Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Video-TuT] Jak postawić zwykły serwer Terrarii 1.1.2

MeM aka KaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego względu, że w dziale Tutoriale nie ma aktualnego poradnika jak postawić zwykły serwer Terrarii, zamieszczam Video TuT'a.

Nie jest to może jakaś filozofia, lecz niektórzy mają z tym problemy.

Inne poradniki tutaj na temat stawiania zwykłego serwera są nie aktualne i na starszą wersję.

W 1.1.2 jest to inaczej niż w poprzedniej wersji 1.1.1 dlatego umieszczam tego Video-TuT'a by me. ;)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

I kolega wbija na serwer pod IP mojego internetu tak?

Mam internet z neostrady więc nie wiem jak to działa.

Tak . Ale niestety mając Terrarię masz zmienne ip ;)
Opublikowano

Czyli raczej nie mam na co liczyć prawda?

Dlaczego ? Oczywiście pograsz z nim ale będziesz musiał codziennie zmieniać ip w configu lub poprostu skorzystać z Hamachi ;)
Opublikowano

Zawsze da radę nawet jeśli ktoś ma zmienne IP. Takie sposoby jak serwer przez Hamachi lub codzienna (tyczy się Użytkownikom Neostrady) zmiana IP w configu. Jest też coś takiego jak NO-IP. ;)

xKaMaSx

exMod

Memory

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

zrobiłem tak jak na filmiku i działa :D a czy na ruterze IP bende musiał zmieniać codziennie ?????

Fajnie. ;)

Jeśli masz stałe IP to nie będziesz musiał zmieniać codziennie. Natomiast jeśli zmienne to tak. :P

@Down

Spoko. :P

xKaMaSx

exMod

Memory

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Taki serwer chyba bardziej laguje grę i komputer niż taki z plików serwerowych jak np. TShock prawda?

Zrobiłem teraz mały teścik. Postawiłem dwa serwery :

1. Zwykły

2. TShock

Ad.1.

Pobiera więcej RAMu i jest większe zużycie procesora, aczkolwiek sama gra pobiera mniej RAMu.

Ad.2.

Pobiera mniej RAMu i mniejsze zużycie procesora, aczkolwiek sama gra pobiera więcej RAMu.

Wnioski można samemu wyciągnąć.

Wiadomo także oczywiście, że to zależy od mocy sprzętu na jakim się stawia, mój nie należy do najlepszych.

Zapewne inne efekty by były gdy serwer był na jakimś dedyku. To zależy od sprzętu.

Dodam, że na zwykłych jak wiadomo nie można mieć pluginów, a na TShocku tak.

Myślę, że jeśli na TShocku dodałoby się parę pluginów pobór RAMu i procesora zwiększyłby się, ale nie sądzę, że aż tak bardzo.

Uważam, że TShock jest bardziej wydajny do stawiania serwerów niż przy zwykłych plikach. :)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Zrobiłem teraz mały teścik. Postawiłem dwa serwery :

1. Zwykły

2. TShock

Ad.1.

Pobiera więcej RAMu i jest większe zużycie procesora, aczkolwiek sama gra pobiera mniej RAMu.

Ad.2.

Pobiera mniej RAMu i mniejsze zużycie procesora, aczkolwiek sama gra pobiera więcej RAMu.

Wnioski można samemu wyciągnąć.

Wiadomo także oczywiście, że to zależy od mocy sprzętu na jakim się stawia, mój nie należy do najlepszych.

Zapewne inne efekty by były gdy serwer był na jakimś dedyku. To zależy od sprzętu.

Dodam, że na zwykłych jak wiadomo nie można mieć pluginów, a na TShocku tak.

Myślę, że jeśli na TShocku dodałoby się parę pluginów pobór RAMu i procesora zwiększyłby się, ale nie sądzę, że aż tak bardzo.

Uważam, że TShock jest bardziej wydajny do stawiania serwerów niż przy zwykłych plikach. :)

Nie chcę odchodzić od tematu ale gram z kolegą na zwykłych plikach serwerowych a na TShock są większe lagi. Czym to morze być spowodowane?

Opublikowano

Nie chcę odchodzić od tematu ale gram z kolegą na zwykłych plikach serwerowych a na TShock są większe lagi. Czym to morze być spowodowane?

Hm tego to nie wiem. Jak pisałem u każdego może być inaczej, ja testowałem na swoim nie za dobrym sprzęcie i wydajność TShock'a była lepsza niż zwykłych.

Lagi mogą też zależeć od przepustowości łącza. Wydaje mi się, że TShock ma większe zapotrzebowanie na prędkość łącza, z tego względu, że ma więcej funkcji.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Hm tego to nie wiem. Jak pisałem u każdego może być inaczej, ja testowałem na swoim nie za dobrym sprzęcie i wydajność TShock'a była lepsza niż zwykłych.

Lagi mogą też zależeć od przepustowości łącza. Wydaje mi się, że TShock ma większe zapotrzebowanie na prędkość łącza, z tego względu, że ma więcej funkcji.

Całkiem możliwe. Na zwykłych plikach mogę grać z TS i jedną osobą bez lagów a na TShock bez TS z jedną osobą wrogowie się teleportują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...