Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wysokie zużycie procesora.

JestemSlepy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kilka dni temu zaczęły się problemy z moim komputerem. Muzyka się zacina i idzie wolniej ( dźwięki zmieniają się jakby pod wpływem efektu "robota" ), gry się tną, Windows się włącza 6 minut ! Nawet otwierając folder zużycie procesora skacze do 50 %. Posiadam Windowsa XP 32 bitowego. Próbowałem wielu rzeczy : formatowałem dysk, naprawiałem Windows`a, defragmentowałem dysk. Nic nie działa. Myślałem, że dysk jest zapchany więc wykonywałem wcześniej wymienione czynności. Nie wiem co robić dalej. Może mi coś doradzić ?

Kocham mame

Opublikowano

W takim razie spróbuję format jeszcze raz.

Lepiej będzie jak zrobię z płyty Windowsa czy jakimś programem ?

Kocham mame

Opublikowano

Wygląda na to, że w tym momencie jest już wszystko w porządku. Wcześniej robiłem szybkie formatowanie więc może dlatego problem cały czas się ukazywał.

@ EDIT

A jednak nie :/ Dalej jestem w dupie. Po pewnym czasie od formatu problem znów powrócił i dalej dzieje się to co się działo :/

Kocham mame

Opublikowano

a może byś podał jaki masz procesor może poprostu się zmęczył obciążasz go jakimi programami przy starcie polecam program cacheman ale nie cahemanxp !! oraz jakies Ashampoo win optomizer kożystam z tego od paru lat

Opublikowano

@UP

Mam Intel Pentium Dual E2200 2.20 GHz, ale jak mam obciążać komputer zbędynmi programami jeżeli wczoraj robiłem format i problem nie ustał ? Oczywiście spróbuję.

Ehh widać że nie dociera. Przeczytaj mojego poprzedniego posta 10 razy i zrób co trzeba.

Skanowałem komputer wszystkimi trzema programami. Nic nie znalazły :/

@EDIT

Optymalizacja tym programem również nie pomogła ... Ju na prawdę nie mam pojęcia co się dzieję.

Kocham mame

Opublikowano

Zainstaluj wszystkie sterowniki do płyty głownej, jak widać system ci dosłownie muli i przycina się przy obsłudze urządzeń do niej podpiętych.

Najczęstrzym problemem jest konflikt urządzeń, wyłacz w biosie dzwięk i sprawdź jak działa, w razie dobrego działania załącz i przeinstaluj sterowniki na nowsze albo wręcz znajdź starsze.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

W tym rzecz, że wszystkie sterowniki mam zainstalowane. Wyłącze ten dźwięk w BIOS`ie i zobacze co się będzie działo.

Kocham mame

Opublikowano

Nie miałem czasu, aby sprawdzić tą sytuacje z BIOS`em. Dopiero teraz znalazłem chwilę czasu wolnego, ale nie mam pojęcia co zrobić w BIOS`ie. Wszedłem i nic nie znalazłem co byłoby związane z dźwiękami / muzyką. Przydałaby się jakaś podpowiedź bo nie wiem co mam zrobić :)

Jeszcze chciałbym dodać, że wszystkie sterowniki mam zainstalowane z płyt które miałem dołączone do komputera. Od momentu kiedy kupiłem komputer zawsze z nich korzystałem i nie było problemu.

@EDIT

Znalazłem w internecie program UpdatesMyDrivers. Pokazał mi on, że mam 18 przestarzałych sterowników jednak za ich aktualizacje tym programem musiałbym wykupić licencje. Czy znacie program tego typu tylko, że za darmo ?

Kocham mame

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...