Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spostrzeżenia po instalacji W7 Ulti 64b - chcesz instalować ? WEJDŹ !

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Właśnie zainstalowałem Windowsa7 Ultimate 64 bity (wcześniej XP 32 bit) i chciałbym napisać jak tam pierwsze wrażenia (dość ciekawe)

1. Instalacja - trwała niecałą godzine, dość długo trwały aktualizacja i instalacja podstawowych sterowników sprzętu. Samo formatowanie to kilka sekund.

2. Pierwsze logowanie - Wygląd dla mnie już znany na moim komputerze wywarł malutkie wrażenie :) Poustawiałem w preferencjach co chciałem i pasek Start przypomina funkcjonalnością ten z XP (ok. 10 minut zabawy) Zaciekawiła mnie też wcześniej nie znana opcja wyboru koloru paska... System uruchamia się stosunkowo SZYBCIEJ od XP mimo większego zapotrzebowania na RAM.

3. Dogłębne ustawienia - pierwsze co zmieniłem plan zasilania, fabrycznie ustawiony na uśpienie komputera po 30 minutach bezczynności. Później zabrałem się za sterowniki do sprzętu.. Karta graficzna posiadała lepszą wersję Catalystów (o wiele bardziej rozbudowana niż pod XP 32 bit !!) zaskoczyła mnie ilość opcji w samych sterach od grafiki.

4. Inne - najbardziej co mnie zaskoczyło (ze względu na to polecam instalację WIndowsa7 !) to mniejsze temperatury ! Wcześniej procek miał ok. 43 stopnie a grafika 42, teraz procesor nie przekracza 37 stopni w spoczynku (grafika 1-2 stopnie mniej). Dobrą informacją dla posiadaczy 4 GB RAMu jest to, że mimo większego zapotrzebowania na pamięć dodatkowe 750 MB (dzięki 64 bitom) wiele daje. Sam system tyle zużywa, a więc będzie większy dostęp do pamięci :) Dodatkowo warto wspomnieć o obsłudze DX10/11 w przeciwieństwie do WinXP gdzie było tylko DX9. Czy to przydatne ? Mi to szczerze zwisa, bo dla mnie NFS:MW i najnowszy Run mają to samo :D

Na razie to tyle, w przyszłości (ten tydzień) będę wpisywał do tematu kolejne zalety systemu.

5. Zabezpieczenia - w przypadku korzystania z komputera tylko przez nas polceam wyłączenie wszelkich zapór i innych ograniczeń, potwornie irytują podczas pracy czy instalacji programów. Póki co szukam także opcji "zawsze uruchamiaj jako admin" ;)

Opublikowano

6. Mmm grafika - póki co mam tylko sieciówki typu Metin2, jednak różnicę widać bez przyglądania się. Tekstury (może dzięki DX11) są o wiele wyraźniejsze, tak samo modele postaci są mniej kanciaste. Ciekawe funkcje mają także sterowniki pod Win7 np. Catalysty mają wbudowane AMD OverDrive i automatyczną kontrolę taktowaniami więc grafika w bezczynności się nie przegrzewa. Zdecydowany plus.

7. Od momentu zainstalowania poelcam poczytać benchmark.pl a konkretniej 100 porad usprawniających Windows7, są tam bardzo ciekawe funkcje między innymi wyłączenie tego zapytanie "czy chcesz otworzyć dany program.." lub zawsze uruchamiaj jako admin. System jest ciekawy, jeśli tylko potrafimy go zwiedzać :)

Opublikowano

Od kiedy metin obsługuje DX11? Na pewno nie z tego powodu. Może zwyczajnie Ci się wydawać, albo wcześniej w sterownikach miałeś na max ustawione wydajność, a nie jakość. Miałem coś takiego z NFS PS. Gdy pasek był na środku to wyglądało ładnie, ale gdy dałem na full wydajność samochody w ogóle nie wyglądały.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Napisałem MOŻE, umiejętność czytania ze zrozumieniem :P Na pewno jest w tych nowych catalystach więcej opcji od jakości.

Opublikowano

jak masz wszędzie pisać MOŻE albo samemu nie wiedzieć co opisujesz to lepiej przestań pisać

opcje ZAWSZE były i ZAWSZE są w sterownikach a co widać to zależy tylko i wyłącznie od modelu chipsetu karty graficznej więc nie wprowadzaj w błąd bo system nie ma tu znaczenia

zaczyna to wyglądać jak skomlenie z radości szczeniaczka co pierwszy raz zobaczył słońce

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nie zmieniałem długo systemu, ten nowy działa szybko i mi się podoba i chciałbym przekonać innych do instalacji siódemki. Jak masz takie teksty w każdym moim temacie trzaskać to won.

8. Wydajność w Wiedźminie2 jest trochę lepsza, teraz mogę grać na wysokich ustawieniach (niektóre ze średnich) a na XP były to max średnie. Każdy pisze że wystarczy 3-4 GB RAM'u, jednak pobór 1 GB przez system to ciut dużo i dostępność 2,5-3 GB RAM'u na gry to nie rekord... Polecałbym 6 GB RAM'u minimum

9. Gadżety - Aero Peek, Sticky Notes i inne tego typu śmieci - mogą się wydawać bezsensownymi pożeraczami RAM'u, jednak jeśli pracuje się na wielu programach jednocześnie to Aero Peek może być przydatny. Sticky Notes na razie mi się nie przydaje jednak jestem zapominalski i w przyszłości się przyda :D

Opublikowano

nowe gry są zoptymalizowany na nowszy DX i obsługę systemu Vista/w7 wiec nie ma co porównywać ze starym systemem

p.s żałosny jesteś bo nawet podstawowych zasad zachowania sie na forum i znieść krytyki nie potrafisz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Zasady znam, ale jak sie hejtuje tak jak ty to sory bardzo. W każdym moim temacie coś złego piszesz lub odbieram twoje zdanie jako niegrzeczne. Właśnie o to chodzi że nowe systemy są zoptymalizowane pod nową technologię i porównuję je... Większość ludności woli XP bo nie ma bajerów i zżera mało RAM'u, ja chce na własnych doświadczeniach w pierwszym tygodniu użytkowania systemu uświadomić że jednak nowsze systemy są lepsze (póki co na to wychodzi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...