Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OC XFX Radeon HD6870

lackidacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam zamiar podkręcić GPU, bo nie bardzo mnie cieszą spadki do 40fps w BF3 na rodziałce 1360x768. Wiem, że to głównie wina procesora, bo gra nie jest zoptymalizowana pod 8 rdzeni, ale zawsze lepiej mieć te kilka fps więcej. Tak więc: jak bezpiecznie podkręcić kartę? Co ile MHZ sprawdzać stabilność i jakiej temperatury nie powinienem przekroczyć? Mam zamiar kręcić MSI Afterburner'em a sprawdzać MSI Kombustor'em. Dodam, że karta jest z podwójnym chłodzeniem.

Mój sprzęt (podawałem już multum razy, ale podam jeszcze raz)

AMD FX8120 3,4GHz

XFX Radeon HD6870

AsRock 990FX Extreme3

OCZ 550W 80+

2x2GB G.SKILL CL7 ECO

7m9a.png

Opublikowano

Nubku wyłaź stąd. @UP

Memory możesz zostawić.

Ok. Dzięki za pomoc. Dam info, jeśli uda się wykręcić coś sensownego.

@EDIT: Udało mi się wykręcić core do 940MHz przy niskiej temperaturze (na 945+ wywala błędy) memory zostawiłem na 1050MHz I tu kolejne moje pytanie. Czy kręcenie pamięci cokolwiek da?

7m9a.png

Opublikowano

W MSI mam zablokowane "Core Voltage" i nie można tego zmienić w opcjach ani żadnym configiem. W TechPowerUP GPU Tool jest napisane, że karta nie pozwala na zmianę napięcia. ;/

@EDIT: Dziwne. Wczoraj max mogłem dać 940MHz, a dzisiaj doszedłem do 1000MHz bez żadnego błędu, ale fps w testach jest mniej o.O (około 64fps a wczoraj na tych samych ustawieniach 69-70fps)

@EDIT2: I znowu maksymalna częstotliwość to 940GHz.

7m9a.png

Opublikowano

Napienia nie ruszysz na orginalnym biosie w karcie. Mozesz sprobowac zmienic bios (poszukaj na necie taki ktory umozliwia zmiane napiecia na rdzeniu).

Co do pamieci - mozesz je krecic o jakies 10-15mhz w gore i potem testowac czy podczas grania nie beda ci wyskakiwaly jakies kratki czy cos podobnego, jak tak to zmniejsz taktowanie o 10-15mhz i sprawdzaj dalej az dojdziesz do stabilnego taktowania.

Jak za mocno podkrecisz procesor graficzny to komp sie zawiesi i trzeba bedzie reset zrobic :)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...