Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co dalej...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przeczytałem multum kursów o programowaniu strukturalnym i obiektowym. Znam na pamięć bibliotekę STL. Jednak nie wystarcza mi to, gdyż chciałbym sięgnąć po coś więcej.

Swój rozwój pragnę ukierunkować na programowanie sieciowe. Chce sie pobawic w pisanie bardziej zaawansowanych keyloggerow, snifferow etc etc.

I teraz pragnę zasięgnąć waszej rady, bo cenię swój czas i nie chcę go bezcelowo trwonić na przypadkowe biblioteki. Za co powinienem się zabrać?

Pozdrawiam

Weteran
Opublikowano

Jeżeli nie znasz jeszcze żadnej biblioteki GUI, to moim zdaniem właśnie powinieneś zacząć od poznania jakiejś.

Do sniffowania wykorzystuję się raczej gotowe programy.

Do keyloggerów i innych hakerskich bzdet oczywiście przyda ci się WinApi(podczepianie się pod programy, pobieranie strumienia klawiatury itepe). Tylko broń boże nie ucz się GUI WinApi. Do GUI proponuję jakąś łatwiejszą bibliotekę.

Opublikowano

Jeżeli nie znasz jeszcze żadnej biblioteki GUI, to moim zdaniem właśnie powinieneś zacząć od poznania jakiejś.

Do sniffowania wykorzystuję się raczej gotowe programy.

Do keyloggerów i innych hakerskich bzdet oczywiście przyda ci się WinApi(podczepianie się pod programy, pobieranie strumienia klawiatury itepe). Tylko broń boże nie ucz się GUI WinApi. Do GUI proponuję jakąś łatwiejszą bibliotekę.

Co się stało, że nie poleciłeś Qt? :P

mjut.png
Opublikowano

No tak tak czytalem o WinApi, ale chodzi mi o te wszystkie protokoły, sockety etc etc. To jak, mam połączyć WinSock z WinApi? A takie ninlioteki jak Wininet?

I jeszcze pytanko. WIdziałem, ze zachwalales Qt i wxWidget. Do czego generalnie używa się tych bibliotek?

Weteran
Opublikowano

No tak tak czytalem o WinApi, ale chodzi mi o te wszystkie protokoły, sockety etc etc. To jak, mam połączyć WinSock z WinApi? A takie ninlioteki jak Wininet?

Wininet to właśnie gotowe protokoły np. FTP czy pop3(chyba, nie korzystałem z tego protokoły, więc nie jest pewien).

WinSock przydaję się np. jeżeli tworzysz własny protokół, chcesz wysłać jakiś ciąg bajtów, postawić własny serwer czy coś w ten deseń. Patrząc na twoje zainteresowania WinSock jest lepszym wyborem dla ciebie. Ale to nie znaczy, że masz omijać szerokim łukiem Wininet. Kolejną biblioteką wartą uwagi jest cURL, która służy do protokołu http.

Jeżeli mówisz już o jakimś łączeniu bibliotek, to proponuję:

bilbioteka GUI(do okienek[No, chyba, że kręci ciebie konsola ]) + WinApi(do hakjowania) || WinSock/ WiniNet/ cURL

@Mjut

Bo przecież każdy wie, że Qt jest najlepsze.

Opublikowano
@Mjut

Bo przecież każdy wie, że Qt jest najlepsze.

dobra, przyznaj się, że zapomniałeś i będziesz musiał z tym żyć do końca życia.

To jak, mam połączyć WinSock z WinApi?

tak samo jak cout z cin

Opublikowano

@mjut

Też się zdziwiłem oO Spodziwałem się po tym poście "blablabalbalbal qt blalbalbalbla" a tu takie buty ;p ( no offense )

@TOPIC

Qt i wxWidgets są sfocusowane na szybkim programowaniu okienek; dostarczają również wiele klas do obsługi przydatnych rzeczy ( sockety, komunikacja popularnymi protokałami [http, ftp, gopher etc], bazy SQL [gotowe implementacje dla sqlite i mysql], XML, formatowanie i wyświetlanie HTML, activeX, GDI+, openGL, etc. )

Z tym, że Qt działa również na komórkach. Przydaje się, kiedy lubisz testować swoje programy w środkach komunikacji miejskiej.

Tutaj masz listę klas związanych z networkingiem w wxWidgets:

http://docs.wxwidget...class__net.html

Tego jest dużo ( nisko i wysoko poziomowego: sockety, TCP, strumieniowanie, HTTP, FTP, url/uri resource ) i dalej ci nie pomogę bo nigdy się tym nie bawiłem.

Podejrzewam, że Qt realizuje coś podobnego, tylko, że inaczej.

Jeśli szukasz czegoś *nie*opakowanego w bibliotekę klas, to:

WinSockets ( nisko )

WinInet ( http, ftp, etc. )

cURL ( j/w, tylko że multiplatformówka )

WinHTTP ( WinInet + rozwiązania dla serwerów [ raczej nie przyadtne ] )

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...