Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak wyciągnąć z gry maxymalną ilosć FPS

GrubertQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano, w tym poradniku chciałbym podzielić się z wszystkimi sposobami jakie znam na przyśpieszenie naszego Gta. Swojego czasu sporo siedziałem na żęchowatym kompie i takie zabiegi wiele pomagały. Z góry mówię iż jeżeli ktoś zdecyduje się na wypróbowanie tego robi to tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność, nie chce potem czytać płaczu że przez to co ja radziłem coś się zjebało. No to startujemy.

Ustawienia Karty Graficznej.

Podaje to na swoim przykładzie. Mam jakiegoś starego radeona, ostatnio zwaliłem kartę i siedzę teraz na takim czymś ;x (System: Windows Ultima XP. Jest to XP'ek na silniku WIN7 SP1)

Więc na pulpicie klikając prawy przycisk myszy, wchodzimy we "Właściwości" Oczom naszym powinien ukazać się, mniej więcej taki obrazek.

92509198519005415533.jpg

Następnie wbijamy w zakładkę "Ustawienia" po kliknięciu w to wchodzimy w ustawienia "Zaawansowane" - Ukazany powinien tam być panel kontrolny sterowników.

15723621250103966627.jpg

Następnie po odpaleniu okna sterowników. (Akurat u mnie jest to Control Panel / W niektórych radkach jest Control Center, tak czy inaczej ustawienia powinny być podobne) Wbijamy w zakładkę ustawień 3D, gdzie przy zaznaczeniu Directa 3D wchodzimy w ustawienia i wszystko dajemy tak jak jest na screenie. (Może się to różnić u poszczególnych osób, ale jak mówiłem powinno być mniej więcej podobnie)

05102973985506776782.jpg

Jeżeli postępowaliśmy zgodnie z tymi krokami karta została ustawiona w najbardziej optymalny z możliwych sposobów

wink.png

--------------------

Ustawienia naszej gry.

Żeby nie było z tym większego pierdolamento daje do tego odpowiedni pliczek który wystarczy wrzucić domyślnie do (Mój Komputer > Moje Dokumenty > Gta San Andreas User Files)

Link

Ustawienia jakie w tym pliku zostały zastosowane to.

-Rozdzielczość

640 x 480 x 16.

-Dystans rysowania

0.

-Jakość efektów

Niska.

-Anty Aliasing

Wył.

-MipMap

Wył.

-Dźwięki

Ściszone do 1.

--------------------

Modyfikacje Podnoszące FPS.

W tym poddziale tego poradnika pokaże wam zbiór bardzo przydatnych modyfikacji mogących poprawić jakość naszej gry pod względem liczby klatek na sekundę.

Fps Increaser

Mały programik który wystarczy po prostu odpalić w czasie grania w Gta i pozostawić włączony. Daje on to iż wyłącza KOMPLETNIE limit FPS, przez co na mocnych komputerach można wyciągnąć nawet ponad 100 FPS! Na słabszych komputerach będzie działał coś na zasadzie wyciskarki, czyli będzie wyciskał tyle FPS ile dany komputer może wytworzyć.

Link

Gta Sa - Shrinker

Bardzo malutki za to bardzo wiele potrafiący programik. Co daje ? Kompresuje wszystkie możliwe tekstury w grze do mniejszej rozdzielczośći przez co ze standardowego rozmiaru pliku "gta3.img" który waży coś ponad 800mb robi zaledwie 300mb. Jakość testur w grze jest oczywiście troszkę pogorszona lecz na pewno nie na tyle by spokojnie nie można było sobie pograć. UWAGA! Żeby program poprawnie skompresował tekstury grę KONIECZNIE należy mieć zainstalowaną w domyślnym katalogu (/C: > Program Files > Rockstar Games > Gta San Andreas)

Link

No Clouds & Shadows Mod

Prosta modyfikacja która usówa nam z gry, wszystkie cienie spod ludzi i aut, jak i wszystkie mogące powodować lagi gry chmury jak i większe efekty wybuchów itp... Jest to autorska modyfikacja którą wykonałem własnoręcznie. Podmienić wystarczy dwa pliki w folderze "Models".

Link

Draw Distanse For Low PC's

Mod który redukuje dużo bardziej niż standardowe ustawienie dystans rysowania w naszej grze. Dystans Rysowania - Inaczej, pole widzenia i kreślenia wszystkich obiektów w zasięgu naszego wzroku. W dośc znaczący sposób pownien przyśpieszyć on naszą grę, o ile oczywiście zastosowaliśmy się do wcześniejszych porad. Instrukcja jak go zainstalować znajduje się w paczce z modyfikacją.

Link

Expand Display

Tego moda, określam mianem modyfikacji dla maniaków, którzy za wszelką cenę pragą wycisnąć z gry jak największą ilość klatek na sekundę bez względu na jej jakość. Modyfikacja dodaje do ustawień gry możliwość zmiany rozdzielczości nawet do 320 x 400 pikseli! (Większą rozdzielke mam w telefonie

xD) Przez co gra wygląda ultra zdzidziale ale nawet na żechąwatym kompie z procesorem pokroju dziadka Pentiuma 4 będzie śmigać przyzwoicie. UWAGA! By mod działał prawidłowo WYMAGANA jest wcześniejsza instalacja biblioteki CLEO 4. Odpowiednie linki do tego znajdują się poniżej.

