Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Czerwony Proszek

Pezet.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasilanie urządzeń

Urządzenia takie jak drzwi, tory (zwrotnica) lub ładunek wybuchowy (TNT) zostaną aktywowane gdy sąsiadujący blok zostanie zasilony. Na przykład gdy postawimy pochodnię zaraz obok drzwi, drzwi otworzą się lub zamkną w zależności od pierwotnego stanu. Podobnie gdy postawimy płytkę naciskową tuż obok drzwi, i zostanie aktywowana, drzwi zmienią swój stan gdyż blok pod płytą jest przez nią zasilony, który z kolei zasila blok pod drzwiami. Natomiast jeżeli umieścimy płytę naciskową w odległości 2 kratek od drzwi, mechanizm nie będzie działał gdyż prąd nie dotrze do klocka pod drzwiami.

Aby zasilić urządzenia na pewnym dystansie, stosuje się przewody. Należy dodać, że kabel który umieścimy na pewnym bloku nie należy do niego, a jest osobnym blokiem. Oznacza to, że kabla nie możemy bezpośrednio zakryć innym blokiem.

Najprostszą metodą zasilenia przewodu jest umieszczenie pochodni z czerwonego kamienia czyli RedStone, przycisku lub lewarka obok przewodu. Sprawdza się to również gdy przycisk lub pochodnia są umieszczone na ścianie. Można również umieścić blok bezpośrednio nad kablem, a na bloku umieścić włącznik.

Pochodnia z czerwonego proszku sama w sobie jest źródłem zasilania i domyślnie jest włączona, jednak gdy otrzyma zasilanie od bloku, na którym jest umieszczona, zostanie wyłączona. Ta funkcja pochodni jest jedną z najbardziej przydatnych w skomplikowanych obwodach.

Specyficzne urządzenia

Niektóre urządzenia zachowują się na swój sposób. Oto jedne z nich:

• Gdy blok jest zasilony, pochodnia umieszczona na nim zostanie wyłączona.
  • Gdy blok jest zasilony i znajduje się pod lub obok drzwi, drzwi zmienią stan z zamkniętego na otwarty (lub odwrotnie).
  • Gdy zostanie zasilony instrument lub dozownik (dispenser), to zagra on raz/wyrzuci raz przedmiot.
  • Gdy zostanie zasilony blok, który sąsiaduje lub jest pod zwrotnicą to zwrotnica zmieni kierunek jazdy.

Opublikowano

Naprawdę nie wiedziałem... Przecież każdy to wie. Jakbyś zrobił jakiś profesjonalny TuT o redstonie to może byłby like, ale tutaj nie ma prawie nic. A tak wogóle to chyba nie można podszywać się nickami, ale co ja tam wiem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...