Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[jo]niemiecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem, pisze jutro sprawdzian ze słowek mam ich tak duzo ze nie chce mi sie uczyc ty przyimkow der, die i das i chcialbym zeby mi ktos wytlumaczyl kiedy sie pisze der kiedy das i kiedy die.Bo niby wydaje sie to proste, ale czasamai jest tak ze sie pisze np. ten piłka(der Ball), a nie ta piłka(die Ball)

wiec jesli kytos by byl takm łaskawy wytlumaczyc to jeszce dzis byl bym bardzo wdzieczny ;p i o ile to jest jakas regulka na to czy to trzeba zapamietac i juz ^^

sygnazu.png

Opublikowano

Właśnie to jest takie głupie że nie ma na to reguły bo w j.niemieckim właśnie jest inaczej niż w naszym( jak to ładnie podałeś przykład ) , musisz zrobić ściągę po prostu ;/

//Nieregulaminowa sygnatura.

Miyoshi

Opublikowano

NIEEEEEEEEEEEEE! bez sesu... a co do tej sciagi to wiem ale na poprzedniej kartkowce baka z niemca jest tak uczulona na te sciagi widzie ze cos robisz przy rece to od razu podchodzi i szuka w rekach. W koncu podeszla do mnie i z reki mi wycigla sciage i ja jej juz daje kartke a ona do mnie pisz pisz ale oobie co tez sciagala juz wisala kape wiec wole nie ryzykowac, no cozzzz pozosalo tylko wkowac!!! :(^^

sygnazu.png

Opublikowano

NIEEEEEEEEEEEEE! bez sesu... a co do tej sciagi to wiem ale na poprzedniej kartkowce baka z niemca jest tak uczulona na te sciagi widzie ze cos robisz przy rece to od razu podchodzi i szuka w rekach. W koncu podeszla do mnie i z reki mi wycigla sciage i ja jej juz daje kartke a ona do mnie pisz pisz ale oobie co tez sciagala juz wisala kape wiec wole nie ryzykowac, no cozzzz pozosalo tylko wkowac!!! :(^^

@EDIT

ASry za post replay bo jakis blad mi wysloczyl i myuslalem ze to nie doszlo

sygnazu.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...