Link Do Moda

Instalujemy go po prostu, po przez wrzucenie tego pliczka do głównego folderu z grą.

Biblioteka CLEO 4

Wymagana do prawidłowego działania tej modyfikacji. Odpalamy instalkę i po prostu instalujemy wszystko jak leci do gównego folderu z grą.

--------------------

Inne Sposoby Mogące Usprawnić Działanie Gry W Sampie.

Odpalenie Sa-Mp'a przy użyciu kilku rdzeni procesora.

Sposób ten przeznaczony jest dla osób które posiadają komputer z większą ilością rdzeni niż jeden. Domyślnie sam samp ustawiony jest w ten sposób by odpalał się z jednego rdzenia, jest sposób na to by odpalić go nawet i z kilku rdzeni przez co sprawność jak i stabilność gry może okazać się nieporównywalna niż dotychczas. Ok ale jak to zrobić ? Już obiaśniam. Włączamy sampa, po wejściu na wybrany przez nas serwer uruchamiamy menedżera zadań klikająć (ALT + CTRL + DELETE) przechodzimy do zakładki "Procesy" gdzie w okienku szukamy procesu pod nazwą "gra_sa.exe" zaznaczamy go jednym kliknięciem tak by podświetlił się najczęściej na niebiesko. Kolejnie klimamy na nim prawym przyciskiem myszy, wybieramy opcję "Ustaw Koligrację" gdzie w nowym okienku które powinno nam sie pojawić zaznaczamy wszystkie możliwe procesory, po czy klikamy "Ok" - Zamykamy menedżera zadań i wracamy do gry. Poniżej jeszcze pokaże SS'y, pokazujące co i jak.

31147585547734326852.jpg

57515562960686010958.jpg

Uwaga to nie wszystko!

Wcześniej by w ogóle móc odpalić sampa na kilku rdzeniach należy zmienić jedno ustawienie w jego pliku konfiguracyjnym który zapisany jest pod nazwą "sa-mp.ini". Domyślnie znajdziemy go w (Mój Komputer > Moje Dokumenty > Gta San Andreas User Files > SAMP > sa-mp.ini) Wówczas gdy już znaleźliśmy ten plik, otwieramy go powiedzmy w notatniku lub innym edytorze tekstu i przeprawiamy w nim następujące ustawienie.

multicore=0

Dajemy to na

multicore=1

Po wykonaniu tego zabiegu, zapisujemy pliczek przy czym możemy go zamknąć. Proszę pamiętać iż tą operację należy wykonać z wyłączonym Gta, tak dla pewności żeby nic nie zjebać.

Priorytet Aplikacji.

Ustawiamy go gdy gra już jest włączona. Minimalizujemy ją wtedy po czym otwieramy menedżera zadań, w zakładce "procesy" przy procesie "gta_sa.exe" dajemy prawy myszki i ustawiamy priorytet na "Niski". Dlaczego na niski nie na wysoki ? A widzicie, to może zastanawiać wielu ale postaram się to wytłumaczyć. Gdy przydzelamy prirytet wysoki jakiejś aplikacji procesor skupia wtedy na niej większą uwagę, większa moc obliczeniowa zostaje przekazana dla tej aplikacji, ma to taką wadę iż dzięki takiemu zabiegowi inne podzespoły i obecnie pracujące procesy w tle zyskują mniej potrzebnej im mocy co się z tym wiąże iż komputer może (ale nie musi) działać niestabilnie. Na słabszych komputerach może obiawiać się to zacinaniem myszki, problemami z otwieraniem niektórych aplikacji gdy jedna z nich dostanie wysoki priorytet itp. Przy ustawieniu danej aplikacji priorytetu nieskiego, działa to w całkiem odwrotną stronę. Przedzielonej aplikacji z niskim priorytetem procesor przekazuje mniejszą moc obliczeniową, ale co za tym idzie dana aplikacja zydkuje więcej wątków dojścia do pamięci podręcznej i pamięci ram przez co działa stabliniej, a kumputer lajtowo przetwarza informację danej aplikacji i działa ona z optymalną szybkością.

--------------------

I na tej poradzie zakończę cały ten wykład. Mam nadzieję iż poradnik przyda się komuś, zawarłem w nim wszystkie znane mi sposoby usprawnienia działania gry. Większość sposobów była testowana przez samego mnie, wykonując poszczególne kroki można podnieść wydajność gry nie do poznania. Żeby gra działała optymalnie należy także pamiętać o systematycznym skanowaniu komputera w poszukiwaniu wirusów, defragmentacji dysków twardych czy też ogólnie o utrzymaniu w nim porządku (Raz na jakiś czas nie zaszkodzi przejechać komputer np. takim CCleanerem). Gdy będziecie się tego wystrzegać i robić co jakiś czas to dla waszej maszyny, z pewnością odwdzięczy się wam ona, sprawnym i szybkim odpalaniem każdej gry, płynnością a przede wszystkim stabilonością i cieszeniem się z rozgrywki nie mając żadnych problemów. Pozdrawiam GrubertQ

//proszę o zdjęcie kilku %

:)

9amUS1C.png
Opublikowano

Poradnik skopiowany. Sam sobie narobiłeś problemów, póki co możesz liczyć na dostanie kolejnych punktów ostrzeżeń niż na ich odpracowanie.

DBY2M.png

exMPC Media Team exGold MemberexModerator

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...