copy

następnie robimy tak jak na obrazku

http://img694.images.../476/skrin2.jpg

czyli klikamy zakładkę zapytania u góry (jeżeli macie wersję angielską navicata zakładka będzie się nazywała Query)

następnie klikamy nowe zapytanie (new query)

Otworzy nam się edytor zapytań

W naszym edytorze należy wpisać odpowiednią frazę w połączeniu w pewnym sensie z działaniem matematycznym. Daną wartość wpisujemy w przypadku expa po zwrocie "exp=exp", a w przypadku yang po zwrotach "gold_min=gold_min" i "gold_max=gold=max". Przykładowo, jeśli chcę zwiększyć PD, które leci z potworów o 10000 wpisuję:

Cytat: UPDATE player.mob_proto_copy SET exp=exp+10000 ;

Można też odejmować exp, ale w tym przypadku zamiast znaku "+" wpisujemy "-".

Natomiast gdy chcę zwiększyć PD dziesięciokrotnie (x10) wpisuję:

Cytat: UPDATE player.mob_proto_copy SET exp=exp*10 ;

A gdy chcę zmniejszyć napływający exp o 5 razy, wpisuję:

Cytat: UPDATE player.mob_proto_copy SET exp=exp/5 ;

Ta sama zasada jest w przypadku dropu yang, z tym że kod jest trochę inny.. np. jeśli trzykrotnie zmniejszam drop yang wpisuję:

Cytat: UPDATE player.mob_proto_copy SET gold_min=gold_min/3 , gold_max=gold_max/3 ;

Można wpisać frazę na expa i na yang za jednym razem, z tym, że musimy je zapisać jedno pod drugim.

Gdy już wpiszemy co i jak chcemy zmodyfikować naciskamy na Wykonaj (Run)

Jeśli wszystko zrobiliście dobrze.. powinien wyświetlić się komunikat z liczbą i czasem zmienionych rekordów.

Wchodzimy ponownie do naszej tabeli Player, a następnie usuwamy oryginalny "mob_proto". Jeśli już to zrobimy.. zmieniamy nazwę naszej edytowanej tabeli z "mob_proto_copy" na "mob_proto".

Zamykamy Navicat, resetujemy serwer (trzeba po prostu wpisać Reboot w konsole czyli VirtualBox następnie od nowa włączyć serva i zalogować się na niego) i cieszymy się zmodyfikowanymi rate'ami expa i dropa yang.

To tyle o de mnie :)

Dodam tylko ze poradnik by KaMeR

Opublikowano
Witam, znalazlem poradnik do zrobienia clijenta oraz zmiany rat: exp oraz yang na serwerze i z tym nachodzi moje pytanie czy poradnik jest dobrze napisany i wystarczy mi do zrobienia wlasnego clijenta na serwer dedykowany oraz czy przy dedyku wpisuje IP maszyny na ktorej jest postawiony serwer bez koncowki 100 czy z nia ? oraz czy poradnik w sprawie expa oraz yangow wystarczy do zmian rat na serwerze.

Bez końcówki -.- To jest dedyka , a nie hamachi wpisujesz normalne ip.A tutek powinien ci starczyć.

Dłuższej grafiki się nie dało?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...