Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Nagrywanie minecraft - najlepsza jakość.

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ! W tym tutorialllu pokażę wam jak nagrywać minecraft w jakości 720p , otrzymując małej wagi plik wynikowy.

Czego użyjemy ?

Bandi Cam - Odpowiednik frapsa, ale nagrywa mniejsze pliki zachowując wydajność i jakość.(Do zakupu w sklepach sieci torrent)

Audacity / Rejestrator dźwięku - Chodzi o to by nagrać nasz mikrofon osobno.

Sizer - Szybko zwiększa rozdzielczość okna minecraft do 720p.

Zaczynamy

1.Odpalamy program sizer, powinie pojawiś się w tray'u (obok zegara) klikamy na niego 2xLPM

2.Konfigurujemy tak jak na obrazku:

0 - Opis, możemy wpisać cokolwiek.

1 - Szerokość, jest to 1280+krawędzie

2 - Wysokość, jest to 720 + krawędzie

3 - Czy okno ma się przesuwać, ja mam ustawione "Top" czyli "Góra", można ustawić "Don't move"

4 - Gdy wszysko wpiszemy, Dodajemy

5 - I zapisujemy

jary.jpg

3.Programik skonfigurowany, teraz zobaczmy jego działanie. Odpal minecrafta, zaznacz jego okno, następnie kliknij prawym na ikonkę sizera w trayu i wybierz "720p"

myda.jpg

Nasze okno zwiększy swój rozmiar do 720p i przesunie sie na górę

;) Mission complete !

Nagrywanie

1.Odpalamy bandicam i konfigurujemy, przechodzimy na zakładkę FPS i wybieramy "Limit FPS" na 40, chyba że mamy dobry komputer, ale nie więcej jak 60 bo to nie ma sensu.

2.Teraz przechodzimy na zakładkę "video", zaznaczamy opcję "Bez kursora" i z prawej klikamy na Ustawienia.W nowym oknie konfigurujemy, to jest najlepsze ustawienia jakość/wydajność ! na moim doświadczeniu:

1 - Rozmiar, wybieramy pełny bo i tak będzie 720p

2 - Więcej się nie opłaca bo youtube i tak przekonwertuje do 25.

3 - Na podstawie prób i błędów ten zapewnie najlepszą jakość/wydajność (niestety nie ma H.264), jedyne co jest minusem to to że kolory

strasznie bledną, ale potem można dodać im ostrości np. w camtasia, corel itp.

Jakość - Tutaj wybieramy 90, przy 100 pliki są strasznie duże, przy 80 są słabej jakości. 90 jest dobre

;)

4 - Częstotliwość dźwięku, youtube tak czy siak przekonwertuje do 44100.

5 - Kodek, żadnej różnicy.

6 - Bitrate czyli ilość próbek na sekundę. Youtube konwertuje do 128.

bdmu.jpg

2.Zatwierdzamy okejem.

3.Teraz klikamy na ustawienia z lewej i wybieramy Podstawowe urządzenie jako Win7Sound, drugie zostawiamy "Wyłącz" i zatwierdzamy wszystkie zmiany.

4.Klikamy Cel i wybieramy opcję "Okno DirectX/OpenGL"

5.Odpalamy Audacity i zaczynamy nagrywać mikrofon.

4.Klikamy na okno minecrafta i dusimy klawisz do nagrywania (ja mam F10, można zmienić w zakładce Wideo) i nagrywamy.

5.Po zakończeniu nagrywania znów dusimy klawisz nagrywania i stopujemy audacity.

6.W audacity wybieramy Plik > Eksportuj i zapisujemy gdzieś.

7.Nasze nagrania znajdziemy w Dokumenty > BandiCam

8.Łączymy nasz mikrofon z wideo w programie np. Windows Movie maker, camtasia, corel itp. Pamiętajmy że musimy zsynchronizować mikrofon z wideo.Żeby nie było tak że mówimy "oooo creeper" a na obrazie creper pojawi się dopiero za kilka sekund.Pamiętajmy też by gra była trochę ciszej od mikrofonu, ale bez przesady.

To by było na tyle, wrzucamy film na youtube i suszymy ząbki

xD

Porównanie jakości

Wersja pełna, bez nagrywania, screenshot:

fullmq.jpg

Wersja po nagraniu bandicam:

bandi.jpg

Wersja po obróbce, nasyceniu kolorów i zwiększeniu kontrastu:

bandipop.jpg

BandiCam

FPS: ~40

20 minut = 4GB

28 sekund = 110mb

10 sekund = 35mb

1 sekunda = 3,928571mb

Fraps

FPS: ~50

20 minut = 16GB

28 sekund = 390mb

10 sekund = 139mb

1 sekunda = 13,941176mb

Opublikowano

Małe pytanko.

