Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[POMOC] Robienie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka chcę zrobić prostą grę i mam kilka pytań:

1. Jaki najlepszy program?

2. Chcę zrobić własną postać i własne otoczenie i mobki.

3. Ma to przypominać najlepiej grę Mario.

4. Chcę żeby była możliwość ulepszeń postaci i ruchów typu skok, kucanie, uderzenie

Moje gg 34889084.

Proszę o pomoc.

Coś to temat przenieść.

Główna postać, wrogowie, otoczenie (przedmioty, drzewa, budynki itd.) będą zrobione przeze mnie.

Będzie chodziło się postacią z wielką głową i zabijało potworki poprzez walnięcie ich z dyńki.

Z biegiem czasu pojawią się lepsi wrogowie i będzie trzeba dokupić jakiś przedmiot żeby ta nasza "broń" (głowa) była mocniejsza i zadawała

większe obrażenia (mówię tu o kupnie np. kasku rowerowego, kasku do "rugby" itd.)

Walutę się zdobywa poprzez jej zbieranie.

Gra będzie podzielona na 10 rozdziałów a w każdym będzie po 5 misji na koniec każdego rozdziału będzie jakiś Boss.

Postać bedzie miała HP a jak jej poziom spadnie to w sklepie można dokupić lekarstwo.

Opublikowano

Wg mnie taką grę szybko zrobisz w Javie.

Weteran
Opublikowano

Gier nie "robi się w programach", a piszę.

Chyba że, chodzi ci o rodzaj takiego szajsu typu GameMaker, czy coś w tym rodzaju.

Napisz dokładniej o co ci chodzi.

@Up

To twoje zdanie jest za przeproszeniem gówniane.

Opublikowano

Gier nie "robi się w programach", a piszę.

Chyba że, chodzi ci o rodzaj takiego szajsu typu GameMaker, czy coś w tym rodzaju.

Napisz dokładniej o co ci chodzi.

@Up

To twoje zdanie jest za przeproszeniem gówniane.

Czemu ;( Dla mnie szybciej pisze się gry w Javie.

Weteran
Opublikowano

Czemu ;( Dla mnie szybciej pisze się gry w Javie.

'Bo szybciej' to żaden argument.

Jeżeli piszesz gry, to tylko w C++.Jest to najczęściej wybierany i chyba najbardziej defaultowy język w GameDevie.

Java jest za wolna i zbyt często niestabilna, żeby pisać w niej gry.

Do autora

Ofc. Jeżeli masz taki fetysz, to możesz pisać gry w każdym języku, bo to jest sprawa bardziej drugorzędna.

Ja wygłaszam jedynie swoją poglądy co do Javy.

Opublikowano

'Bo szybciej' to żaden argument.

Jeżeli piszesz gry, to tylko w C++.Jest to najczęściej wybierany i chyba najbardziej defaultowy język w GameDevie.

Java jest za wolna i zbyt często niestabilna, żeby pisać w niej gry.

Do autora

Ofc. Jeżeli masz taki fetysz, to możesz pisać gry w każdym języku, bo to jest sprawa bardziej drugorzędna.

Ja wygłaszam jedynie swoją poglądy co do Javy.

Za wolna , nie stabilna?

runescape.com

pokenation.org

Java jest the best xDDD

Opublikowano

To nie jest licytacja, tylko pomoc nieumiejętnemu. Jeśli nie potraficie tego docenić to wyjdźcie i nie wracajcie do póki nie dojdziecie do porozumienia. Istnieje coś takiego jak PW, oraz dział pojedynki w FA, życzę obydwóm powodzenia.

Co do tematu, to polecam C++.

Weteran
Opublikowano

To nie jest licytacja, tylko pomoc nieumiejętnemu. Jeśli nie potraficie tego docenić to wyjdźcie i nie wracajcie do póki nie dojdziecie do porozumienia. Istnieje coś takiego jak PW, oraz dział pojedynki w FA, życzę obydwóm powodzenia.

Co do tematu, to polecam C++.

I w tym właśnie mpcforum popełnia błąd. Forum to nie jest support, tylko portal dyskusyjny.

Dyskusje, wymiany zdań i poglądów na forum to nic złego, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Niestety administracja mpc dąży do tego, żeby zrobić z tego jeden wielki support. Jest ogromny błąd, ponieważ użytkownicy mogą poczuć się wykorzystywani.

Gdyż w supporcie za taką robotę płacą, a tu nie.

Dodam jeszcze, że twoja odpowiedź jest nic nie warta. Nie napisałeś dlaczego polecasz akurat język C++.

Bez uzasadnienia mogę ci równie dobrze polecić język BrainFuck.

@Down

Ofc. że dział jest nieodpowiedni. Zgłoszenie wysłałem już dawno temu, ale żaden gm nie chcę się pofatygować i przenieść go,

Opublikowano

I w tym właśnie mpcforum popełnia błąd. Forum to nie jest support, tylko portal dyskusyjny.

Dyskusje, wymiany zdań i poglądów na forum to nic złego, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Niestety administracja mpc dąży do tego, żeby zrobić z tego jeden wielki support. Jest ogromny błąd, ponieważ użytkownicy mogą poczuć się wykorzystywani.

Gdyż w supporcie za taką robotę płacą, a tu nie.

Dodam jeszcze, że twoja odpowiedź jest nic nie warta. Nie napisałeś dlaczego polecasz akurat język C++.

Bez uzasadnienia mogę ci równie dobrze polecić język BrainFuck.

Po co, skoro wymieniłeś wszystkie atuty? Także jestem takiego zdania, ale ten dział jest daleki od takich dyskusji, jak i od takich tematów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...