Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

3-pinowy cooler grafy i automatyczne dostosowywanie obrotów

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Ciekawi mnie pewna rzecz, mianowicie kolega ma grafikę MSI HD6790 i przy IDLE jego komputera po prostu nie słychać. Moja grafa jest ustawiona na stałe na 40% i trochę buczy kiedy to niepotrzebne. Posiadam PowerColor HD4870, chłodzenie na 3 piny. Interesuje mnie też kwestia automatycznego obniżania napięcia i taktowania w IDLE. Może jest do tych dwóch rzeczy jakiś program ? Wiem że w RivaTunerze mogę dopasować obroty wentylatora do temperatury, ale ta opcja jest troszkę dziwna (nie zawsze u mnie działa)

Opublikowano

niby można ale większość chipsetów które to obsługują mają swoje własne parametry i żadne zmiany w programie nie zmieniają wartości obrotów

tego typu parametry można czasem zmieniać tylko firmowymi ( wydanymi do modelu czy też przez producenta z określeniem chipsetu z którym współpracuje ) programami

wcale nie znaczy że każdy dowolny program tego nie zrobi, musi tylko posiadać obsługę konkretnego chipsetu, stąd częste przekłamania w danych i niewłaściwej obsłudze jeśli nie "pasuje" program do chipsetu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jakieś pomysły (przykłady programów) ? :P Jak coś to od nowości mam te 40% cały czas na grafie. PowerColor jako takich programów nie robi z tego co się orientuje.

Opublikowano

a Afterburner , masz w instalce i służy do kontroli i OC karty

msi-afterburner-1.png

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Shader zwiększa ci się wraz z o/c rdzenia. Masz 1GHz na rdzeniu to masz 2GHz na shaderu. Zawsze wartość będzie 2x większa.

Opublikowano

jak nie? dostałeś dokładnie to o co pytałeś, napisałem ci że po prostu nie obsługuje ten program twojego chipsetu jak należy

my za ciebie programów nie sprawdzimy czy działają z twoją kartą bo masz nie firmową ( różne dodatkowe chipsety albo ich brak w stosunku do produktu innych firm np MSI ) i jak sam sie przekonałeś nie wszystkie opcje są aktywne

aż taki problem znaleźć programy i zainstalować by sprawdzić ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Tak taki problem bo wszędzie ludzie podają RivaTunera... Jak masz takie teksty walić i nabijać posty to dzięki. Kartę mam firmową (PowerColor)

Opublikowano

to co że firmowa , ASUS, GIGABYTE czy nawet twoja to ten sam typ chipsetu graficznego ( czasem nawet ten sam numer chipsetu nie oznacza dokładnie tego samego chipsetu ) ale całkiem inne układy obsługi karty a właśnie od nich zależą w większości ustawienia karty graficznej

uparłeś sie na jeden program co na dodatek niewłaściwie obsługuje twoją kartę, założę się że u kogoś mającego taką samą kartę tylko innego producenta będzie działać to co ty chcesz osiągnąć/zrobić

samemu jak juz pisałem trzeba sobie znaleźć program jak nie możesz dopasować jednego. ile ci tłumaczyć że cokolwiek będzie polecone i działa u kogoś u ciebie wcale nie musi działać , bo musisz mieć program wspierający wyroby/chipsety twojego producenta karty

inna opcja, po prostu jako prostszy wyrób twoja karta graficzna nie posiada ona takiej możliwości ustawień

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

robemowi chodzi o to że masz kartę niereferencyjną, a one często lubią mieć inne VRM, memory, inne chipset'y przebudowane całe PCB, inne coolery np. WFx3 od GB, DCUII od Asus'a. Referenty są to nie przebudowane karty pochodzące od AMD/GF,a one z kolei mają znowu co innego niż niereferenty.

Druga sprawa to taka, że MSI Afterburner obsługuję twoją kartę, ale nie możesz nią zejść poniżej 40% wentyli(pewnie ze względów bezpieczeństwa). Na necie poszukaj jak to zrobić, bo osobiście tego nigdy nie robiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...