Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Własny serwer

Edek5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam dość nie typowe pytanie, czy ktoś z was miał kiedyś własnościowy serwer ? Nie chodzi mi tu o serwer do gry, ale o urządzenie przystosowane do jego stawiania. Wiem ,że bez problemu można postawić serwer do gry na własnym komputerze, ale akurat mam okazje kupna serwera, lecz nie jestem pewien czy można na nim w ogóle zainstalować jaki kolwiek serwer do gry.

Oto parametry urządzenia:

Procesor:Intel Xeon 2.8GHz 533MHz

Pamięć: 4GB DDR ECC

Dysk twardy: 2x Scsi 73GB

Kontroler: ULTRA 320SCSI (nie mam pojęcia co to oznacza, ani do czego służy)

Karta sieciowa: Gigabit 10/100/1000 (nie mam pojęcia co to oznacza, ani do czego służy)

Porty: 5x Pci-x / Pci (nie mam pojęcia co to oznacza, ani do czego służy )

Wiem, że parametry nie zachwycają, ale jeśli dało by rade uruchomić na nim serwer do gry to i tak byłbym szczęśliwy. Miał ktoś z was do czynienia z czymś takim? Wiecie czy można na takim urządzeniu postawić serwer do np. minecraft ? Jak instaluje się na takim urządzeniu pliki ? Jeśli ktoś wie jak mi pomóc, to byłbym wdzięczny oraz prosiłbym o wskazówki (dotyczące serwer oraz jego obsługi)

Opublikowano

lagi zależą głównie od ilości ramu na gracza i szybkości łącza

uruchomić serwer by się dało ale napisz jak masz zamiar robić ? tzn na ile slot i jakie masz połączenie z internetem

co do systemu operacyjnego możesz zainstalować windows albo freebsd (tutoriale ostatnio gdzieś czytałem)

@DOWN

z instalacją problemów nie będzie (chyba, że nic nie rozumiesz z angielskiego) FreeBSD możesz mieć za darmo

a co do IP to wiem tyle, że musi być zewnętrzne + odblokowane porty (domyślny minecrafta wystarczy: 25565)

wpisz w uruchom cmd > ipconfig i tam adres IP masz podany

jak uruchomisz serw to łączysz sę za pomocą tego ip:port (jesli port jest domyslny to wystarczy samo ip do połączenia)

w pliku server.properties ustawiasz swoje IP i co tam jeszcze chcesz i powinno wszystko działac

jak jeszcze coś to pytaj :)

Hejo

Opublikowano

Z internetem problemu nie będzie, 100Mb/s pod serwer jest optymalna prędkością,a serwer sadzę, że miałby utrzymać około 60 slotów, przy pamięci 4 GB nie jest to duża ilość. A wiecie jak wygląda to z IP serwera oraz instalacją plików na maszynę ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...