Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Sterowanie dla początkujących

Alexno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterowanie Standarowe

Lewy przycisk myszy - Niszczenie bloków (przytrzymaj przycisk ), atak ( kliknij ), przesuwanie rzeczy ( kliknij przeciągnij i upuść )\

Rolka - Rolką zmienia się używany aktualnie przedmiot.

Prawy przycisk myszy - Stawianie bloków, podpalanie, celowanie z łuku, zasłanie się mieczem, aktywowanie przedmiotów, otwieranie menu skrzyń, pieców itd

W - Ruch do przodu.

A - Ruch w lewo.

S - Ruch do tyłu.

D - Ruch w tył.

Spacja - Podskok

Lewy shift - Kucnięcie

1-9 - Wybieranie przedmiotów z paska

E - Załączenie ekwipunku

Q - Wyrzucanie przedmiotów

T - Czat ( tylko na multiplayer )

ESC - Menu w mutliplayer, pauza w singleplayer

Klawisze Funkcyjne

Istnieje kilka takich klawiszy, których nie da się zmienić w opcjach

F1 - Wyłączanie hud'a na ekranie gry.

F2 - Tym klawiszem robi się screenshot'y, które zapisywane są :

Windows XP - %appdata%\.minecraft\screenshots

Windows 7 - Users\UŻYTKOWNIK\AppData\Roaming\.minecraft\screenshots

Mac OS X - ~/Library/Application Support/minecraft/screenshots

Linux - ~/.minecraft/screenshots

F3 - Klawisz ten pokazuje informacje na temat FPS (klatek na sekundę), ilości ładujących się kawałków mapy oraz wykres wydajności gry. Przed wersją 1.3, aby zobaczyć informacje należało przytrzymać klawisz F3, teraz nie trzeba tego robić.

F5 - Przełączanie widoku z 1-osobowego do 3-osobowego i na odwrót. Widok z 3 osoby nie jest zalecany do dłuższej rozgrywki z powodu braku widoczności (postać zasłania widok). W wersji 1.8 dodano możliwość widoku z 2 osoby.

F8 - Włącza płynne poruszanie się ekranu. Bardzo przydatna funkcja dla filmów.

F10 - Zatrzymuje grę, a na środku ekranu pokazuje się kursor. Miało to służyć do poruszania się po pulpicie bez obaw, jednak kursor jest "uwięziony" w oknie gry przez co funkcja ta jest bezużyteczna.

F11 - Włącza tryb pełnoekranowy.

Czasami po włączeniu trybu pełnoekranowego pojawia się czarny ekran. Wtedy należy wcisnąć Alt + Tab, aby pomniejszyć okno.

UWAGA! UWAGA!

Poradnik będzie aktualizowany, dodane zostaną klawisze na konsole, starsze wersje.

Mam nadzieję, że poczekacie. Do usłyszenia!

Wersja 1.0

To jest właśnie ta wersja

Wersja 1.1

Nie doczekała się wydania.

l KidModerator minecraft.MPCforum.pl l

Opublikowano

@upx2 . Kurwa mać , musisz wszystko komentować mądralo jebany na nie ? Zrobił poradnik dla początkujących fajny estetyczny ,a nie wchodzi w kogoś tematy i pierdoli bez sensu -.-

Like za starania .

Opublikowano

Komentuję wady, bo ludzie pod wpływem emocji widzą tylko zalety.A dlaczego mam nie mówić wad ? Jestem szczery.

Poza tym napisałem że jest dobry.A komentuję bo mogę.

@down

Spoko, ale na pierdolenie jestem za młody, jeszcze rok.

Opublikowano

Pierdolisz jakieś farmazony i tyle. Tylko wady wymieniasz ;] . Poradnik fajny estetyczny , dla poczatkujacych , a jak ktos ma 7 lat i gra w mc ? i nie wie gdzie to sprawdzic nie wie co jak robic to wejdzie tu i sobie zobaczy . Znam 12 latka , brata mojego kumpla co jak zaczynal z mc to nie widzial co sie czym robil -.-

Opublikowano

http://pl.minecraftwiki.net/Sterowanie

Trochę to przerobiłeś. I w ogóle tut jest nie potrzebny. Wystarczy wejść w opcje > sterowanie.

surprise motherfucker

Opublikowano

Opcja zmiany odległości renderu nie działa od Adventure Update (chyba 1.8) ;)

Dobrze zmieniłem?

http://pl.minecraftwiki.net/Sterowanie

Trochę to przerobiłeś. I w ogóle tut jest nie potrzebny. Wystarczy wejść w opcje > sterowanie.

90% minecraftowiczów nie odzwiedza wikipedii..

Komentuję wady, bo ludzie pod wpływem emocji widzą tylko zalety.A dlaczego mam nie mówić wad ? Jestem szczery.

@down

Pierdolisz jakieś farmazony i tyle. Tylko wady wymieniasz ;] . Poradnik fajny estetyczny , dla poczatkujacych , a jak ktos ma 7 lat i gra w mc ? i nie wie gdzie to sprawdzic nie wie co jak robic to wejdzie tu i sobie zobaczy . Znam 12 latka , brata mojego kumpla co jak zaczynal z mc to nie widzial co sie czym robil -.-

Dzięki.

@down

Ogar kur**. Zajmij się swoimi tematami, a nie tylko posty bijesz.

l KidModerator minecraft.MPCforum.pl l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...