Waga pliku w HD trwającego około 20minut ile będzie ważyła?

Fajne, like.

l KidModerator minecraft.MPCforum.pl l

Opublikowano

@up

Zaraz sprawdzę, ale mierzyłem wydajność to było ok 5mb/s , w porównaniu do frapsa gdzie 10sec = 300mb to jest bardzo dobrze ;)Zaraz dam

screen jakosci i wagi.

@edit

Dodałem, powiem też że bandicam ma 10 fps mniej bo kompresuje film podczas nagrywania i dzięki temu możemy nagrać więcej. A 10 fps można zrekompenoswać instalując optifine ^^

20 minut będzie ważyło jakieś 4GB, pamiętaj że mówimy tu o jakości HD, potem można jeszcze skompresować Freemake Video Converter do ~300mb. W celu porównania powiem że 20 minut frapsa = 16GB .... Na mniejszych plikach łatwiej się później operuje.

@down

Lepiej, ale camtasia kosztuje.

Opublikowano

Nie lepiej pobrać camtasia studio , obrobić tam film i z camtasi wrzucić do youtube ? Ustawiasz sobie fullhd i już , i tez szybko się wysyła

Opublikowano

@up

Czy aby napewno nagrywasz FRAPSEM, przy rozdzielczości 1280x720 bez żadnej kompresji ? Jest to fizycznie niemożliwe. Tłumaczę:

Ilość klatek na sekundę: 25, czyli że w ciagu sekundy zostaje zapisanych 25 obrazów, każdy obraz ma 1280x720=921600 pikseli. Czyli 921600*25=23040000 tyle informacji o pikselach zostaje zapisane w ciagu 1 sekundy.

1 liczba hex zajmuje 4 bajty.

23040000kolorówpikseli * 4 bajty = 92160000 bajtów w ciągu jednej sekundy.

92160000 bajtów = 92160 kilobajtów = 92 megabajty

A to są same kolory w ciągu jednej sekundy, a trzeba jeszcze zapisywać ich pozycje o.0 Fraps nagrywa bez kompresji, więc dokładnie tyle zajmuje 1 sek jego filmu.

Opublikowano

Mi to tak jakby nie dziala..

Robie IDENTYCZNIE jak na tucie, włączam do nagrywania na test. Nagrywam jakies 2 min, potem wylaczam , a tu patrze: 5kb , i tam nic nie ma. Wie ktoś może, jak to naprawić ? Bo chce nagrywac, a ten program nie wpierdziela tak duzo FPS. :>

@EDIT

No pomóżcieee. <_< . Bo chce nagrywac. ^_^

@EDIT2

Zobaczyłem, że bez dzwięku mi normalnie nagrywa, ale z 60fps mi spada do 6-7 FPS. Dlaczego?

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

olej to nagraj Camtasia Studio później po nagraniu klikasz file->Produce and Share...->od razu tam wpisujesz login i passy na youtuba i ci samo przesyła

;) później na yt zmieniasz na HD czy coś w tym stylu,nasycasz itp ;)

1379958827-U247153.png

Opublikowano

Taaak camtasia zdecydowanie lepsza, + nagrywa dźwięk i mikrofon osobno. Tylko że ja przestałem korzystać z camtasii bo miała za mało funkcji, efektów itp. Ale w sumie można wyeksportować. Tylko po co płacić za 2 programy do obróbki.

Opublikowano

Dzięki. A wiecie może, czy to nie bedzie lagować na słabym kompie? Bo mam dosyć starego, a chciałbym właśnie nagrywać z MC. :>

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Super Poradnik sam nagrywam filmiki ale nagrywam lepszym programem niż Fraps mianowicie Dxtory POdczas Nagrywania nie ma ini jednego laga <polecam> <mozna kupic na torrentach>

Annony_sygn_bySFG_01a.jpg

Syga by SofarGone

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

20 minut waży aż 4GB? Ale to jest nagranie prosto z bandicama czy już po obróbce i renderze?

Jak nasyciłeś kolory? Znaczy się mogę nasycić kolory ale nie wiem do jakiego współczynnika...

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

20 minut waży aż 4GB? Ale to jest nagranie prosto z bandicama czy już po obróbce i renderze?

Jak nasyciłeś kolory? Znaczy się mogę nasycić kolory ale nie wiem do jakiego współczynnika...

To chyba oczywiste że po nagraniu..

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

przepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem. nagralem dlugi film z glosem bandicamem, bez sizera i audacity, ale obraz ktory nagrywalem 30 minut scisnal sie w 3 i jest przyspieszony, ze nic nie widac. Czemu tak jest? Pomocy

Opublikowano

Bardzo fajny i przydatny poradnik. Teraz to można let's play'e nagrywać z bardzo dobrą jakością. + Oczywiście dla ciebie :)

258241432985440392180.png

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...