Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak zacząć grę w minecraft ?

DaN1o2pL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !!!

W tym poradniku chciałbym Wam przedstawić krótko zrozumiale no i zwięźle jak zacząć grę w minecraft Zaczynajmy!

(Klikaj na obrazki aby powiększyć)

1. Pobieranie

A więc za darmo możemy zdobyć tylko wersję piracką minecrafta tgz. piratke, no-premium.

Do piratki niestety niemogę podać linku, ale znajdźcie w g00gle xD

2. Instalacja

Gdy pobraliśmy plik .exe wrzucamy plik na pulpit i odpalamy ^_^

Gdy pojawi się nam takie okno :

7351ee35b034.jpg

Wpisujemy swój nick i naciskamy enter game. Czekamy aż się załaduje :rolleyes:

3. Tworzenie nowego światu

W menu głównym naciskamy "singleplayer"

f954bd1b1d7f.jpg

Następnie klikamy create new world

f09e2b211e61.jpg

Gdy wyskoczy nam okno to co trzeba zrobić objaśniłem na obrazku ;)

967071235aa0.jpg

4. Zaczynamy Grac (Co trzeba zrobić na początku)

A więc gdy świat już się nam wygenerował to podstawową rzeczą jaką musimy zrobić to ściać drzewo.

Jak to zrobić ? Klikamy na drzewo i przytrzymujemy prawy przycisk myszy.

Gdy wypadnie nam mały klocuszek (item) to musimy wejśc na niego w celu podniesienia ^_^

Teraz kolejną rzeczą jaką musimy zrobić to crafting table. Wciskamy klawisz "e" po czym powinien naszym oczom ukazać się ekwipunek. W prawym górnym rogu mamy mini crafting. Wkładamy miniaturkę drewna (kloczuszek, item) w jeden z kwadracików. W kwadraciku na który wskazuje strzałeczka powinny sie pojawić deski. Bierzemy je za pomocą lewego przycisku myszy przenosząc do swojego ekwipunku :)

Teraz czas na zrobienie craftingu ^_^

Aby zrobić crafting kładziemy deski w 4 kwadracikach w taki sposób powstaje nam crafting B)

Teraz musimy zrobić podstawowe narzędzia takie jak :

Kilof

Łopata

Motyka

Pochodnie

Siekiera

Zbroje

Miecz

Jak je zrobić ? Znajdź na tej stronie ;) :

http://pl.minecraftwiki.net/Crafting

Oprucz tego trzeba zabić świnię, kurczaka, krowę aby zdobyć pożywienie i napełnić pasek głodu.

Jak jeść ? Trzymając mięso w ręku klikamy lewy przycisk myszy.

5. Moby (Opis wszystkich)

Moby to zwierzęta NPC i potwory, jakie znajdziemy w Minecraft. Aktualnie w grze jest 24 mobów.

Ja tutaj podzielę je na kilka grup ;)

UWAGA ! Przez to iż napisy pod obrazkami rozwalały się musiałem je dać obok a nie pod obrazkami :(

Moby przyjazne

Moby przyjazne nie atakują gracza i sprzyjają mu.

SnowGolemFace.png WolfFaceTamed.png BlackCatFace.png Bałwan Pies Kot

Moby pasywne

Moby pasywne nie atakują gracza.

PigFace.png SheepFace.png CowFace.png ChickenFace.png Squidface.png VillagerHead.png MooshroomCowFace.png OcelotFace.png Świnia Owca Krowa Kurczak Kałamarnica Mieszkaniec wioski Grzybowa krowa Ocelot

Moby neutralne

Neutralne moby nie będą atakować gracza jeśli ich nie sprowokujemy.

Vg_face.png ZombiePigmanFace.png SpiderFace.png WolfFace.png EndermanFace.png Żelazny golem Świnia zombie Pająk

(w dzień)Wilk Enderman

Moby agresywne

Agresywne moby atakują gracza.

ZombieFace.png SkeletonFace.png SpiderFace.png CreeperFace.png Spider%2BSkeletonFace.png GhastFace.png SlimeFace.png CaveSpiderFace.png SilverfishFace.png MagmaCubeFace.png BlazeFace.png EnderdragonFace.png Zombie Szkielet Pająk (w nocy) Creeper Spider Jockey (w nocy) Ghast Slime Pająk jaskiniowy (w nocy) Rybik cukrowy Kostka magmy Blaze Smok

6. Portale

Niedługo dodam B)

Liczę na like za pracę ;)

Opublikowano

Tyle się napracowałem !!!

:unsure:

@Edit wiesz uplaodowanie tego wszystkiego + napisanie zajeło mi 40 minut więc wiesz...

Opublikowano

Ktoś z moderacji mógłby podpiąć jeden porządny poradnik, jak zacząć grać w Minecraft, bo takie nieestetyczne poradniki pojawiają się co 2 tygodnie. Jednym słowem, nie przydatne, bo każdy początkujący wpisze tutaj u nas w wyszukiwarce i ma 1 poradnik.

Opublikowano

Fajne, ale tak jak piszą wyżej Było 1000000 razy i każdy na tym forum już ogarnia, ale przyda się dla nowicjuszy ;)

Zbieram Like ^^

Opublikowano

Bardzo przepraszam, ale nie wiedziałem, że były takie toutorial podepnijcie 1 porządny :)

PS: Dziś może dodam moby ;)

Opublikowano

50 poradnik z 1000

PC : R9 280X | I5-3350P | B75M-PLUS | G.SKILL 8GB 1600MHz | ZALMAN Z9 PLUS | HDD 1TB 80GB

2 PC : X4 955BE OC 4,0GHz | HD6850 1GB | GIGABYTE GA-880GM-UDH2 | PATRIOT 2x4GB 1866MHz | HDD 1TB | IBOX ORION 910A

3 PC :

PROGRAMOWANIE : MACBOOK PRO 13" 2015

SPRZĘT : BENQ ZOWIE XL2411 24" | ZOWIE FK1 | HypperX Alloy Elite | M12 MAXI | HD9999 | ZALMAN ZM-MIC1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ładnie ale te moby to chyba skopiowane z minecraft wiki xD

03082059994152820902.jpg

Pomogłem? Jeśli tak daj plusika! Proszę o zdjęcie kilku%!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ten poradnik pewnie sie przyda komus ktory dopiero zaczal grę w minecraft lecz jest duzo takich poradnikow

Daj Diament!720.gif

3954b59a8d7616d8e4bfce8222c68049.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...